Ešte pred letom predstavitelia taiwanskej spoločnosti High Tech Computer oznámili, že sa koncom roka dočkáme takzvaného hrdinského telefónu, ktorý by ich mohol zachrániť pred neustále pretrvávajúcimi problémami. A aj keď One A9 také ambície určite má, najväčším problémom bude zrejme jeho cena. Pýtať cez 500 EUR za lepšiu strednú triedu nie je totiž v rozmachu dostupných čínskych alternatív zrovna najvhodnejšou stratégiou. Ak ale zoberieme do úvahy možnosť, že by sa z HTC čisto teoreticky mohol v blízkej budúcnosti stať výrobcom iba prémiových smartfónov, ktorý sa zameria na kvalitu a nie kvantitu (podobne ako BMW v automobilovom priemysle), dá sa takáto cenová politika ospravedlniť. V opačnom prípade nemá asi ani zmysel diskutovať, prečo niekto zvolí takúto ´samovražednú kombináciu´.

HTC One A9 predstavuje produkt, ktorý je určený predovšetkým pre náročných zákazníkov, ktorí si radi potrpia na TOP materiály, ladné krivky či precízne spracovanie. Mnohých multimediálnych fajnšmekrov taktiež určite poteší prítomnosť žiadaného slotu pre microSD kartu až do 200 GB, pričom tú je vďaka prítomnosti systému Android 6.0 Marshmallow možné použiť už aj na rozšírenie neveľkého – 16 alebo 32 GB – interného úložiska. Celý proces formátovania a presunu dát je dokonca tak jednoduchý, že ho zvládnu zrealizovať i tí menej zdatní používatelia.

htc-one-a9-recenzia-6

Pod AMOLED displej tentokrát výrobca umiestnil niečo, čo sa na prvý pohľad podobá na hardvérové Home tlačidlo. V skutočnosti ide ale iba o 360-stupňový skener odtlačkov prstov s veľmi rýchlymi reakciami a zároveň šikovné kapacitné tlačidlo, ktoré vás po stlačení vráti na domácu obrazovku.

Ako ste si už určite všimli, vzhľad One A9 až moc nápadne pripomína posledné dve generácie iPhone od Apple. Ešte pred oficiálnym predstavením bolo ale známe, že pôjde o akúsi Android alternatívu za iOS smartfón s logom nahryznutého jabĺčka. Obe tieto spoločnosti majú dokonca niekoľko patentových dohôd, takže riešenie prostredníctvom súdnych ťahaníc čakať v tomto prípade takmer isto nemusíme. Rovnako treba podotknúť, že ako HTC, tak aj Apple použilo pri vývoji iPhone 6 niekoľko pomerne identických dizajnových prvkov z už existujúceho konkurenčného smartfónu (HTC One M8 z marca 2014).

Vizuálny vzhľad tela teda moc originálny nie je, to však neznamená, že nepatrí medzi najkrajšie smartfóny, aké som kedy videl. A ako bolo vidieť na silných predajoch iPhone 6 a iPhone 6s, v klube milovníkov tohto priemyselného dizajnu nie som určite sám.

Na pultoch obchodov majú zákazníci na výber zo štyroch elegantných farieb – tmavočervenej, zlatej, striebornej a tmavosivej.

TIP: Zobraziť HTC One A9 s aktuálnou cenou v obchode.

recenzia-htc-one-a9-6

htc-one-a9-recenzia-5 htc-one-a9-recenzia-8

Unibody konštrukcia One A9 z hliníku má matný a na dotyk príjemný povrch. Na zadnej strane nájdete dva nepekné prúžky z plastu, ktorých cieľom je zabezpečovať dobrý signál. Power aj Volume tlačidlá sú umiestnené v pravej strane konštrukcie. Pre palec praváka je však dobre dostupné iba Power tlačidlo s vrúbkovaným povrchom. Pri pokuse regulovať hlasitosť jednou rukou môže teda smartfon pomerne ľahko vykĺznuť. 5-palcová uhlopriečka sadne do dlaní menšieho vzrastu bez akýchkoľvek problémov.

htc-one-a9-recenzia-1

 

Rozmery konštrukcie: 145.8 x 70.8 x 7.3 mm
Váha: 143 gramov

Telo One A9 má vďaka oblým hranám nadštandardnú ergonómiu. Nikde na ňom nenájdete nič ostré a ani nič, čo by vám pri jeho držaní vedelo akýmkoľvek spôsobom fyzicky prekážať. Držanie v rukách je preto veľmi návykové.

Zobrazovací panel kryje tvrdené 2.5D sklo Gorilla Glass 4-tej generácie so zaoblenými krajmi po všetkých jeho stranách. Tento užitočný, ale aj elegantný prvok už implementovalo viacero výrobcov a stáva sa čoraz viac bežnou súčasťou smartfónov. Ako ale ukázal náš test, na vyvýšených miestach, kde začína zaoblenie a pokračuje smerom nadol k boku konštrukcie, bolo vidieť nenápadne ošúchaný povrch. Je to spôsobené tým, že sklo vďaka 2.5D tvaru mierne vyčnieva, takže je zároveň aj náchylnejšie na poškriabanie. