Úvod Zaujímavosti Úžasné GoPro VIDEO, v ktorom uvidíte dravého orla pri love ako ešte...

Úžasné GoPro VIDEO, v ktorom uvidíte dravého orla pri love ako ešte nikdy predtým

0
GoPro video
© yorkdispatch.com

Oficiálny účet spoločnosti GoPro sleduje na YouTube viac ako 4,5 milióna používateľov. Počet sledovateľov nie je prekvapivý, keďže GoPro videá patria k tomu najlepšiemu, čo môžeme na YouTube nájsť.

Najnovšie GoPro video nám ponúka unikátny pohľad na dravého orla, ktorý ulovil líšku. GoPro kamera však bola pripevnená priamo na orlovi, čiže všetko uvidíme z pohľadu prvej osoby.

Video vzniklo v Mongolsku a je unikátne aj v inom smere. Môžeme v ňom vidieť členov kazašskej menšiny, tzv. Burkitshi. Ide o ľudí žijúcich v odľahlých údoliach pohoria Altaj, ktorí trénujú a chovajú orlov práve pre ich lovecké schopnosti.

Lovci šplhajú po ostrých skalách pohoria a hľadajú mláďatá orlov. Tie majú často iba štyri mesiace, keď si ich lovci privlastnia. Toto krátke obdobie života stačí na to, aby mláďa orla prežilo bez matky. Orly si následne zvykajú na ľudskú spoločnosť, sú kŕmené mäsom a s lovcom tvoria nerozlučnú dvojicu aj viac ako desaťročie.

Lovci sa s orlami každú zimu vracajú na pusté pláne pohorí, kde lovia líšky. Burkitshi chovajú a trénujú orlov tak, ako ich predkovia pred 1000 rokmi. Tematikou lovcov Burkitshi sa detailne zaoberá kniha Hunting with Eagles.

Pripomenieme, že spoločnosť GoPro uzavrela partnerstvo s tretím najväčším výrobcom smartfónov na svete, gigantom Huawei. V najnovších smartfónoch s logom Huawei nájdete softvér pre úpravu videí z dielne GoPro. Viac informácií nájdete v minulom článku.