Najmladší slovenský mobilný operátor pozval média na prehliadku jedného z jeho vysielačov mobilného signálu. AndroidPortal.sk pri tom samozrejme nechýbal. Ak vás teda zaujíma viac informácií, ktoré sa týkajú technologickej výbavy 4ky, nižšie nájdete niekoľko fotografií vrátane detailov o základňovej stanice umiestnenej na streche jedného z obytných domov v Trnave.

Pokrytie Trnavy momentálne zabezpečuje 19 staníc. Tento počet sa v prípade ostatných miest odvíja od ich veľkosti. V prípade menších dedín teda stačia iba 1, 2 alebo 3. Jednotlivé časti stanice predstavujú anténu, vysielač (RRU – Remote Radio Unit), ktorý posiela signál cez koaxiálny kábel do antény, a taktiež takzvané BBU (Baseband Unit) na kódovanie a dekódovanie signálu.

Samotné BBU je pritom ukryté vo vodotesnej skrinke s pasívnou ventiláciou vzduchu, nakoľko sa tu plnohodnotné chladenie nevyžaduje. Taktiež sa v nej ukrýva záložný zdroj vrátane výbavy zabezpečujúcej ohrievanie priestoru pri veľmi nízkych teplotách. Batérie slúžia pre prípady, kedy vypadne elektrická energia. RRU, teda vysielač disponuje vlastným pasívnym chladením a vydrží teploty od -40 do 55 stupňov Celzia.

vysielac-1 vysielac-2 vysielac-3 vysielac-4 vysielac-5 vysielac-6 vysielac-7 vysielac-8 vysielac-9