Je veľká, pekná a hlavne rozmerná. Reč je tentokrát o jednej zo zaujímavých noviniek od spoločnosti Xiaomi, externej batérii s kapacitou až 20000 mAh, ktorú sme v našej redakcii behom posledných dní testovali.

Nová Xiaomi batéria na rozdiel od 16000 mAh predchodcu z minulého roka ponúka vynovený dizajn, podporu rýchleho nabíjania a predovšetkým väčšie konštrukčné rozmery. Jej telo pozostáva z kvalitne spracovaného plastu a povrchu s vrúbkami na prednej a zadnej strane, pričom sú dobre viditeľné aj elegantne zaoblené hrany. Čo sa týka šírky a dĺžky, tak tie sa dajú prirovnať k 5,2-palcovým smartfónom. Samotná hrúbka je ale výrazne väčšia, takže môže spôsobiť problémy najmä pri nosení v menších vreckách nohavíc alebo bundy. Šesť 3,350 mAh článkov od LG alebo Panasonic, ktoré v sebe ukrýva, sú navyše celkom ťažké. 338 gramová váha je teda pre mobilitu iba ďalšou markantnou záťažou.

TIP: Kúpiť originálnu batériu Xiaomi zo zahraničia.

Pri slotoch sa nachádzajú štyri diskrétne LED svetielka bielej farby, ktoré slúžia na indikáciu aktuálneho stavu dostupnej energie (dve = polovica, tri = trištvrte atď.). Na boku konštrukcie zase väčšie tlačidlo na ich aktiváciu. LED-ky ale svietia a ukazujú zostávajúcu kapacitu aj pri nabíjaní batérie alebo iného zariadenia.

xiaomi-bateria-20000-mah-2

Na pripojenie iných zariadení slúžia dva klasické USB sloty a na pripojenie nabíjačky zase microUSB vstup. Rýchle nabíjanie batérie je k dispozícii (vrátane technológie Quick Charge 2.0 od spoločnosti Qualcomm), no potrebujete aj adaptér, ktorý niečo také ponúka. Ten sa v základnom balení nenachádza. Náš 5V/2A kúsok naplnil plnú kapacitu za asi 12 hodín. V zahraničných testoch ale píšu, že sa to dá skrátiť na zhruba 5 – 6 hodín, čo nie je vôbec zlé. Vstup okrem 5V/2A podporuje aj ďalšie dve 9V/2A a 12V/1,5A alternatívy.

Rovnako treba poznamenať, že 20000 mAh kapacita v praxi neznamená doslovne 20000 mAh. Tá platí iba pre napätie 3,6V. Pri 5.1V (TYP 1A) je výrobcom udávaná kapacita 12200 mAh. Treba ale brať ohľad aj na konverznú efektivitu (90%), ktorá má vo výrazne nižšej kapacite tiež prsty. Ak hodláte používať 2.1A výstup, reálna kapacita aj s konverznou efektivitou môžu ešte mierne klesnúť. HTC One M9 Plus, ktorý disponuje 2840 mAh batériou, bolo možné nabiť štyri razy a k tomu vyšlo ešte na necelé dve nabitia GoPro Session s 1000 mAh článkom.

Xiaomi batéria

Obidva výstupy majú 5.1V/2.1A (maximálne 3,6 A) a dokážu nabíjať až dve batérie naraz. Ak teda vlastníte napríklad jeden z nových Nexusov (LG Nexus 5X alebo Huawei Nexus 6P), novinka od Xiaomi vám nedokáže nahradiť originálny adaptér, čo znamená absenciu rýchleho dopĺňania minutej energie. Maximálny výstup 3,6 A totiž platí iba pri aktívnej kombinácii oboch USB portov, čo znamená, že sú ku Xiaomi batérii pripojené dve mobilné zariadenia v rovnaký čas. Pre jeden výstup je teda k dispozícii maximálne iba 2.1A. Nabitie Android smartfónu One M9 Plus bez podpory rýchleho nabíjania doplnilo za 30 minút asi 15% kapacity batérie smartfonu. Počas používania nebolo zaznamenané žiadne prehrievanie. Batéria mala celý čas takú istú teplotu, ako keď ležala bez aktivity na stolíku.

V krabičke nájdete jeden krátky káblik z USB a microUSB konektorom (bez adaptéru), takže má dvojité využitie. Pokiaľ ale vlastníte telefón s novým USB Type-C konektorom, budete potrebovať aj kábel s USB/USB Type-C koncami. To znamená dodatočné náklady. V prípade, že vlastníte jeden z tohtoročných Nexusov, môžete využiť ten pribalený. Ten totiž nie je k adaptéru napevno pripojený. Je však veľká škoda, že čínsky výrobca nemyslel na blízku budúcnosť, kedy sa do popredia dostane tento čoraz populárnejší obojstranný štandard.

Xiaomi batéria

So Xiaomi batériou môžete nabíjať skutočne širokú paletu mobilných zariadení – od GoPro kamier až po MacBook s USB Type-C konektorom. Jej používanie je navyše maximálne jednoduché. Iba zapojíte to, čo potrebujete nabiť a o všetko ostatné sa už postará sama batéria prostredníctvom inteligentnej aktivácie (analýza energetického vstupu pripojeného smartfónu alebo iného zariadenia atď.) príslušného výstupu. Vo výbave ponúka aj niekoľko bezpečnostných mechanizmov, ako napríklad pre prípad, kedy by sa jeden z konektorov na oboch koncoch kábla náhodou zle zasunul do slotu. A ak by ste batériu náhodou rozobrali, nájdete špičkové riadiace a nabíjacie mikročipy od americkej spoločnosti Texas Instruments.

Novinku z Číny si môžete zaobstarať priamo z nášho partnerského e-shopu xiaomiforsale.com, kde je k dispozícii za rovných 38 eur vrátane daní a dodatočných poplatkov.