Úvod Novinky TIP: Pozrite sa ako sa za 5 rokov zmenil TouchWiz na vlajkových...

TIP: Pozrite sa ako sa za 5 rokov zmenil TouchWiz na vlajkových lodiach Samsungu

54

Aksa v Android svete pohybujete čo i len pár týždňov, určite ste už pochytili zmienky o TouchWize. Jedná sa o označenie grafickej nadstavby, ktorú používa Samsung na svojich zariadeniach. Ako sa však zmenila za všetky tie roky? Poďme sa pozrieť.

Za porovnaním stojí server PhoneArena.com.

TouchWiz sa na Android smartfóne prvýkrát objavil ešte v roku 2010 na prvom telefóne z radu Galaxy S – Samsung Galaxy S. Samsung na prvej verzii TouchWizu pracoval už nejakú tú dobu a tak sa do prvého zariadenia dostala už vo verzii TouchWiz 3.0. Prvá verzia TouchWizu bežala na Android 2.1 Eclair a neskôr na Android 2.2 Froyo.

Ďalšiu verziu TouchWizu Samsung predstavil spolu s ich masívne populárnou vlajkovou loďou, Galaxy S II. TouchWiz 4.0 bola prvá verzia tohto skinu, ktorá už podporovala hardvérovú akceleráciu. Čo je zaujímavé je to, že toto bola prvá verzia TouchWizu, v ktorej sa začali objavovať často kritizované ‚inteligentné‘ funkcie založené na gestách, ktorými je Samsung tak dobre známy.

Potom prišiel Samsung Galaxy S III, ktorý so sebou priniesol ešte viac funkcií a upravenú verziu TouchWizu s názvom TouchWiz Nature UX. Galaxy S III bolo prvé zariadenie, v ktorom sa objavila už ikonická animácia vlniek na hladine vody a prírodné zvuky. TouchWiz Nature UX priniesol funkcie ako sledovanie očí, vďaka čomu sa vám nevypol displej, keď ste sa naň pozerali.

Minulý rok Samsung predstavil nový Galaxy S4, ktorý so sebou priniesol mierne vylepšený TouchWiz Nature UX.

Nakoniec sa dostávame k najnovšej vlajkovej lodi – Galaxy S5. Tu Samsung zapracoval a predstavil TouchWiz Nature UX 3.0, prerobenú verziu, ktorá je ladená do minimalistického vzhľadu a ktorá kombinuje funkcionalitu TouchWizu so vzhľadom operačného systému Tizen.

Pozrite sa ako táto zmena prebiehala pomocou screenshotov nižšie. Na každom z nich je vždy zľava: Samsung Galaxy S, Galaxy S II, Galaxy S III, Galaxy S4 a Galaxy S5.

home-touchwiz
Domovská obrazovka

Domovská obrazovka Samsungu je jedna z tých, ktoré spoznáte aj na kilometer ďaleko. Môžete si všimnúť ako s predstavením Galaxy S III (presne v strede) prišiel TouchWiz Nature UX, ktorý bol založený na téme zaoberajúcej sa prírodou. Okrem toho vtedy Samsung mierne pozmenil ikonky, text a pridal nové zvuky.

 

prehladaplikacii
Prehľad aplikácií

Prehľad nainštalovaných aplikácií bol v prípade Samsung Galaxy S poriadnenudný. Čierne pozadie a ikonky, ktoré by laikovi mohli pripomínať iPhone.

To sa však začalo meniť už s príchodom Galaxy S II a v prípade Galaxy S III už tento prehľad vyzeral podobne ako dnes.

Zvyšok porovnaní nájdete na screenshotoch nižšie.

notifikacie
Notifikácie
klavesnica
Klávesnica
zoznamkontaktov
Zoznam kontaktov

Slovo na záver

Od roku 2010 sa teda prostredie Samsungu zmenilo takmer na nepoznanie. Do svojho používateľského prostredia si Samsung pridal niekoľko užitočných a niekoľko menej užitočných funkcií, ktoré obliekol do vzhľadu, ktoré si len tak ľahko s ničím iným nepomýlime.

Ako hodnotíte TouchWiz vy? Oznámkujte ho v ankete nižšie, rovnako ako v škole.

[poll=“251″]