Úvod Zaujímavosti V Nemecku vyhotovili OLED displej, ktorý má neuveriteľných 1 677 ppi

V Nemecku vyhotovili OLED displej, ktorý má neuveriteľných 1 677 ppi

Vývoj zobrazovacích technológií ide stále dopredu. A ako dôkaz tu teraz máme displej s hustotou pixelov 1 667 ppi a špeciálnymi vlastnosťami.

1

V súčasnosti patria medzi najväčších výrobcov displejov giganti ako Samsung, LG, Japan Display (JDI) alebo Sharp. Prvý menovaný pred niekoľkými mesiacmi potešil celý svet zobrazovacími panelmi, ktoré použil v nových vlajkových lodiach Galaxy S6 a S6 edge. 5.1-palcové obrazovky s hustotou pixelov 577 ppi sú jednoducho úžasné. To ale neznamená, že nemôžu byť ešte lepšie.

Je celkom možné, že sa čoskoro v smartfónoch objaví aj 4K rozlíšenie. Dnes sa však pozrieme na niečo zaujímavejšie. Po celom svete sú tímy vývojárov, ktoré tlačia zobrazovaciu technológiu ďalej a ďalej. Nejde pritom iba o neustále zväčšovanie rozlíšenia, ale aj o rozšírenie funkcionality displejov.

Najnovšie sa zaujímavým kúskom technológie pochválil Franhoufer Institute z Drážďan v Nemecku. Tam sa podarilo stvoriť zobrazovací panel s neuveriteľnou hustotou pixelov až 1 667 ppi. 0.6-palcový displej s rozlíšením 600 x 800 pixelov však ohromil svet nie len svojou jemnosťou, ale aj ďalšími vlastnosťami.

Väčšinou sa každý pixel skladá z troch subpixelov. Jeden je červený, druhý modrý a tretí zelený (RGB). Ich kombináciou sa dá zobraziť akákoľvek farba. Existujú aj panely, ktoré pridali biely subpixel (RGBW). Z Drážďan však vzišiel displej, ktorý k tomuto usporiadaniu pridal ešte diódu na snímanie svetla. Panel tak dokáže reagovať na fotóny, ktoré doň vchádzajú.

Na čo je toto všetko potrebné? Nuž, technológia si svoje využitie určite nájde v zariadeniach s rozšírenou realitou (Oculus Rift). Tam je potrebné skutočne vysoké rozlíšenie. Spomínaná piatá dióda reagujúca na svetlo zas môže sledovať pohyby oka a prispôsobovať mu obraz. Tento OLED panel tak určite nezapadne prachom. Práve naopak, v budúcnosti bude hojne využívaný.