Úvod Konkurencia TÝŽDEŇ V ANDROIDE: To najlepšie z 19. – 25. mája

TÝŽDEŇ V ANDROIDE: To najlepšie z 19. – 25. mája

0

Prešlo sedem dní a je tu opäť čas zhrnúť si, čo všetko sa udialo. O zaujímavé udalosti skutočne nebola núdza, či už išlo o rozdávanie prvých pozvánok na kúpu OnePlus One, špekulácie o Prime verziách HTC One M8 a Glaxy S5 alebo o LG G3. Okrem iného Slovákov napadol ruský SMS vírus, ktorý zisťoval zostatok na účtoch.  Poďme si pripomenúť tieto a ďalšie udalosti uplynulého týždňa.

 
 

[divider]Xperia Z2 konečne dostupná[/divider]

xperia z2Na MWC 2014 v Barcelone bola svetu predstavená nová vlajková loď z dielne Sony, Xperia Z2. Okrem perfektných špecifikácií a (konečne) IPS displeja tento smartfón opäť priniesol aj vodeodolnosť. Sony však nezvládol dodať na trh dostatočné množstvo kusov, a tak ho slovenskí operátori zaradili do svojich ponúk až tri mesiace po predstavení. Okrem iného sa ukázalo, že Xperia Z2 má výbornú batériu, ktorá sa však veľmi dlho nabíja.

 

[divider]HTC One M8 Prime[/divider]

htconem8primeUž dlhšiu dobu počúvame o prémiových verziách vlajkových telefónov Samsungu a HTC. Čo sa týka taiwanskej spoločnosti, zdá sa, že HTC One M8 Prime bude skôr nasledovníkom minuloročného HTC One Max. S 5,5″ QHD displejom a vlajkovými špecifikáciami zahanbí väčšinu zariadení. Zdá sa, že by mohol ponúknuť procesor Snapdragon 810 (skôr 805) taktovaný na 2,7 GHz, 3 GB pamäte RAM a snáď aj fotoaparát s väčším rozlíšením. Každopádne, na internete sa objavil zaujímavý gif zariadenia.

 

[divider]High-end vyklápačka od Samsungu[/divider]

G9098Ak by ste si chceli kúpiť nejaké štýlové véčko ale zároveň máte záujem aj o najnovší procesor, poriadny displej a kvalitné spracovanie, Samung má pre vás riešenie (za predpokladu, že telefón dorazí na Slovensko). Juhokórejský výrobca chystá vyklápačku s kódovým označením G9098, ktorá vraj ponúkne procesor Snapdragon 800,a hneď dva 3,67″ displeje s rozlíšením 800 x 480 pixelov. Poteší aj 13 Mpix zadný a 2 Mpix predný fotoaparát či hardvérová klávesnica.

 

[divider]Prvé pozvánky na kúpu OnePlus One[/divider]

oneplus-invitesTento týždeň sa nám naskytla jedinečná príležitosť vyhrať pozvánku na kúpu smartfónu OnePlus One. Konkrétne jeho 64 GB verzie s čiernym krytom. Každý mal šancu vstúpiť do súťaže osemkrát, napríklad tým, že OnePlus „lajkol“ na facebooku, sledoval na Google+ či Twitteri. Nakoniec sa do súťaže zapojilo obrovské množstvo ľudí a dokopy sa zaznamenalo viac než 2 400 000 vstupov. 150 výhercov bude oznámených už čoskoro. Držíme palce, nech ste to vy!

 

[divider]Zákerný ruský vírus[/divider]

virusVšeobecne platí, že si človek má dávať pozor, na čo na internete kliká. Väčšina z nás má na PC tablete či smartfóne antivírusový program, ktorý zakročí, keď sa do zariadenia dostane niečo podozrivé. Rusi to teda vymysleli inak. Začali vírus rozposielať pomocou SMS správ. Využili tak malú bezpečnostnú medzeru. Po kliknutí na odkaz v SMS vás to presmerovalo na stránku, kde ste pri chvíľke nepozornosti mohli stiahnuť 150 kb veľký súbor. Ten následne zisťoval zostatok na vašom účte.

