Huawei P10 Lite
© red.
Huawei P8 Lite bol predajný hit, Huawei P9 Lite taktiež a Huawei P10 Lite… uvidíme. Pozíciu má oveľa zložitejšiu ako predchodcovia. Konkurencia rastie, nároky používateľov priamo úmerne.

Huawei P10 Lite je v tieni svojich väčších súrodencov, vlajkových lodí P10 a P10 Plus. Tieň to je temnejší, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať.

Huawei P10 Lite sa veľmi dobre používa, jeho vzhľad je príťažlivý, má schopný fotoaparát a batéria tiež hneď nezhasne. Dokonca by sme povedali, že je tento smartfón návykový.

Aj pri dlhšom používaní vám bude stále podávať ruku na to, aby ste s ním pracovali alebo ho len tak presúvali bezcieľne v dlani. Je tu však väčšie „ale“. Nie však jediné.

Existujú veci, ktoré môžu celkom trefne odradiť od kúpy. Teda aspoň nás. Prečítajte si, prečo.

Huawei P10 Lite: Konštrukcia, dizajn

Typický iPhone look sa smartfónu nedá uprieť. Nevadí. Svedčí mu. Čo je podstatné, Huawei P10 Lite vyzerá jednoducho dobre.

Čierne prevedenie je skvelé a rozumie si so sivým kovovým rámom, ktorý nie je lesklý. Matnejší priemyselný vzhľad mu sedí.

Huawei P10 Lite
© red.

Smartfón je jednoliatej kovovej konštrukcie, ktorú po oboch stranách obopína sklo. Telo je veľmi pevné a v bežných podmienkach ho neohnete ani omylom. Pocit z konštrukčnej pevnosti je porovnateľný s drahším Galaxy A5 (2017) od Samsungu.

Konštrukcia
– Materiál: hliník, sklo
– Váha: 146 gramov
– Rozmery: 146,5 x 72 x 7,2 mm
– Odolnosť: Žiadna

Veľkosť smartfónu je z tých ideálnejších a to platí aj o hmotnosti. Hrany konštrukcie nerežú, prstom pri manipulácii nič nezavadzia. Výborné.

Prichádzame k prvému „ale“. Pokiaľ si smartfón náhodou v budúcnosti kúpite, nešetrite a okamžite si kúpte aj kryt. Stačí nejaký decentný a nenápadný, ako napríklad tento.

Huawei P10 Lite je magnetom na škrabance a nehody. Už po prvých pár hodinách používania sme našli na zadnej strane mikro škrabance. S pribúdajúcimi dňami používania pribúdali aj ryhy a nebolo ich zrovna málo.

Huawei P10 Lite
© red.

Smartfón je klzký. Stačí, ak ho položíte na podložku čo i len s miernym sklonom a Huawei P10 Lite sa začne nenápadne šmýkať a vašu pozornosť dostane až zvuk z pádu na zem. Nám sa to stalo dvakrát.

Dobrou správou je, že sklo na zadnej strane neprasklo, pričom zariadenie spadlo raz na drevenú podlahu a raz na dlažbu z kameniny.

Pri smartfóne Moto G5 sme chválili poriadne citlivý a presný snímač odtlačkov prstov. Rovnaký má aj G5 Plus. Nemysleli sme si vtedy, že natrafíme v tejto cenovej triede na niečo lepšie. Stalo sa. Huawei P10 Lite má snímač prstov umiestnený na zadnej strane a je excelentný. Reaguje neuveriteľne rýchlo a presne.

Huawei P10 Lite
© red.

Okrem odomykania obrazovky ním môžete ovládať niektoré prvky používateľského prostredia, čo vie byť celkom návykové.

Čo sa týka ostatných prvkov konštrukcie, počítajte s klasikou. Tlačidlá pre ovládanie hlasitosti a napájania sa nachádzajú v hornej časti pravej strany. Hmatateľné sú dobre, odozva príkladná. Tlačidlo napájania je odlíšené vrúbkovaným povrchom, čiže ho intuitívne nahmatáte aj v noci.

Huawei P10 Lite
© red.

MicroUSB konektor v spodnej hrane dopĺňa grill reproduktora (pomerne kvalitný zvuk), šošovka fotoaparátu na zadnej strane nevyčnieva nad konštrukciu. Celá zadná strana je úplne hladká. Narúša ju len spomínaný snímač.

3,5 mm audio jack? Áno. Nachádza sa v hornej hrane a je trochu nesymetricky umiestnený. Nie je ani v strede a ani na kraji. Akoby ho tam len niekto hodil. Zásuvka na SIM karty v pravej hrane asi neprekvapí nikoho a taktiež patrí ku konštrukčnej klasike jednoliatych tiel.

Pozor, Huawei P10 Lite neodolá ani prachu, ani vode. IP hodnotenie sa ho netýka. Poteší notifikačná dióda.

Huawei P10 Lite: Displej

Pri tejto kategórii sa dlho nezdržíme. Vzhľadom na cenu ponúka displej Huawei P10 Lite maximálny používateľský zážitok. Nie je to také maslo ako AMOLED technológia kórejskej konkurencie, no torta sa dá zjesť aj bez čerešničky na jej vrchu.

