Keď sme v minulom roku testovali Samsung Galaxy J5 zhodnotili sme, že ide o plastový smartfón s dobrou výdržou na jedno nabitie a odporučili sme ho skôr nenáročným používateľom, z ktorých tí mladší ocenia selfie zameranie zariadenia.

Je rok 2016 a kórejský gigant model J5 aktualizoval na verziu 2016. Aktualizácia prebehla vo všetkých smeroch, od hardvéru, konštrukčného spracovania až po softvér. Nezávislý porovnávač cien pricemania.sk hovorí, že cena tohto smartfónu sa aktuálne pohybuje niekde okolo sumy 219 €. Pri čínskych výrobcoch smartfónov za túto sumu dostaneme veľmi schopnú výbavu a nižšie sa dozviete, či sa Samsungu podarilo v tomto veľmi konkurenčnom segmente vyšplhať po rebríčku vyššie, ako v minulom roku.

Dizajn, konštrukcia

Oproti minuloročnému modelu veľký skok. Samsung model J5 2016 vyhotovil z kovu. Z kovu, ktorý je precízne vyfrézovaný s jemnými a poriadne lesklými líniami okolo hrán. Zadný kryt je síce plastový a odnímateľný, množstvo záchytných bodov ho však ku konštrukcii doslova prilepilo. Smartfón pôsobí na danú cenovú kategóriu veľmi pevne a hraničí s unibody zariadeniami. Zadná strana je po bokoch mierne zaoblená, vďaka čomu sa smartfón skvele drží v ruke. Svoju rolu určite zohrali aj univerzálnejšie rozmery zariadenia.

Galaxy J5
© redakcia

Konštrukcia
– Materiál: Kovové telo, plastový zadný kryt
– Rozmery: 145,8 x 72,3 x 8,1 mm
– Váha: 159 gramov

Prémiovo dokonca vyzerá aj ohraničenie mierne vystupujúcej šošovky fotoaparátu, lesklá mriežka reproduktora, ktorý mimochodom nepodáva zrovna hlasnú a kvalitnú reprodukciu zvuku. Škoda. Tlačidlá? Opäť kov, skvele hmatateľné s dokonalou odozvou. Samsung Galaxy J5 2016 sme dostali v akejsi bledo ružovej farbe, ktorá zariadeniu pristane. Odporučili by sme ju ale hlavne nežnejšiemu pohlaviu. Pod displejom Samsung klasika. Hardvérové tlačidlo (bez snímača odtlačkov prstov) a dva kapacitné ovládače. V spodnej hrane nájdeme zaužívaný microUSB (OTG konektivita) konektor a 3,5 mm jack. Ak by sme sa rozhodovali čisto na základe vzhľadu a konštrukcie, Samsung Galaxy J5 2016 by sme brali všetkými desiatimi.

Galaxy J5
© redakcia
Galaxy J5
© redakcia

Displej

Displej je pri smartfónoch jeden z najdôležitejších hardvérových komponentov. Sprostredkováva nám obsah a prostredníctvom neho ovládame celé zariadenie. Samsung displej trochu zväčšil na 5,2 palcov a zostalo HD 720p rozlíšenie. Pochopiteľne ide o Super AMOLED displej, ktoré už tradične ponúkajú tie najlepšie vlastnosti na trhu. Vzhľadom na veľkosť displeja je zobrazenie dostatočne jemné a obsah z displeja sa konzumuje príjemne. Ak však vedľa tohto zariadenia rozžiarite nejaký Super AMOLED displej s FHD 1080p rozšírením, rozdiel je vidieť. Našťastie len minimálny a FHD rozlíšenie by sme modelu Galaxy J5 2016 ani nedopriali. HD bohate stačí a navyše nebude konzumovať veľa energie z batérie a eur z peňaženky, keďže by bol takýto variant drahší.

