Úvod Novinky Ruský SMS vírus, ktorý napadol Slovákov zisťuje zostatok na účtoch

Ruský SMS vírus, ktorý napadol Slovákov zisťuje zostatok na účtoch

77

Včera sa na území Slovenska začal vo veľkom počte vyskytovať ruský SMS vírus, ktorý mal ľudí nabádať, aby klikli na web, na ktorom sa nachádzal vírus určený pre Android zariadenia.

Celú situáciu preverila slovenská firma Eset, ktorá o svojich zisteniach informovala server DSL.

Podľa analýzy antivírusovej spoločnosti mal web, na ktorý smeroval odkaz v SMS správe obsahovať Android vírus Android/TrojanSMS.Agent.VN. Podľa hovorkyne Esetu, Zuzany Hošalovej tento vírus nezneužíva žiadne zraniteľnosti Androidu a pre inštaláciu vyžaduje povolenie inštalácie aplikácií z iných zdrojov ako  Google Play a následné povolenie inštalácie aplikácie. Inštalačný súbor má názov FOTO_ALBOM.apk a veľký je približne 150 kB.

smskaorange

Ako ste nás už informovali či už na Facebooku, Google+, alebo priamo mailom, vírus po nainštalovaní rozposiela rovnaké správy všetkým kontaktom, pričom zastaviť ho nie je najjednoduchšie.

Najzávažnejším faktom aj naďalej ostáva, že ak sa vírus odošle zo zariadenia, možno nič netušiacej osoby, ktorá do sveta vírusov a antivírusov nevidí, človek, ktorý SMS prijal môže byť v domnení, že sa jedná o legitímnu SMS správu od odosielateľa, aj napriek tomu, že je v ruštine.

Cieľom vírusu je pritom zisťovanie zostatku na účte a to pomocou sledovania notifikačných správ, ktoré vám môže poslať banka. Vírus má identifikovať bonitné ciele pre ďalšie útoky.

Eset ďalej potvrdil, že vzhľadom na to, že vírus je určený pre ruských majiteľov Android zariadení a teda pre ruské banky, je jeho škodlivá činnosť na Slovensku neúčinná.

Najväčšiu škodu tak vírus môže spraviť práve obeti, z ktorého telefónu odosiela SMS správy. Server DSL  upozornil na prípad, kde aplikácia odoslala viac ako tisíc SMS správ.

Aké skúsenosti s týmto vírusom máte vy?