Úvod Novinky Moorov zákon: Platí od roku 1965 a do dnes sa vzťahuje aj...

Moorov zákon: Platí od roku 1965 a do dnes sa vzťahuje aj na smartphony

3

Som si istý, že veľa z Vás vie presne o čom hovorím, no veľa z Vás ani len netuší čo všetko sa odohráva za tým aké rýchle procesory alebo aké krásne displeje prichádzajú na trh rok čo rok.

Celý Moorov zákon začal ešte v roku 1965 ako empirické pravidlo, ktoré vyslovil chemik a spoluzakladateľ firmy Intel, Gordon Moore. Podľa Wikipedie znel pôvodný zákon asi nejak takto:

„Počet tranzistorov, ktoré môžu byť umiestnené na integrovaný obvod sa pri zachovaní rovnakej ceny približne každých 18 mesiacov zdvojnásobí.“

moorovzakon

Tento zákon úzko súvisí aj s vnútornou pamäťou, RAM, senzormi, či dokonca číslom pixelov v našich obľúbených fotoaparátoch a displejoch. Vzťahuje sa tak isto aj na menej sledované faktory ako spotrebu, ktorá je veľmi dôležitá, hlavne pri smartphonoch. Tento trend pokračoval až do roku 2005, kedy ho znovu prepočítali a zistili, že už to nemusí byť 18 mesiacov ale až 2 roky. Po roku 2013 by sa tento nárast mohol spomaliť na obdobie 3 rokov.

Či už si tento rok budete kupovať Galaxy S4 alebo HTC One, tak vedzte, že o dva, či tri roky (ak nie rýchlejšie) budete mať na výber dvojnásobne výkonné kúsky.