Google dnes nečakane predstavil Android N Developer Preview, teda verziu určenú špeciálne pre vývojárov. Aby situáciu vývojárom a dobrodruhom uľahčil, aktualizáciu posiela pomocou OTA (over the air).

Očakávali sme, že Google o Android N začne hovoriť až do vývojárskej konferencie Google I/O 2016, ktorá sa koná v máji. Namiesto toho však spoločnosť zvolila radikálne odlišný postoj.

Hiroshi Lockheimer, seniorský vice prezident pre Chrome OS a Chromecast dnes na serveri Medium napísal, že sa pre tento postoj rozhodli preto, aby sa nová verzia do rúk vývojárov dostala ešte pred konferenciou Google I/O. Zároveň verí v to, že k výrobcom smartfónov sa dostane už toto leto. Google očakáva, že do finálnej verzie, ktorá by mala prísť v treťom kvartáli 2016 vydá až 5 Developer Preview verzií.

S príchodom Android N na vás, vývojárov, čakajú veľké zmeny. V prvom rade, feedback nám môžete zanechať ešte jednoduchšie, než doteraz. Veríme, že táto zmena vám poskytne pocit, že vám načúvame a že na vaše podnety reagujeme. Koniec koncov, to je to, čo Android robí tak silným,“ píše Lockheimer. Okrem toho Lockheimer dúfa v to, že tak skoré vypustenie Android N pomôže vývojárom využiť nové funkcie v Android N.

android-n-bok-po-boku

Google však zdôrazňuje to, že Android N v žiadnom prípade nie je finálna verzia a že na nej neustále pracuje. Je pravdepodobné, že do nej pribudnú nové funkcie. Momentálne spomenul pár základných funkcií.

Medzi zmenami v Android N sú vylepšené notifikácie. Ako môžete vidieť na screenshotoch, na notifikácie viete odpovedať instantne, priamo z lišty. Vývojári túto funkciu môžu využiť aj pre svoje aplikácie, čo pre používateľov znamená, že ich nebudú musieť zakaždým otvárať. Stačí rýchla odpoveď a je to. Vývojári okrem toho môžu zlúčiť viacero notifikácií z jednej aplikácie do jednej.

Vôbec prvýkrát sa v Android N objavuje možnosť rozdeliť displej na dve časti. Aplikácie, ktoré to budú podporovať tak budú môcť bežať bok po boku. Len si to predstavte, Facebook vľavo, Instagram vpravo a všetky vaše chúťky budú uspokojené. Podpora niekoľkých okien vedľa seba je jedna z hlavných funkcií, ktorú Android používatelia od Google žiadali. Je dobré vidieť, že ju Google konečne spracoval. Okrem zobrazenia bok po boku Google prináša aj podporu pre PIP, teda picture in picture.

android-n-multiwindow

Spolu s Android 6.0 Marshmallow, ktorý beží len na 2,3 % všetkých Android zariadení priniesol funkciu Doze, ktorá šetrí batériu, keď telefón nehybne leží napríklad na stolíku. Android N túto funkciu ďalej rozširuje. Fungovať už bude aj vtedy, keď telefón nebude stacionárny, stačí, ak bude mať vypnutý displej. Zároveň Google pripomína, že sa snaží optimalizovať všetko, čo mu príde pod ruky, vďaka čomu bude Android N menej náročný na operačnú pamäť RAM.

Ďalším vylepšením určeným pre vývojárov je lepšia podpora programovacieho jazyka Java 8.

Ako sa teda dostanete k Android N? Ak vám nevadí, že niektoré veci nefungujú alebo budú padať, zamierte na tento odkaz. Hovorca Google však povedal, že odkaz ešte chvíľu nebude online, jeho nahodenie by však dlho nemalo trvať. Spraviť to tak môžete len vtedy, ak máte Nexus zariadenie.

pixel-c-nexus

Aktualizácia je totiž dostupná len pre Google Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Nexus 9 a Pixel C. Po nahodení novej verzie vám Google bude posielať pravidelné aktualizácie hneď, ako ich dokončí.

Vzhľadom na to, že Android 6.0 Marshmallow nie je zatiaľ ani na troch percentách zariadení je celkom zaujímavé vidieť, že sa s aktualizáciou takto ponáhľa. Ako sme spomenuli, nové funkcie do Android N ešte len pribudnú, takže sa máme na čo tešiť.

Jedna vec, ktorú Google nepredstavil je samozrejme názov samotnej verzie. Predpokladá sa, že sa opäť bude motať okolo nejakej pochutinky. Lockheimer svoj príspevok zakončil vetou „nut tellin’ you yet,” teda nič vám zatiaľ nepoviem. My teda stojíme za názvom Nutella.

Android-n-‪1‎
Android-n-‪2‎
Android-n-‪3‎
Android-n-‪4‎
Android-n-‪5‎
Android-n-‪6‎
Android-n-‪7‎