 

[divider]Galaxy Note 4[/divider]

samsung-galaxy-note-4-2-750-wZariadenia z línie Galaxy Note od Samsungu sú stále úspešnejšie. Stali sa najpredávanejšími phabletmi na svete, čiastočne aj vďaka dotykovému peru. Čo môžeme čakať od štvrtej generácie Galaxy Note? Bude ešte väčšia, ako jej predchodcovia? Podľa najnovších správ ani nie. Nový smartfón by mal ponúknuť 5,7″ displej, tentokrát porastie iba rozlíšenie, a to z full HD na QHD (2560 x 1440p). Ďalej sa pravdepodobne môžeme tešiť na Snapdragon 805, 3 GB pamäte RAM a nový zaujímavý dizajn (snáď niečo vodeodolné).

 

[divider]Plastový HTC One M8 bude pekne lacný[/divider]

HTC One M8 ACEAk chcete smartfón s najnovšou technológiou vo vnútri a nechce sa vám platiť 600 eur, HTC pre vás má riešenie. Zatiaľ čo OnePlus One je nedostupný, chystá plastovú verziu svojej vlajkovej lode, ktorá má stáť iba 400 eur. Zdá sa, že sa máme na čo tešiť. Či už ide o Snapdragon 801, 5″ full HD displej alebo 2 GB pamäte RAM, HTC One M8 Ace bude špička medzi smartfónmi. Zdá sa tiež, že výrobca do neho namontuje konvenčnejší 13 Mpix fotoaparát.

 

[divider]8-jadrový Snapdragon 615 vo výrobe[/divider]

Quallcomm Snapdragon 615Qualcomm začal tento týždeň vyrábať svoj prvý osemjadrový čipset. Snapdragon 615 má ponúknuť osem jadier Cortex A53. Mieri pritom do lacnejších zariadení. Zdá sa, že o chvíľu budú na trhu smartfóny s obrovskou výpočtovou silou a cenou, ktorou a vyrovnajú dnešným mini verziám high-end telefónov. Budúcnosť vyzerá celkom pekne. Navyše, výrobca procesorov na budúci rok chystá aj 64-bit Snapdragon 808 a 810 s architektúrou big.LITTLE.

 

[divider]Microsoft Surface 3 chce spojiť notebook a tablet[/divider]

surfacepro3Ak už máte dosť svojho veľkého notebooku a hľadáte niečo menšie, ľahšie, skladnejšie, ale hlavne rovnako výkonné, máme pre vás super správu. Microsoft práve predstavil svoj nový tablet s 12.2″ displejom, ktorý zahanbí aj nejeden počítač. Najlacnejšia 64 GB verzia s procesorom Intel i3 vás vyjde na 800 dolárov, najdrahšia až na 1999. Ceny v eurách zatiaľ nepoznáme. Každopádne, Surface 3 je skôr notebook než tablet.

 

[divider]Galaxy S5 Active na videu[/divider]

Okolo prémiovej, prípadne odolnejšej verzii vlajkovej lode Galaxy S5 sa momentálne vedú búrlivé debaty. Zdá sa, že juhokórejská spoločnosť nám aj tento rok prinesie „Active“ variáciu svojho high-end telefónu. Tento smartfón sa nedávno objavil aj na videu. Zdá sa, že by dokonca mohol ponúknuť 5,2″ QHD (2560 x 1440p) Super AMOLED displej, čím by sa stal najostrejším displejom na smartfóne. Otázkou však otsáva, čo nové prinesie odolná verzia Galaxy S5? podľa konštrukcie sa zdá, že možno odolnosť voči poškodeniu pri páde? Uvidíme.

