Úvod Konkurencia TÝŽDEŇ V ANDROIDE: To najlepšie z 14. – 20. apríla

TÝŽDEŇ V ANDROIDE: To najlepšie z 14. – 20. apríla

0

sa pomaly stáva tradíciou, že v nedeľu vychádza na našej stránke zhrnutie toho najlepšieho, čo sa za celý týždeň udialo. Svet Androidu je jednoducho veľmi zaujímavý a z týždňa na týždeň sa neuveriteľne mení. Uplynulých sedem dní samozrejme nebolo výnimkou. Želám vám teda príjemných pár minút a dúfam, že si tu nájdete niečo, čo ste prehliadli. Veď presne o tom tieto články sú.

[divider]Ktorý operátor je najlepší?[/divider]

sim-cardV pondelok sme sa vás opýtali, ktorý telefónny operátor na Slovensku je podľa vás najlepší. Väčšina z vás hlasovala za Telefónica O2, Celkovo sa ankety zúčastnilo viac než 1 000 ľudí, čo je super. Ďalej ste sa vyjadrili, že preferujete paušál, resp mesačný program pred dobíjaním kreditu.

 

[divider]Galaxy S5 Zoom = Galaxy K![/divider]

kAk je tu medzi vami niekto, kto sa tešil na novú inkarnáciu fotomobilu Galaxy S4 Zoom, s poľutovaním vám musím oznámiť, že takéto zariadenie sa v roku 2014 pravdepodobne nevyrobí. Miesto toho však Samsung pripravuje Galaxy K, ktorý bude predstavený už 29. apríla. Dokonca na túto akciu rozoslal aj pozvánky.

 

[divider]Plastový HTC One (M8)[/divider]

onem8-3-wV prípade že sa vám páči nový HTC One (M8), ale nemôžete si ho dovoliť, máme pre vás výbornú správu. Taiwanský výrobca pripravuje aj o niečo lacnejšiu plastovú verziu, ktorá svoj prémiový vzhľad vymení za prijateľnejších 400 eur. Na druhej strane, vlajkové lode od HTC sú známe svojou kvalitnou kovovou konštrukciou a presne tak ich vnímajú aj ľudia. Nie sme si istí, či je tento lacnejší model od HTC správny krok. Každopádne, ak chcete špičkové špecifikácie za nie až tak špičkovú cenu, ste na správnej adrese.

 

[divider]Galaxy S5 za 185 eur?[/divider]

Galaxy S5Keď sme už pri tých cenách, viete koľko stojí výroba jedného smartfónu Galaxy S5? Podľa istých zdrojov iba 185 eur. Respektíve, toľko stoja súčiastky na jeho výrobu. Ak si k tomu zarátame výdavky za jeho poskladanie, obalový materiál (krabicu), prevoz, dane, clo, prirážku obchodníkov a samotného Samsungu, dostaneme približne 600 eur. Za túto cenu ho už nájdete v niektorých e-shopoch na Slovensku.

 

[divider]Odtlačky prstov vás neochránia[/divider]

Galaxy S5Pri Galaxy S5 ostaneme aj naďalej, keďže Samsung do tohto smartfónu zakomponoval snímač odtlačkov prstov a okrem toho že nie je ani zďaleka tak spoľahlivý ako podobný kúsok techniky na iPhone 5S, má aj rovnakú slabinu. Pomocou špeciálneho „umelého prstu“ sa totiž táto ochrana dá relatívne jednoducho prelomiť a dostanete sa tak do telefónu.

 

[divider]5 fotoaparátov[/divider]

amazon1Ak patríte medzi ľudí, ktorí majú radi mobilné fotoaparáty, rozhodne si počkajte na smartfón od Amazonu. Ten ich má totiž až päť. Na prednej strane. Na čo budú slúžiť však bohužiaľ zatiaľ nevieme no dúfame, že sa to čoskoro dozvieme. Momentálne sa môžeme iba domnievať, že majú niečo spoločné s 3D snímaním výrazu tváre, prípadne prostredia, v ktorom sa nachádzate.

 

[divider]Poplach na aerolinkách[/divider]

americanairlineAk máte chuť z niekoho si vystreliť, rozhodne širokým oblúkom obíďte aerolínie. Jedno 14-ročné dievča by vám o tom vedelo porozprávať. Po tom, čo na Twitteri zanechalo odkaz, že je z Al-Káidy a plánuje útok ju do 24. hodín zatkli. Ako tínedžer som už urobil veľmi veľa hlúpostí, ale na niektorých ľudí jednoducho nemám.

