Úvod Novinky Prečo vôbec platíme za prenos čísla? Nevie to ani štát tak to...

Prečo vôbec platíme za prenos čísla? Nevie to ani štát tak to chce zrušiť

6

Prečo musíme zaplatiť za prenos čísla, ak chceme zmeniť operátora? Nad touto otázkou sa zamýšľa aj náš regulačný úrad, ktorý už nejaký ten piatok bojuje za práva zákazníkov. V prípade Orange a Telekomu je to 8€, zatiaľ čo O2 ide príkladom a túto službu ponúka zadarmo.

O pokroku v problematike poplatkov za prenos čísla informoval server Živé.sk.

Otázka poplatku za prenesenie čísla má byť podľa Regulačného úradu žhavá téma, o ktorej úrad debatuje priamo s operátormi, ako aj Európskou komisiou.

Legislatíva počíta s tým, že operátori si za prenos budú účtovať

Podľa exšéfa regulátora a odborníka na telekomunikácie, Branislava Máčaja dnes legislatíva počíta s tým, že operátori si za prenos čísla budú účtovať, no zároveň zdôraznil, že existujú limity, ktoré ich obmedzujú v účtovaní prehnaných poplatkov.

Od roku 2009 sa pritom diskusie medzi Regulačným úradom a operátormi premietli buď v úplné zrušenie poplatku, ako tomu je v O2, alebo vo vytvorenie lákavých bonusov, ktoré prenesenie čísla svojim spôsobom eliminujú.

S 8 eurovým poplatkom nesúhlasí ani odborník na telekomunikácie, ktorý však poukazuje na nutnosť usporiadania prieskumu, ktorý by mal určiť, či 8 eurový poplatok ovplyvňuje rozhodnutia zákazníkov.

 

„V Európe je účtovanie poplatkov za prenos čísla úplne bežné“

 

V Európe je účtovanie poplatkov za prenos čísla úplne bežné. V takom Nemecku zaň zaplatíte kľudne aj 30€. Rovnako ako na Slovensku, aj tam momentálne prebiehajú diskusie, ktorý by mohli vyústiť v zníženie tohto poplatku, resp. za jeho úplné zrušenie.

Situácia na Slovensku ostáva zamotaná a to hlavne z toho dôvodu, že naši operátori sa nevedenia dohodnúť na tom, čo tento poplatok reprezentuje.

O2 je toho názoru, že sa jedná o pokutu pre zákazníka

Najmenší operátor, O2, je toho názoru, že poplatok za prenesenie čísla je pokuta pre zákazníka a preto ho vôbec neúčtuje. Orange na druhej strane tento poplatok len nedávno zvýšil z 6,68 eura na terajších 8 eur. Telekom tvrdí, že poplatok reflektuje čas a námahu, ktorú musí vraziť do samotného procesu prenesenia čísla. Nutné je poznamenať, že poplatok za prenesenie čísla platíte vždy tomu operátorovi, od ktorého odchádzate.

Zdá sa vám byť poplatok 8 eur za prenos čísla kontraproduktívny, alebo vás dokonca odrádza?

[poll id=“247″]