Úvod Výrobcovia Google NEXUS s veľkou pravdepodobnosťou končí. Nahradia ho prémiové zariadenia ‚Android Silver‘

NEXUS s veľkou pravdepodobnosťou končí. Nahradia ho prémiové zariadenia ‚Android Silver‘

13

Google si pre nás pripravuje nový projekt. Volá sa Android Silver a dnes ho potvrdili štyri na sebe nezávislé zdroje. Jednalo by sa tak o obrovskú zmenu v stratégii Google.

Server The Information píše, že momentálna schéma, pod označením Nexus úplne zanikne. Nahradiť by ju mal práve Android Silver – niekoľko high-end zariadení, ktoré budú musieť byť navrhnuté podľa predstáv Google. Pre Google to nie je jednoduchá a ani lacná záležitosť. Nový Android Silver chce vystavovať priamo u operátorov, čo ho bude stáť veľa síl a peňazí.

Možno sa pýtate, že akú výhodu to bude mať. Google chce týmto spojením síl s operátormi vyriešiť nikdy nekončiacu otázku pomalých aktualizácií a zastaralého softvéru. Nad softvérom smartfónov s radu Android Silver by mal mať totiž úplnú kontrolu. Okrem iného by mali všetky zariadenia z tohto radu dodržiavať pravidlá, čím by zážitok z ich používania mal byť veľmi podobný.

Prvými výrobcami, ktorí by sa mali zúčastniť nového programu sú Motorola a LG, no Google sa snaží presvedčiť aj Samsung, HTC a Sony. Všetci traja výrobcovia však už ponúkajú Google Play edície, ktoré by len mohli rozšíriť do ďalších krajín.

Koniec Nexusu?

Snaha dostať sa medzi high-end zariadenia a promovať na nich Android začala byť evidentná začiatkom roku, keď Google prinútil zobrazenie loga „Powered by Android“ na najnovších vlajkových lodiach, akými sú Galaxy S5 a HTC One (M8).

Google má na naštartovanie projektu Android Silver minúť až 1 miliardu dolárov, pričom začať by mal v Spojených Štátoch a na ďalších vyspelých trhoch. Zvyšok sveta by mal pokryť neskôr. Jedna vec nám však na celom tomto projekte nesedí. Zariadenia Nexus boli vždy nacenené veľmi ľudovo a vyzerá to tak, že Android Silver mieri ku hviezdam ako špecifikáciami, tak aj cenou. Vyzerá to tak, že sa budeme musieť nechať prekvapiť tým, čo si pre nás Google nakoniec pripraví.