Operačný systém Android o pár týždňov vstúpi do novej verzie, ktorá ponesie číselné označenie 8.0. Cukrovinkový názov zatiaľ nemá. Aktuálne sa teda nazýva ako Android O, pričom práve od písmena O má byť odvodený jeho sladký názov.

Drvivá väčšina špekulácií poukazuje hlavne na obľúbené pochúťky Oreo. Vývojári nového softvéru však prízvukovali, že na O začína aj množstvo iných sladkostí, z ktorých jedna bude patriť novej verzii operačného systému Android.

OS Android za posledné roky poriadne dospel a pri jeho novej verzii nemôžeme očakávať revolúciu. Bohate ale postačí evolúcia a inovácie, ktoré sú predsa len zásadnejšie.

Bude ich hneď niekoľko desiatok a nižšie nájdete osem tých kľúčových, ktoré sa nás po používateľskej stránke dotknú. Ako býva zvykom, najnovšiu verziu OS Android O v stabilnej podobe obdržia najskôr Nexus a Pixel zariadenia. Uvoľnenie sa očakáva koncom augusta, poprípade v začiatku mesiaca september.

Procesy na pozadí a výdrž batérie

procesy

Logika je jednoduchá. Čím menej aplikácií a procesov bude bežať na pozadí systému, tým lepšiu výdrž na jedno nabitie docielime.

Nie vždy môžeme ako užívatelia ovplyvniť chod procesov na pozadí operačného systému. Aj keď tú či onú aplikáciu alebo proces takpovediac zabijeme, po chvíli sa môže spustiť znovu. Ak na to má systémové oprávnenia a povolenia nič jej v tom nebráni.

Android O príde s prísnejšími pravidlami, ktoré budú platiť pre procesy a aplikácie pracujúce na pozadí. Optimalizácia má byť skutočne prísna, vďaka čomu sa výdrž batérie na jedno nabitie môže predĺžiť o viac ako len pár minút.

Obraz v obraze

obraz v obraze

Pri tejto funkcii si prídu na svoje hlavne majitelia smartfónov s väčšou obrazovkou. Obraz v obraze umožní sledovanie videa v malom okne, počas ktorého môžeme pracovať s inou aplikáciou.

Multimediálny obsah je všadeprítomný a užívatelia ho chcú konzumovať čo najefektívnejšie. Popri sledovaní videa tak budeme môcť napríklad odpovedať na správu či zapísať si poznámku do niektorej z na to určených appiek.

Jednoduchšie nastavenia

nastavenia

Otvorte si ponuku nastavení na vašom smartfóne a spočítajte, koľko položiek, resp. kategórií vidíte. Je ich pomerne dosť a zorientovať sa v nich majú často problém aj skúsenejší používatelia.

Alebo im aspoň dlhšie trvá, kým nájdu konkrétne nastavenie, ktoré je často zahrabané pod niekoľkými priečinkami. Andorid O príde s citeľnejšie zjednodušenou ponukou nastavení.

Grom bude asi 12 základných kategórií, ktoré zabezpečia prehľadnejšiu organizáciu a čistejší vzhľad samotného prostredia.

Filter upozornení

Dnes nám vie zobraziť upozornenie takmer každá aplikácia. Od počasia, cez správy, hry, až po sociálne siete. Android O upozornenia kategorizuje.

Bežné oznámenia, správy, snímky obrazovky, informácie o úložnom priestore a nastaveniach, ostatné upozornenia. Jednotlivé typy upozornení jednoducho stíšime a nebudú nás otravovať.

Naopak, priestor necháme tým, ktoré sú pre nás dôležité. Najčastejšie to budú asi správy z komunikačných platforiem a podobný obsah. To, že vás niekto začal sledovať na Instagrame, okamžite vedieť určite nemusíte.

Špičkový zvuk

V novej verzii systému si užijeme Hi-Fi kvalitu zvuku pri pripojení cez Bluetooth. Android O bude obsahovať 30 audio vylepšení a 250 opráv chýb. Poďakovať sa za to môžeme spoločnosti Sony, ktorá za inováciami zvuku stojí.

Vďaka novej technológii pre kódovanie zvuku, ktorá je známa pod skratkou LDAC, dostanete prenosové rýchlosti audio informácií na maximálnej úrovni 990 kbps.

Pochopiteľne, k vysokému audio pôžitku budeme potrebovať aj kvalitné slúchadlá.

Značky s upozorneniami

Funkciu už mnohí dobre poznáte z používateľských prostredí rôznych výrobcov alebo zo spúšťačov, ktoré vytvorili vývojári tretích strán. Android O ju dostane premiérovo.

Pri každej ikone aplikácie sa objaví malá značka, v ktorej bude svietiť počet upozornení, ktoré danej appke prislúchajú. Ak nám na WhatsApp prídu tri správy, pri ikone aplikácie bude svietiť malá trojka.

Novinka je vítaná aj keď možno mierne zneprehľadní domácu obrazovku smartfónu. Dúfame, že Google do nastavení implementuje možnosť vypnutia takéhoto zobrazenia. Vyhovel by tak každému užívateľovi.

Adaptívne ikony

Android O

Veľa aplikácií, veľa rôznych ikon. Každý z vývojárov má vlastnú predstavu o dizajne ikony svojej aplikácie. To je síce v poriadku, no pri množstve nainštalovaných aplikácií nemusia ikony pôsobiť konzistentne.

Po novom to zabezpečí Android O. Každú z ikon oreže a zarovná tak, aby mali k sebe po vizuálnej stránke čo najbližšie. K dispozícii by malo byť viac možností ich prispôsobenia. Kruh, štvorec, neohraničená podoba…opäť si vyberie každý.

Inteligentný výber textu

Android O

Pri vybraní URL adresy alebo časti textu napríklad z e-mailovej komunikácie sa nám v súčasnosti objaví dobre známa ponuka pre vystrihnutie, kopírovanie a tak podobne.

Inovovaný inteligentný výber nám ponúkne ešte viac možností. Ak napríklad zvýrazníme/vyberieme z textu adresu hotela, ponúknuté nám bude okamžité zobrazenie v mapách Google.

Pri telefónnom čísle ho budeme môcť napríklad okamžite vytočiť. Práca s textovou informáciou bude efektívnejšia a rýchlejšia, čo je nesmierne dôležité.

Ako sme spomínali v úvode, stabilná podoba Androidu O bude predstavená koncom augusta, poprípade začiatkom septembra.