Huawei P10 Lite
© red.

Mohli by sme malicherne argumentovať nedostatočným maximálnym jasom, čo sme pocítili v aktuálnych horúcich dňoch, kedy slnko pražilo bez kompromisov.

– Technológia: LTPS IPS
– Rozlíšenie: 1920 x 1080 pixelov, 424 ppi
– Rozmer: 5,2 palca, pomer k telu 70,7 %

Správu alebo prichádzajúci hovor dokážete identifikovať. Postará sa o to nastavenie, ktoré zlepší čitateľnosť za jasného počasia. V predvolenom režime je aktívne, čiže ho nemusíte hľadať v nastaveniach. Využíva kontrastný pomer a skutočne funguje, aj keď o žiadny zázrak nejde.

Kvitujeme dostatočný minimálny jas. Nočné čítanie je pohodlné a priamo v nastaveniach si môžete zapnúť filter modrého svetla. Nastavíte si jeho intenzitu, prípadnú automatickú aktiváciu a konzumovanie hlavne textového obsahu bude vo večerných hodinách lahodné.

Predvolená hodnota teploty farieb je ideálna aj keď sa občas ponúka použiť chladnejšie, resp. teplejšie farby. K dispozícii je samozrejme nastavenie aj pre tento parameter.

Displej Huawei P10 Lite je citlivý a okamžite reaguje na každú interakciu. Horšie to už je so softvérom, ale o tom neskôr. Ak budete nad týmto smartfónom uvažovať, displeju nemusíte venovať pozornosť. Je perfektný.

Huawei P10 Lite: Výkon, softvér

Parametre smartfónu sú už na pohľad obstojné. Zaujme čipset z vlastnej produkcie výrobcu, dostatočná kapacita RAM a tiež úložného priestoru, ktorý môžete navyše rozšíriť o 128 GB. Pozor, pamäťová karta obsadí druhý slot pre SIM kartu. Zásuvka pre karty je tak hybridná.

Huawei P10 Lite
© red.

Huawei P10 Lite nie je zrovna stvorený pre graficky náročný obsah. Pocítite to pri dynamicky náročnejších hrách, pri ktorých vykresľovanie obsahu môže prebiehať s drobnou odozvou.

– Typ: HiSilicon Kirin 658
– CPU: Octa-core (4x 2,36 GHz Cortex-A53 a 4x 1,7 GHz Cortex-A53)
– GPU: Mali-T830MP2
– Pamäte: 3 GB RAM, 32 GB + 128 GB microSD
– OS: Android 7.0 Nougat s EMUI 5.1

Tento typ smartfónu samozrejme nie je hernou konzolou a jeho herné schopnosti aj tak skončia pri záchodovkách ovládaných jedným prstom. Vedieť by ste o tom ale mali. S výkonom a pamäťovými schopnosťami sme boli pomerne spokojní.

Druhé väčšie „ale“ spájame so softvérom. Smartfón sme rozbalili s nainštalovanou verziou OS Android Nougat, čiže najnovšou dostupnou iteráciou. Android O je v beta testovaní iba pre Pixel a Nexus zariadenia, čiže ich do úvahy neberieme.

O tejto verzii systému sme písali nespočetne veľakrát, preto ho netreba približovať. Čo treba priblížiť je používateľské prostredie EMUI vo verzii 5.1. V prvom rade, po vizuálnej stránke mierne zaostáva za konkurenciou.

P10 lite
© red.

Páčilo sa nám modro-čierne prevedenie notifikačnej zóny, otrasné sú predvolené ikony pre aplikácie od Huawei. Taktiež prevedenie niektorých softvérových tlačidiel, napríklad pre potvrdenie akcie, dávno vyšlo z módy. Smartfón je primárne nastavený tak, že nemáte po ruke zásobník s aplikáciami. Musíte si ho aktivovať v nastaveniach, čo vás môže ako nového majiteľa smartfónu zmiasť. Hlavne, ak patríte medzi menej skúsených.

Huawei P10 Lite
© red.

Huawei pribalil aj aplikačný balast. Pár appiek je aspoň použiteľných. Skvelé je počasie, správca súborov a diktafón. Oželeli by sme appku HiGame, e-mailového klienta či poznámky. V Google Play sú oveľa schopnejšie alternatívy, čo je však už tradíciou pri predinštalovanom obsahu. Možno aj preto od neho niektorí výrobcovia upúšťajú.

Ďalším veľkým „ale“ je chod a stabilita používateľského prostredia. Na nič vám je dosť výkonu, keď zanedbáte optimalizáciu používateľského prostredia a softvéru. Zo začiatku nás chod príjemne prekvapil.

P10 lite
© red.

