Úvod Smartphony Dohady Uhni, Samsung a Apple. Snímač pod displejom má mať ako prvý Vivo...

Uhni, Samsung a Apple. Snímač pod displejom má mať ako prvý Vivo Xplay7

0
vivo xplay7
Neoficiálny a zrejme prehnaný render

Bitka o snímač odtlačkov prstov, ktorý by bol umiestnený priamo pod displejom, sa vyostruje. Apple na technológiu tento rok rezignoval a zvolil radšej autentifikáciu trojrozmerným rozpoznávaním tváre. 

Samsung taktiež nepriniesol snímač pod displejom. Pri jeho posledných vlajkových lodiach sa nachádza v blízkosti fotoaparátov, čo nie je príliš šťastné riešenie.

Apple aj Samsung mali použiť technológiu spoločnosti Synaptic, ktorá však zrejme ešte nebola taká dokonalá, aby ju bolo možné nasadiť komerčne. Šancu na úspech ale má Qualcomm a jeho Sense ID.

O snímačoch umiestnených priamo pod displejom sme od tohto tvorcu počuli prvýkrát v roku 2015. Zostalo len pri počutí. Qualcomm sa znovu ohlásil tento rok na podujatí MWC Shanghai, kde predstavil novú generáciu snímača Sense ID.

Jeho výroba má byť započatá v roku 2018 a bude možné ho umiestniť pod displej, ktorý nemôže byť hrubší ako 1,2 milimetra. Zároveň musí ísť o OLED panel.

snimac odtlackov
© Qualcomm

So spoločnosťou Qualcomm spolupracuje čínske Vivo, ktoré vnorený snímač odtlačkov už testovalo v rámci prototypov. Jeden z prototypov bol založený na smartfóne Vivo Xplay6. Užívatelia, ktorí s nim prišli na výstave do kontaktu tvrdili, že rozpoznávanie je relatívne pomalé oproti bežným snímačom.

Keďže išlo o prototyp, nemohlo sa počítať s ukážkovou funkčnosťou. Výrobca Vivo má stále najbližšie k tomu, aby si pripísal prvenstvo za implementovaný snímač odtlačkov priamo pod displejom.

Vivo Xplay7

Na čínskej sociálnej sieti Weibo sa objavili informácie a dokonca rendery modelu Vivo Xplay7, ktorý má byť predstavený niekedy budúcom roku. Čo je najzaujímavejšie, práve pod jeho displejom sa má nachádzať snímač odtlačkov prstov.

Rendery a avizované špecifikácie sú poriadne sebavedomé, preto by sme ich brali s náležitou rezervou. Od skutočného zariadenia sa môžu a zrejme aj budú líšiť viac, ako by sa nám páčilo.

vivo xplay7 vivo xplay7

Vivo Xplay7 má do segmentu inteligentných mobilných telefónov priniesť skutočný displej bez rámikov. Pomer plochy obrazovky voči prednému panelu sa má priblížiť k 100 percentám. Celistvosť narúšajú iba výrezy pre prednú kameru a senzorovú výbavu.

Pyšne tiež vyzerá informácia o čipsete Snapdragon 845, ktorý v podstate ešte neexistuje, o 8 GB kapacite RAM alebo fotoaparáte od Sony, ktorý má disponovať 4-násobným optickým priblížením.

vivo xplay7
Až príliš dobrý render

Vivo Xplay7 má byť predstavený niekedy v priebehu roka 2018. V tomto roku by mali byť dostupné aj prvé snímače novej generácie Sense ID, čo by avizovanej výbave hralo do karát.

Do oficiálneho predstavenia je ešte poriadne ďaleko, preto tento príbeh zatiaľ berte ako dobrú historku.