Batérie v našich smartfónoch sú zlé. Väčšina z nich vydrží na jedno nabitie jeden celý deň, čo je poriadne málo. Technologický vývoj mobilných telefónov o míľové kroky predbehol vývoj batérií. 

Pred pár rokmi nám stačilo dať mobilný telefón na nabíjačku raz za týždeň. Teraz sa často pristihneme pri tom, ako nabíjame smartfón aj dvakrát do dňa. Mnohí užívatelia si myslia, že je lepšie nabíjať smartfón konštantne dlhšiu dobu, napríklad od veľmi nízkej kapacity po plnú kapacitu, ako v krátkych intervaloch. Opak je pravdou.

Odborníci z renomovanej spoločnosti Cadex vysvetľujú, ako udržať lítium-iónové batérie v smartfónoch v dobrej kondícii po dlhú dobu. Určite ste sa mnohí stretli s tým, že smartfón napríklad po pol roku alebo roku už nevydržal na jedno nabitie tak dlho, ako keď bol nový. Príčinou pritom nemusela byť len nadmerná záťaž, množstvo nainštalovaných aplikácií alebo zmena v používaní smartfónu.

usb-c
© oneplus.net

Podľa odborníkov batérii v dlhodobom horizonte neprospieva, ak necháte smartfón zapojený na nabíjačke pri plnej, 100 % kapacite napríklad cez noc. Do batérie stále prúdi malé množstvo energie tak, aby bola udržaná 100 % kapacita. Podľa vedcov je to pre batériu „stresujúce“ a môže dojsť k postupnej negatívnej zmene chemických zložiek v jej útrobách, čo časom zníži jej výdrž a celkovú použiteľnú kapacitu.

Keď je batéria plne nabitá, jednoducho nabíjačku odpojte. Vedci tento stav prirovnali k uvoľneniu svalov po namáhavom cvičení. Vaše svaly by sa tiež poškodili, ak by ste cvičili niekoľko hodín bez prestávky. V podstate by ste ani nemali nabíjať batériu do jej plnej kapacity.

Smartfón jednoducho „pichnite“ na nabíjačku kedykoľvek budete môcť. Je pritom jedno, či je batéria nabitá na 12 %, 33 % alebo 70 % svojej kapacity. Batérie inteligentných mobilných telefónov z dlhodobého hľadiska vydržia viac, ak im budete dávkovať energiu v krátkych nepravidelných intervaloch, ako na jedenkrát, napr. pri dlhom nočnom nabíjaní. Pokojne môžete pripájať a odpájať smartfón z nabíjačky niekoľkokrát za deň, presne podľa potreby. Idete na obed? Vytiahnite smartfón z nabíjačky. Ak sa z obeda vrátite, zapojte ho naspäť. To isté môže platiť pri nabíjaní v aute. Pri krátkej trase pokojne na pár minút zapojte smartfón do autonabíjačky.

© digitaltrends.com
© digitaltrends.com

Lítium-iónové batérie sú citlivé na teplo. Počas nabíjania nemajte smartfón umiestnený na priamom slnku napr. pri okne, rozhodne ho nemajte pod vankúšom po nočnom chatovaní alebo surfovaní po internete v posteli a najlepšie bude, ak smartfónu nájdete miesto na nabíjanie na chladnej podložke, na stole niekde v rohu miestnosti, na kovovej konštrukcii či v priehradke auta, ktorá je často aj klimatizovaná.

Spoločnosť Cadex, ktorej výskumníci prišli so spomínanými radami je uznávaná ako svetový líder v oblasti vývoja a testovania batérií, nabíjačiek a rôznych monitorovacích zariadení. Spoločnosť Cadex založil bývalý zamestnanec spoločnosti General Electric, Isidor Buchmann. Jej história sa začala písať v roku 1981, kedy spoločnosť prišla na trh s prvým zariadením pre meranie a testovanie akumulátorov Cadex 450.