Displej

– Technológia: Super AMOLED
– Rozlíšenie: 1280 x 720 pixelov, 282 ppi
– Rozmer: 5,2 palca, pomer k telu 70,7 %

Pri rozsvietení displeja sme si všimli menší rušivý element. Displej nekopíruje konštrukciu smartfónu, čo znamená, že okolo displeja je vidieť čierne orámovanie. Čierny rámik má  po stranách asi jeden milimeter. Pri používaní a konzumovaní obsahu to neprekáža, no štýlový vzhľad trošku utrpel. Oceňujeme dobrú čitateľnosť na slnku. V oznamovacej lište sa stačí dotknúť ikony „vonku“ a displej okamžite žiari najsilnejším jasom. V tomto prípade ale pozor na spotrebu energie. Displej, tak ako konštrukcia a dizajn, na výbornú. Menšie nedostatky sa dajú bez zaváhania ospravedlniť.

Výkon

Je jasné, že v danej cenovej kategórii nemôžeme očakávať žiadneho trhača benchmark aplikácií. Podstatné je, že čipset zvládal všetky operácie s prehľadom a prípadné nedostatky pripisujeme prostrediu TouchWiz. Samsung Galaxy J5 2016 sme potrápili graficky náročnou MOBA hrou Vainglory. Nastavenie grafiky sme v hre zapli na najvyššiu možnosť a v reálnom čase sme skúsili online súboj s protivníkmi. Napriek triezvym očakávaniam sme boli prekvapení. Hra šlapala bez zaváhania, plynule a tak, ako má. Problém sa objavil až po niekoľkých minútach hrania. Bolo cítiť, že smartfón začína mať dosť, čo sa odzrkadlilo na zvýšenej teplote a displej začal mať dlhú odozvu. Dokonca niekedy ani nezareagoval na dotyk. Každopádne sme boli s výkonnom spokojní.

Parametre

– Čipset: Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410
– CPU: Quad-core 1,2 GHz, Cortex-A53
– GPU: Adreno 306
– Pamäte: 16 GB + 256 GB microSD, 2 GB RAM

Smartfón si poradil aj s multitaskingom, pričom na pozadí dokázal udržať niekoľko otvorených aplikácií. Zo 16 GB úložiska je pre užívateľa vyčlenených približne 11 GB. V dnešnej dobe objemných dát trochu málo, pred kritikou zachránil smartfón slot pre pamäťové microSD karty, ktorý dokáže poňať až 256 GB.

TouchWiz

Samsung v poslednej dobe toho na poli používateľského prostredia TouchWiz urobil skutočne veľa. Prostredie je slušne optimalizované a prepchané rôznymi užitočnými funkciami, no má aj nedostatky. Ide o drobnosti, ktoré po dlhšej dobe začnú tak trochu liezť na nervy a znižujú používateľský komfort.

V prvom rade sú to animácie používateľského prostredia. Sú snáď všade. Zo začiatku sú veľmi príjemné a lahodia oku, po dlhšom čase používania zdržujú. Vo vývojárskych nastaveniach ich treba okamžite obmedziť. Napríklad, ak prepínate medzi fotoaparátom a fotografiami v galérii, fotka prejde do rozmazaného „blur“ efektu, čo síce vyzerá veľmi dobre, no zdržuje. Sekunda vášho života je preč.

TouchWiz
© redakcia

Rovnako sa nám nepáči predinštalovaný feed spravodajských informácií Flipboard. Ten nájdete naľavo od domácej obrazovky na celej ploche. Stačí švihnúť prstom po displeji doprava a ste v ňom. Opäť animácia, ktorá niekedy markantne zaváhala a opäť sekunda-dve života preč. Obsah v smartfóne sme chránili PIN kódom. Pre odomknutie smartfónu nestačí zadať len váš kód, ale ho ešte musíte potvrdiť tlačidlom OK. Ďalšia sekunda života preč. Už napríklad Xioami vie, že ak zadáte dobrý PIN, obrazovka sa okamžite odomkne a netreba ešte správnosť potvrdiť dotykom na OK. Vstavaný prehliadač od Samsungu sa zrejme zle vyspal, alebo závidel okamžitú inštaláciu prehliadača Chrome z Google Play.

TouchWiz
© redakcia

Chod prehliadača nebol plynulý, mal problém so zobrazením desktopových verzií niektorých mobilných webových stránok a raz dokonca prestal reagovať na dotyk. So smartfónom sa nedalo robiť nič iné, len ho reštartovať. Pevne veríme, že išlo o ojedinelú chybu a následná softvérová aktualizácia ju odstráni.

