Úvod Zariadenia Smartphony Je to tu: Qualcomm začína vyrábať snímače odtlačkov prstov zabudované priamo do...

Je to tu: Qualcomm začína vyrábať snímače odtlačkov prstov zabudované priamo do displeja!

0
snimac odtlackov

Spoločnosť Qualcomm predstavila v marci roku 2015 technológiu Sense ID, za ktorou sa ukrýval ultrazvukový snímač odtlačkov prstov. Umiestnený mohol byť priamo pod displejom.

Dva roky ubehli ako voda a snímač odtlačkov umiestnený pod displejom stále nevidíme. Technológiu sa nepodarilo priviesť k takej dokonalosti, akú by si vyžadovalo masové komerčné nasadenie.

Ani Samsung, ani Apple nedokázali priviesť k životu senzor odtlačkov, ktorý by ležal pod vrstvou zobrazovacieho panela.

Zmeniť sa to má už v roku 2018 a správy opäť prichádzajú zo spoločnosti Qualcomm, ktorá nás na integrovaný snímač navnadila pred dvoma rokmi. Dúfame, že sa na ňu môžeme tentokrát spoľahnúť.

Sense ID novej generácie

Qualcomm predstavil na podujatí MWC Shanghai novú generáciu ultrazvukového snímača odtlačkov prstov Sense ID, ktorý bude môcť byť konečne umiestnený pod displejom. Žiaľ, zatiaľ nie pod každým.

Nový snímač rozpozná odtlačok cez vrstvu skla, kovu a fungovať bude aj pod vodou. Dokonca dokáže odmerať tlak a prietok krvi. Samozrejmosťou sú gestá pre otváranie aplikácií či pre iné funkcie smartfónov.

Snímač Sense ID bude možné umiestniť pod displej, ktorý nebude hrubší ako 1,2 milimetra. Okrem toho sa bude dať použiť iba pri OLED displejoch. V tomto segmente zatiaľ výrazne dominuje Samsung, no OLED displeje sa chystá produkovať aj LG.

snimac odtlackov
© Qualcomm

Dobrou správou je, že snímač nebude fungovať iba s platformou, resp. s procesorovými sadami Snapdragon. Ako samostatná jednotka si bude rozumieť aj s inými platformami.

Komerčné nasadenie

Výhody snímača odtlačkov umiestneného pod displejom asi netreba pripomínať. Výrobcovia smartfónov budú mať viac priestoru pre návrh dizajnu, čo sa ešte viac hodí v aktuálnom trende „bezrámikových“ prevedení. Používateľ získa podstatne komfortnejšie ovládanie a väčšiu bezpečnosť pri autentifikácii.

Snímač odtlačkov určený pre uloženie pod displej bude pre výrobcov pripravený v 4. štvrťroku 2017. Komerčná trhová dostupnosť je naplánovaná na rok 2018. Môžeme predpokladať, že prvé zariadenia sa budú prezentovať už na podujatí MWC 2018, ktoré sa koná koncom februára v španielskej Barcelone.

Asi pred týždňom sme vám priniesli informácie, že prvý smartfón so snímačom umiestneným pod displejom zrejme predstaví alebo skôr ukáže čínsky výrobca Vivo.

Má ísť o upravený model Vivo Xplay6, ktorý poháňa čipset Snapdragon a disponuje AMOLED displejom. Ak Vivo takýto model skutočne koncom tohto mesiaca ukáže, je viac ako isté, že pod jeho displejom bude práve nová generácia Sense ID.

Vzhľadom na informácie vyššie však zrejme pôjde o koncept, resp. demonštráciu novej technológie.