 

[divider]HTC One dostáva aktualizáciu[/divider]

htcone5Spoločnosť HTC v minulosti dosť zanedbávala aktualizácie. Aj to bol pravdepodobne dôvod, prečo sa firma dostala do mínusových čísel. V poslednej dobe sa však všetko mení a minuloročná vlajková loď dostala po aktualizácii na Android 4.4.2 KitKat aj ďalšiu aktualizáciu, tentokrát na Sense 6. To už potešilo množstvo vlastníkov najkrajšieho telefónu minulého roka, aj keď mne ešte nový firmvér neprišiel :( Zdá sa, že si ešte budeme musieť chvíľu počkať, keďže podobné problémy hlási väčšina vlastníkov HTC One.

 

[divider]LG G3, vieme o ňom všetko[/divider]

lg-g3-prezentacia-1Všetko, okrem funkcie toho laseru, ktorý má vedľa fotoaparátu. Každopádne, nový smartfón od LG bude mať Snapdragon 801, 3 000 mAh batériu, 3 GB pamäte RAM a úžasný 5,5″ QHD displej. Čo sa týka fotoaparátu, ponúkne opticky stabilizovaný 13 Mpix senzor, ktorý nájdete aj v LG G Pro 2. Zdá sa, že LG G3 bude vyrobený z kovu a napriek veľkej obrazovke by nemal byť väčší, ako súčasné vlajkové lode.

 

[divider]Xperia Z dostáva 4.4 KitKat[/divider]

xperiaZkitkat2Ak vlastníte smartfón Sony Xperia Z, máme pre vás dobú správu. Čoskoro dostanete aktualizáciu na Android 4.4.2 KitKat. Podľa posledných správ už by ju mali dostávať aj zariadenia na Slovensku. Tešiť sa môžete na nový Battery STAMINA mód a vyššiu stabilitu, rovnako ako aj všetky vylepšenia, ktoré v sebe Android 4.4 KitKat obsahuje.

 

[divider]Autá z Google na Slovensku[/divider]

2014streetviewSlovensko pravdepodobne práve prechádza druhou vlnou fotografovania. Aplikácia Google Street view je u nás dosť populárna, a tak sa čoskoro dočkáme jej novšej verzie. Momentálne sa autá pohybujú hlavne v okolí Bratislavy, no čoskoro snáď dorazia aj na východ. V roku 2012 sa po Slovensku premmávalo 20 áut, teraz boli spozorované iba štyri. Je teda tiež možné, že iba prechádzajú.

 

[divider]NVIDIA s mobilnými procesormi končí[/divider]

nvidia4Ak ste fanúšikmi firmy NVIDIA a jej čipsety Tegra s obrovským množstvom grafických jadier sa vám páčili, máte smolu. Spoločnosť totiž zavesila procesory na klinec, teda, minimálne tie, ktoré sa montujú do smartfónov a tabletov. Odteraz sa bude sústrediť hlavne na hracie konzoly. A dôvod pre túto zmenu? Neúspech Tegry 4 a neschopnosť vyrobiť čipset, ktorý by dokázal konkurovať cenou. Bohužiaľ.

 

[divider]Cena tabletov Galaxy Tab S[/divider]

tabsSamsung ešte nestihol predstaviť svoje nové tablety a už o nich vieme prakticky všetko. Okrem špecifikácií a faktu, že budú mať QHD Super AMOLED displeje sme sa nedávno dozvedeli aj cenu. V Európe by sa mala pohybovať okolo hranice 564 eur za 10,5″ verziu a 450 eur za 8,4″ verziu. Tieto ceny sa zdajú byť vysoké, no treba si uvedomiť, že dostanete len to najlepšie. Je dokonca možné, že tablety budú odolné voči vode a prachu, tak ako Galaxy S5. Podľa všetkého sa totiž nesú v rovnakom dizajnovom jazyku. Nechajme sa prekvapiť, všetko sa dozvieme už 12. júna na oficiálnom odhalení.