TouchWiz
© redakcia

Chválime tradične dobrú Samsung softvérovú klávesnicu, predinštalované kancelárske aplikácie od Microsoftu, keďže World, Excel a pod. je dnes používaný v každej práci či v škole, rovnako Skype či cloud úložisko One Drive. So Samsung Galaxy J5 2016 tam dostanete 100 GB priestoru na dva roky, čo sa určite oplatí. Prekvapení sme boli minimom predištalovaného balastu. Samsung sa v tomto smere skutočne poučil. Páčila sa nám dizajnovo a funkčne prešpekulovaná aplikácia počasia, alebo nástroj Smart Switch. Prostredníctvom neho presuniete všetky dáta zo starého smartfónu do Galaxy J5 2016. Je jedno, či ide o iOS zariadenie, Android alebo BlackBerry. Pri Android smartfónoch ale pozor, odosielateľ musí mať vo svojom smartfóne operačný systém Android minimálne vo verzii 6.0 Marshmallow. Aplikáciu Samsung Smart Switch nájdete štandardne v obchode Google Play.

Nebyť citeľných nedostatkov, plnú pochvalu by si zaslúžilo aj inak dobre optimalizované a plynulé prostredie TouchWiz. Ako sme už spomínali, nedostatky môže hravo odstrániť aktualizácia softvéru.

Fotoaparát

Selfie. Trend, ktorý nastolila éra smartfónov a Instagramu sa týka tohto smartfónu viac, ako býva zvykom pri iných zariadeniach. Dôvodom je predný LED blesk, ktorý je pri dnešných smartfónoch stále výnimkou. Predný snímač má nízku clonu, vďaka ktorej zhotovíte pekné selfinky aj za šera. Pri tme stačí zapnúť predný blesk, ktorý nepretržite svieti. Síce budete na verejnosti budiť pozornosť, ale selfie z nočného klubu predsa musí byť. Ak vás bude v grupe viac, využiť môžete režim širokouhlej selfie.

Galaxy J5
© redakcia

Samozrejmosťou je časovač, ovládanie gestami, štyri real-time filtre (negatív je haluz) alebo zaznamenanie fotografie tlačidlom hlasitosti.

Fotoaparáty

– Primárny: 13 Mpx, f/1.9, 28 mm, LED blesk
– Video: 1080p, 30 fps
– Sekundárny: 5 Mpx, f/1.9, LED blesk

Zadný fotoaparát sa v žiadnom prípade nemôže rovnať s tým vo vlajkovej lodi Galaxy S7. Oproti minuloročnej generácii však ide o príjemné zlepšenie. Snímač dokáže zhotoviť veľmi schopné fotografie, a to aj za šera alebo za zhoršených svetelných podmienok. Cenu fotograf roka za ne síce nezískate, určite je ale radosť sa na ne pozerať. Fotoaparátu nechýba manuálny mód, ktorý ale príliš používať nebudete, režim krásnej tváre, ozvučená snímka, panoráma, alebo režim sériového snímania.

Galaxy J5
© redakcia
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Snímky v galérii sú optimalizované. Pre zobrazenie plnej kvality navštívte -tento odkaz-, ktorý vás presmeruje do cloudu Google Drive.

Výdrž

Kapacita batérie v kontraste s vlaňajším modelom narástla. Už verzia roku 2015 si od nás vyslúžila pozitívne hodnotenie za výdrž a v tomto roku to je ešte lepšie. Samsung Galaxy J5 2016 bez problémovo utiahne celodennú prevádzku bez obmedzení.

Batéria

– Technológia: Li-Ion
– Kapacita: 3100 mAh

Menej nároční používatelia sa dostanú aj na dva dni, a to nehovoríme o základnom režime šetrenia energie a ani o tom extrémnom. Vtedy hodnoty výdrže ďaleko presahujú zaužívaný štandard. Za výdrž na jedno nabitie veľký palec hore. Záverečný verdikt a bodové ohodnotenie nájdete nižšie pod recenziou.

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
9
Displej
9
Foto/Video
8
Výdrž
10
Výkon
7
Softvér
6
Konštrukcia
9