Huawei P10 Lite pracoval prekvapivo rýchlo, obrazovky lietali zo strany na stranu a ani pri spúšťaní aplikácií či multitaskingu sme nevystáli dieru v zemi. Z času na čas však prostredie zaváhalo. Pri práci s dvoma-troma obsiahlejšími aplikáciami sa občas stalo, že prostredie zostalo na dve sekundy stáť. Objavili sa tiež pády aplikácií a nepáčilo sa nám automatické otáčanie obrazovky.

Obrazovka sa pri zmene orientácie smartfónu niekedy otočila okamžite, niekedy z menším oneskorením a niekedy vôbec. Animácia prechodu taktiež zrovna hladká nebola. Asi najväčšie nedostatky systému sme pocítili pri práci s aplikáciou fotoaparátu.

Huawei P10 Lite: Fotoaparát

Appka pre fotenie je natlačená funkcionalitou, čo sa nám veľmi páčilo. Skladá sa z troch obrazoviek. Posunutím doprava sa vám zobrazia nastavenia snímania a ľavá obrazovka ponúkne množstvo rôznych režimov.

Huawei P10 Lite
© red.

Ak sa neuspokojíte s momentkami a budete testovať rôzne režimy a poprípade manuálny mód, aplikácia môže začať štrajkovať. Občas sme museli jednoducho čakať, kým aplikácia prepne niektorý z režimov.

– Primárny: 12 Mpx, f/2.2, 1/2.8″ senzor, 1.25µm pixely
– Video: 1080p – 30 fps
– Sekundárny: 8 Mpx, f/2.0, 1080p video

HDR snímanie potrebuje nejaký čas na spracovanie obrazu. V prípade Huawei P10 Lite bol tento čas občas až neprirodzene dlhý.

Okrem toho, pokiaľ budete chcieť snímať v pomere 16:9, musíte znížiť rozlíšenie na 9 Mpx. 12 Mpx fotografie zhotovíte v pomere strán 4:3.

Kvalita snímok prekvapila. Smartfón dokáže zhotoviť veľmi pekné fotografie, a to aj videá. Zameranie zariadenia nedovoľovalo použiť prémiovú optickú stabilizáciu alebo 4K rozlíšenie.

P10 lite
© red.
P10 lite
© red.

Snímač má miestami tendenciu zbytočne presaturovať farby a nevystavovali by sme ho scénam s extrémnejším dynamickým rozsahom. Za snímky z dovolenky však na sociálnych sieťach zožnete ovácie.

Zabudnite na kvalitnejšie snímky v nočných hodinách a šere. Nielen, že má Huawei P10 Lite relatívne malý snímač, najnižšie nie je ani clonové číslo. 8 Mpx predná kamera je pre selfie dostatočná.

Režim skrášlenia je klasikou, pri ktorom stačia jemnejšie nastavenia. Silné hodnoty spôsobia neprirodzený voskový výzor tváre. Čo všetko aplikácia fotoaparátu ponúka vidíte na snímkach obrazovky. Testovacie fotografie a videá nájdete na samostatnej stránke v >tomto odkaze<.

Huawei P10 Lite: Výdrž

3000 mAh akumulátor v kombinácii s rozumnou hardvérovou výbavou dával nádej, že displej nezhasne skôr, ako za jeden deň. Nádej sa premenila na realitu a výdrž smartfónu chválime.

Po celom pracovnom dni svietil v notifikačnej zóne 22-percentný údaj o zostávajúcej kapacite. Často sme pritom pracovali s jasom nastaveným na maximum, čo si vyžadovali aktuálne slnečné dni.

Smartfón nabijete cez klasické microUSB rozhranie, nie cez typ USB C. Škoda. Na novší štandard sme si rýchlo zvykli a radi by sme ho už videli aj na tých najlacnejších smart kúskoch.

Huawei P10 Lite
© red.

Nabíjanie? Svižné. 18W 9V/2A nabíjačka doplní batériu do plnej kapacity ľahko cez hodinu a trištvrte. Na polovicu kapacity sa dostanete za obvyklých 30 – 40 minút, čomu sa nedá nič vytknúť. Výdrž dokážete ešte predĺžiť.

Zvoliť si môžete benevolentnejší režim úspory energie alebo jeho prísnejší ekvivalent. My sme výdrž dosiahli bez aktívneho režimu úspory energie.

Huawei P10 Lite: Verdikt

Rozhodovanie o prípadnej kúpe by nám asi nejaký čas zabralo. Na jednej strane láka príťažlivý dizajn, pekné fotky, výborná výdrž a špičkový snímač odtlačkov.

Naopak, doslova tlak dvíhajú občasné zaváhania systému, klzkosť, ktorú by sme prirovnali k riečnemu kameňu a sklo, pri ktorom sa zdá, že sa asi škriabe samo. Za maloobchodných odporúčaných 329 eur sa dalo pouvažovať nad konektorom USB C či aspoň nejakou odolnosťou voči vode.

Huawei P10 Lite
© red.

Súčasná konkurencia je v tejto triede veľká a pre užívateľa je extrémne jednoduché presedlať na inú značku. Konkurenčná výhoda mohla spočívať v precíznejšie spracovaných (softvérových) detailoch a funkčnosti ako celku. Škoda.