Úvod Konkurencia TÝŽDEŇ V ANDROIDE: To najlepšie z 28.4 – 4.5

TÝŽDEŇ V ANDROIDE: To najlepšie z 28.4 – 4.5

0

Prešiel týždeň a opäť nastal čas pripomenúť si, čo všetko sa za uplynulých sedem dní zmenilo vo svete Androidu. Udalostí rozhodne nebolo málo a máme za sebou peknú nádielku noviniek, či už ide o šialene presné GPS, kopec uniknutých informácií o LG G3 a Huawei Ascend 8 alebo predstavenie fotomobilu Galaxy K s 10x optickým Zoomom. Menší šok nám prichystal aj Google, ktorý už viac menej oficiálne končí s líniou Nexus zariadení.

 

[divider]Superpresné GPS pre Japonsko[/divider]

satelitZačnime teda pekne od začiatku. V pondelok sme sa dozvedeli, že krajina vychádzajúceho slnka si bude môcť užívať ďalšiu zaujímavú technickú vychytávku. Okrem neuveriteľne presnej a rýchlej vlakovej dopravy dostanú neuveriteľne presnú GPS navigáciu, ktorá bude za ideálnych podmienok schopná navigovať s presnosťou 1 cm. Kto vie? Možno o desať rokov príde niečo podobné aj na Slovensko.

 

[divider]Prémiový model Galaxy S5 už v júni[/divider]

galaxy-s5-samsung-1Napriek neustálemu popieraniu to vyzerá tak, že Samsung skutočne potajomky pracuje na ešte lepšej verzii svojej vlajkovej lode Galaxy S5. Pritom už niekoľkokrát poprední predstavitelia spoločnosti odmietli akékoľvek špekulácie o tom, že by mali vo vývoji podobné zariadenie. Čo by teda nová Galaxy S5 „Prime“ mohol ponúknuť? Pravdepodobne sa dočkáme QHD displeja, aj keď také vysoké rozlíšenie na piatich palcoch veľký zmysel nedáva. Ďalej by to mohol byť prvý smartfón, ktorý ponúkne procesor Snapdragon 805 a rozhodne sa môžeme tešiť aj na 3 GB pamäte RAM.

 

[divider]Nokia Microsoft Mobile[/divider]

Ak ste fanúšikom Nokie, máte smolu. Po akvizícii tejto firmy Microsoftom totiž značka definitívne končí a tešiť sa môžeme na Microsoft Mobile. Otázkou zostáva, prečo sa Microsoft rozhodol k tomuto kroku? Nokia má vo svete obrovské meno, na ktorom sa stále dá budovať nehovoriac o veľkej fanúšikovskej základni. Odhodiť to všetko nevyzerá veľmi múdro. Každopádne, Microsoft nám už stihol aj predstaviť svoju reklamu na novú značku.

 

[divider]XiaoMi stále najlacnejší[/divider]

desgin-colorO tom, že v Číne sa vedia vyrobiť lacné veci vie snáď každý. Čo s však týka smartfónov, tam je to ešte zaujímavejšie. XiaoMi Mi3 za 195 eur, to je ponuka, ktorá sa neodmieta. Kvalitné zariadenie vám za túto neuveriteľnú cenu ponúkne full HD displej, procesor Snapdragon 800, 2 GB RAM a všetko, čo má poriadna vlajková loď ponúkať. K tomuto kroku sa vedenie XiaoMi rozhodlo potom, čo bol predstavený OnePlus One, ktorý bude v Európe ponúkaný za 269, resp 300 eur. Ďalšou zaujímavou správou je, že práve pripravovaný XiaoMi Mi3S so Snapdragonom 801 a  3 GB RAM bude stáť iba 230 eur. Tieto ceny sa však bohužiaľ vzťahujú len na Čínu. Spoločnosť sa však vyjadrila, že pripravuje expanziu aj za hranice Ázie.

 

[divider]Samsung Galaxy K[/divider]

kzoomAk si ešte pamätáte na minuloročný fotomobil Samsung Galaxy S4 Zoom, možno by ste mali spozornieť. V utorok totiž juhokórejská spoločnosť predstavila jeho nasledovníka, ktorý už dostal aj vlastné meno. Galaxy K ponúkne 4,8″ HD Super AMOLED displej, šesťjadrový procesor Exynos 5 Hexa s jadrami taktovanými na 4x 1,3GHz a 2x 1,7 GHz. Najväčší zážitok však ponúkne 20,7 Mpix fotoaparát s obrovským objektívom schopným 10x opticky priblížiť. Veľký pokrok sme zaznamenali aj v dizajne zriadenia, ktoré tentokrát nevyzerá, ako fotoaparát, ale skôr sa podobá na smartfón.

