Úvod Výrobcovia Google Zbraň na malvér a škodlivé aplikácie. Google rozširuje bezpečnostnú funkciu Play Protect

Zbraň na malvér a škodlivé aplikácie. Google rozširuje bezpečnostnú funkciu Play Protect

2
play protect

Nie je žiadnym tajomstvom, že operačný systém Android je náchylnejší na bezpečnostné hrozby. Už neraz sme videli, ako softvérové spoločnosti odhalili infikované aplikácie, ktoré sa nachádzali priamo v obchode Google Play.

Boj s malvérom a inými druhmi škodlivých prvkov nie je jednoduchý, ale nie nemožný. Google na ochrane používateľov svojich služieb neustále pracuje.

Spomenúť môžeme napríklad zavedenie bezpečnostných aktualizácií operačného systému Android, ktoré spoločnosť Google vydáva na mesačnej báze.

Tie následne preberajú hardvéroví partneri, výrobcovia smartfónov, ktorí ich na mieru prispôsobujú svojim zariadeniam. Bezpečnostné aktualizácie väčšinou dostávajú ako prvé vlajkové lode, výnimkou ale nie sú ani staršie či menej atraktívne modely.

Ďalšie oko bezpečnostnej siete tvorí funkcia Play Protect, ktorú Google aktuálne rozširuje. Google Play Protect sa bude najnovšie týkať všetkých zariadení, ktoré bežia pod hlavičkou služby Google Mobile Services 11 a jej vyšších verzií.

Spoločnosť Google uvádza, že sú v rámci opatrenia Play Protect skenované všetky aplikácie a hry, ktoré sú nainštalované v podporovaných zariadeniach. Aplikácie, ktoré budú vyhodnotené ako nebezpečné, Google zablokuje alebo rovno odstráni.

play protect

Novinka bola oficiálne oznámená v máji. Až teraz je ale dostupná v širšom meradle. Služba Play Protect využíva prvky umelej inteligencie, tzv. strojového učenia, aby čo najefektívnejšie a najrýchlejšie odhalila škodlivý obsah.

Dúfame, že sa Googlu podarilo spojiť teóriu s praxou. Digitálna bezpečnosť je nesmierne dôležitá, keďže sa týka našich osobných údajov a v neposlednom rade tiež prostriedkov.

Je moje zariadenie chránené?

Zistiť, či je aj váš smartfón alebo tablet chránený službou Google Play Protect, nie je zložité.

Vo vašom smartfóne prejdite do nastavení a vyhľadajte položku Google. Zväčša sa nachádza pod položkou Účty/Kontá alebo v jej blízkosti. Po kliknutí na Google zrolujte do spodnej časti stránky a otvorte Zabezpečenie.

Ak popri položkách Bezpečnostný kód a Nájdi moje zariadenie uvidíte službu Google Play Protect, gratulujeme. Ste digitálne chránení pred škodlivými aplikáciami.

Nastavenie bezpečnostnej služby môžete otvoriť, kde následne uvidíte, ktoré aplikácie boli nedávno skenované a aký je stav vášho zabezpečenia.