Úvod Novinky Android Android 8.0 Oreo oficiálne: Dokonalejšia bezpečnosť, výdrž, rýchlosť a konečne aj aktualizácie

Android 8.0 Oreo oficiálne: Dokonalejšia bezpečnosť, výdrž, rýchlosť a konečne aj aktualizácie

2
oreo
© TechCrunch

Spoločnosť Google dnes na pôde mesta New York oficiálne predstavila novú verziu operačného systému Android, ktorá nesie číselné označenie 8.0 a sladký pomenovanie Oreo. Android 8.0 Oreo je teda tu a prináša nasledujúce novinky a vylepšenia.

Väčšina noviniek prekvapivých nebude. Posledný vývojársky náhľad programu Android Beta prezradil podstatnú časť vylepšení. Aktuálna verzia je tak prakticky iba stabilnou iteráciou poslednej beta verzie OS Android 8.0 Oreo.

Veľa zmien sa udialo takpovediac za zákulisím. Vývojári sa pri tejto verzii zamerali na dlhšiu výdrž na jedno nabitie. Inteligentné obmedzovanie procesov na pozadí výdrž istotne predĺži. Zatiaľ je otázne, o koľko.

Android Oreo hrá do karát milovníkom bezdrôtovo prenášaného zvuku. Plná podpora Bluetooth 5.0 padne vhod najskôr vlastníkom smartfónov Galaxy S8 a HTC U11, ktoré sú plne certifikované pre použitie technológie Bluetooth vo verzii 5.0.

Android O pracuje rýchlejšie, a to sa týka aj jeho zavádzania. Smartfón sa s touto verziou operačného systému naštartuje svižnejšie. V prípade testovaného modelu Google Pixel ide až o dvojnásobné zrýchlenie zavádzania.

Ak dáte automatickému systému ukladania údajov vaše povolenie, Android Oreo si zapamätá všetky vaše prihlásenia. Obľúbené aplikácie tak môžete začať používať doslova behom okamihu. Funkcia sa hodí pri výmene smartfónov. Stačí nainštalovať potrebné aplikácie, napríklad zo zálohy, a o prihlásenie sa postará samotný operačný systém.

oreo

Novinkou nie je ani funkcia Obraz v obraze. V malom okne môžete sledovať dianie v jednej aplikácii, zatiaľ čo pracujete s druhou appkou. Pohodlne sledujte video a zároveň odpisujte na dôležitú správu. Praktických príkladov by sa dalo uviesť niekoľko.

Masového rozšírenia sa dočkali okamžité aplikácie. Priamo z prehliadača Chrome budete môcť používať aplikácie bez toho, aby ste si ich nainštalovali. Ak bude mať napríklad stránka internetového obchodu vlastnú aplikáciu, na pozadí sa stiahne jej (dátovo nenáročná) časť, ktorú budete môcť následne použiť.

oreo
Ukážka funkcie Obraz v obraze

Prispôsobená aplikácia sa bude používať intuitívnejšie ako mobilná internetová stránka. Zatiaľ veľa okamžitých aplikácií neexistuje a zo začiatku po nich siahnu hlavne väčší vývojári. Bránu do sveta Instant Apps ale majú otvorenú akýkoľvek vývojári. Napríklad prvá česká okamžitá aplikácia patrí serveru dotekomanie.cz.

Digitálnu bezpečnosť zastreší zdokonalená služba Google Play Protect. Internetový gigant si pomohol strojovým učením, ktoré asistuje pri skenovaní aplikácií v obchode Google Play.

Bezpečnostný nástroj dokonca skontroluje aj už nainštalované aplikácie. V prípade hrozby ich zablokuje alebo rovno odstráni. V podstate bez vášho zásahu či interakcie. Prvok silnej natívnej ochrany je určite vítaný. Viac o novinke nájdete v našom nedávnom článku.

play protect

Ak sa už teraz strácate v množstve emoji symbolov, vedzte, že to nebude lepšie. Android Oreo prichádza s ďalšími emotikonami navyše. Pribudlo ich viac ako 60.

Adaptívne ikony prispejú ku konzistentnejšiemu vzhľadu celého užívateľského prostredia. Upozornenia dostali väčšie písmo a zvýraznený názov aplikácie, z ktorých pochádzajú.

K dispozícii je okamžitá akcia. Jedným dotykom zobrazíte obsah upozornenia, napr. textovej správy, na ktorú môžete okamžite odpísať. Alebo ju ignorovať a stlmiť. Upozornenia bude možné skryť na určitý čas.

oreo

Pozor, veľká zmena sa udiala v samotných základoch operačného systému Android. Modulárna architektúra umožní výrobcom smartfónov rýchlejšie a jednoduchšie aktualizovať ich zariadenia na novšiu verziu operačného systému.

Asistent bezdrôtovej konektivity vás automaticky pripojí k voľnej a kvalitnej WiFi sieti, pričom vás zároveň ochráni VPN technológiou. Zjednodušenia sa dočkala ponuka nastavení, v ktorej sa budete orientovať rýchlejšie a intuitívnejšie.

Dostupnosť a aktualizácie

Už v najbližších dňoch dostanú aktualizácie smartfóny Google Pixel, Pixel XL a tablet Pixel C. Spolu s nimi sa môžu pripraviť aj zariadenia Nexus 6P, Nexus 5X a prehrávač Nexus Player.

Čo sa týka ostatných výrobcov, mnohí už potvrdili pripravované aktualizácie na najnovšiu verziu Android Oreo. Samsung, Nokia, LG, Sony, OnePlus, Xiaomi, Huawei, HTC, Sharp, Lenovo…všetci hlavní výrobcovia najskôr pripravia Android Oreo pre svoje vlajkové zariadenia a novšie modely.

Predpokladáme, že v najbližších dňoch výrobcovia presnejšie priblížia obdobie zverejnenia aktualizačných balíčkov ako aj označenia modelov, ktorým budú prislúchať. Všetky informácie vám samozrejme v priebehu času postupne a čo najrýchlejšie prinesieme.

Android 8.0 Oreo nie je revolúciou ale evolúciou. Najpoužívanejší mobilný operačný systém je rok od roku dokonalejší. Tento rok možno o niečo viac. Google vylepšil rýchlosť, výdrž batérie, aktualizácie, upozornenia a bezpečnosť. Zároveň nechýbajú kozmetické zmeny užívateľského prostredia.

Android Oreo