 

[divider]Koniec Nexusov?[/divider]

androidsilverV utorok nás šokovala správa, že línia zariadení Nexus asi vážne končí. Nahradiť by ju mal nový program Android Silver vrámci ktorého bude Google ponúkať vlajkové lode niektorých popredných výrobcov s čístým Androidom. To je samozrejme škoda, veď smartfóny a tablety Nexus sú minimálne posledné dva roky neuveriteľne obľúbené pre ich super cenu a výborné špecifikácie.

 

[divider]TouchWiz[/divider]

samsungV stredu sa na našej stránke objavilo super porovnanie rôznych verzií používateľského rozhrania TouchWiz, ktoré používa Samsung vo svojich zariadeniach. Počas rokov sa stalo najpoužívanejšou verziou Androidu a zabezpečilo Samsungu obrovské predaje. Známe je hlavne obrovským množstvom funkcií a okrem iného bohužiaľ ak občasným sekaním, s ktorým sa stretnete hlavne pri starších smartfónoch a tabletoch s nižšími špecifikáciami.

 

[divider]Tizen mieri na smartfóny[/divider]

TizenO operačnom systéme Tizen od Samsungu sme toho už počuli veľa. V súčasnosti ho využíva niekoľko fotoaparátov a hlavne druhá generácia hodiniek Gear 2 a Gear 2 Neo spolu s fitness náramkom Gear fit. Vyzerá to tak, že tento mesiac sa dočkáme aj prvého smartfónu. Najprv by mal byť dostupný v Rusku, a neskôr aj na ďalších trhoch, kde ešte nie je Android tak silno zakorenený a kde by Tizen mohol mať šancu preraziť.

 

[divider]Nový smartfón od Motoroly[/divider]

Motorola113 mája sa môžeme tešiť na ďalší smartfón od Motoroly. Pravdepodobne pôjde o Motorolu Moto E, ktorá bude ešte lacnejšia ako Moto G a ohromí hlavne svojou hrúbkou, ktorá by nemala presahovať 7 mm. Ďalej sa môžete tešiť na dvojjadrový 1,2 GHz procesor, 1 GB pamäte RAM, 4,3″ HD displej a 5 Mpix zadný fotoaparát.

 

[divider]Súčiastky Google Glass stoja len 80 eur[/divider]

glassrozobratyUrčite všetci viete o Google Glass, okuliaroch s displejom, fotoaparátom a ďalšími zaujímavými funkciami, ktoré si môžete spárovať so smartfónom. Google ich predáva za 1 500 dolárov. Viete koľko stoja súčiastky na ich výrobu? 80 dolárov! Musíme však brať zreteľ na neuveriteľne náročný a nákladný vývoj spolu s faktom, že cena pôjde pravdepodobne po oficiálnom začiatku celosvetového predaja poriadne dole. Stále však ostáva otázna využiteľnosť takéhoto zariadenia. A dizajn tiež nie je nič moc.

 

[divider]LG G3 na fotkách[/divider]

lgg3fotkaAk ste fanúšikmi spoločnosti LG, určite sa tešíte na ich Ďalšiu vlajkovú loď. LG G3 by mal ponúknuť 5,5″ QHD displej a špičkové špecifikácie. Okrem iného by mal byť dostupný v dvoch verziách. 16 GB s 2 GB RAM a 32 GB s 3 GB RAM. Každopádne, dizajnovo nás toto zariadenie rozhodne nemôže prekvapiť. Nedávno totiž na internet uniklo niekoľko fotografií, na ktorých je vidno prakticky všetko.

 

[divider]XiaoMi RedMi Note x 15 000 000[/divider]

xiaomiredmiO XiaoMi RedMi Note sme už raz písali. Bolo to vtedy, keď spoločnosť predala 100 000 kuso smartfónu za 34 minút. Momentálne už majú viac než pätnásť miliónov predobjednávok a toto číslo sa stále zvyšuje. Za 116 eur dostanete 5,5″ HD displej, osemjadrový procesor MediaTek s jadrami s taktom 1,7 GHz, 2 GB pamäte RAM a 3 200 mAh batériu. Škoda len Androidu 4.2.2 Jelly Bean. Takého zariadenie by si rozhodne zaslúžilo KitKat.

 

To je pre dnes všetko. Uplynulý týždeň bol skutočne veľmi zaujímavý a dozvedeli sme sa mnoho noviniek. Zachovajte prosím našej stránke priazeň aj naďalej a ak občas niečo zmeškáte, stačí si v nedeľu prečítať Týždeň v Androide, kde vždy nájdete všetko dôležité.