 

[divider]Projekt ARA[/divider]

projektaraUrčite už všetci poznáte projekt ARA ktorý má svoje korene v Motorole, no už čoskoro aj oficiálne prejde pod Google. Tento pripravovaný modulárny telefón v skutočnosti nie je až takou hudbou budúcnosti, ako by sme si mohli myslieť. Dostupný by totiž mal byť už v januári 2015 a to hneď v dvoch veľkostiach so 4″ alebo 5″ displejom. Zaujímavé je, že ešte nedávno sme si mysleli, že tento zaujímavý nápad skončí na smetisku dejín. Je super, že nakoniec dostane šancu a kto vie, možno je to „the next BIG thing“.

 

[divider]Prenos čísla už čoskoro úplne zadarmo?[/divider]

poplatokPrečo vlastne platíme za prenos čísla? Operátori T-Mobile a Orange si za túto (poslednú) službu účtujú osem eur. Pritom by to malo byť úplne bezplatné. Na druhú stranu, v Nemecku by ste mohli zaplatiť až štyrikrát viac. Napriek tomu pravdepodobne zakročí štát a poplatok bude už čoskoro zrušený. Trochu popredu je operátor Telefónica O2, ktorý si nič neúčtuje už teraz.

 

[divider]LG G3[/divider]

lggg3nacrtAk ste fanúšikmi firmy LG, iste vás potešilo, že už viac menej poznáme všetky špecifikácie ich nadchádzajúcej vlajkovej lode LG G3. Tešiť sa môžeme napríklad na QHD displej, štvorjadrový procesor Snapdragon 805 (alebo 801) a konštrukciu z polykarbonátu. Veľkostne pritom nepresiahne rozmery Galaxy S5. V minulosti sa tiež objavili špekulácie, že by mohol ponúknuť odolnosť voči vode a prachu, o tom však zatiaľ v oficiálnych zdrojoch nepadlo ani slovo.

 

[divider]Ako si patentovať patentované?[/divider]

Apple patntAk sa povie slovo patent, polovica z nás si vybaví Apple (a tá druhá polovica asi Edisona). Každopádne, je všeobecne známe, že spoločnosť Apple má patentov skutočne veľa a dosť na nich zarába. Jedna vec je patentovať si niečo nové, revolučné alebo aspoň zaujímavé. No Apple by si rád prisvojil mierne vylepšený systém odomykania telefónu pomocou nakreslenia vzoru, ktorý na Androide funguje už roky. Okolo tejto témy sa na našej stránke strhla veľká debata.

 

[divider]“Appláci“ si kupujú Galaxy S5[/divider]

Galaxy S5Páči sa vám nová vlajková loď Samsungu známa ako Galaxy S5? Verím, že veľa z vás by odpovedalo nie. Možno na tom niečo bude, veď podľa posledných štatistík Daily Telegraph si tento smartfón kupuje veľa vlastníkov iPhonov. Konkrétne 38% nových majiteľov Galaxy S5 predtým používalo iPhone, väčšinou model 4S. Kto vie, čo sa za týmto trendom skrýva?

 

[divider]Zázračne vystupujúca klávesnica[/divider]

tactusNie ste spokojní so softvérovou klávesnicou na vašom smartfóne/tablete? Chceli by ste niečo, čo sa viac podobá na hardvérové kúsky od Blackberry ale zároveň ste fanúšikom veľkých dotykových displejov? V tom prípade pre vás máme dobrú správu. Na trh už čoskoro príde technológia Tactus, ktorá vám poskytne viac menej hardvérovú klávesnicu, ktorá v prípade potreby zázračne vystúpi s displeja.

 

[divider]Štvrť miliardy smartfónov za tri mesiace[/divider]

telefonyAk máte radi štatistiky, určite vás zaujme táto. Za prvé tri mesiace roka 2014 sa dokopy predalo neuveriteľných 267 miliónov smartfónov. Z toho minimálne 30% kúskov poskytol Samsung. Na druhom mieste sa už tradične umiestnil Apple so svojimi iPhonmi a ďalšie tri priečky si rozdelili čínske spoločnosti Oppo, Lenovo a XiaoMi s viac než 20% rastom.

 

[divider]OnePlus One na renderoch[/divider]

9Všetci sa už určite tešíme na smartfón OnePlus One. Vieme o ňom prakticky všetko. Disponovať bude procesorom Snapdragon 801, 2 GB pamäte RAM, Adreno 330, slotom pre Micro SD karty a okrem iného aj 13 Mpix fotoaparátom. Dosiaľ sme vak nič nevedeli o jeho dizajne. Vyzerá to tak, že sa bude nápadne podobať na Oppo Find 5 čo vlastne aj dáva zmysel, keďže jadro zamestnancov firmy OnePlus prišlo z Oppo. Fotografie nájdete v pôvodnom článku na našej stránke.

 

Tak, toto je už na dnes všetko. Uplynulý týždeň bol plný zaujímavých udalostí, dúfam, že ste si ho užili rovnako, ako ja. Zároveň sa na vás teším o týždeň s ďalším zhrnutím toho naj v Androide.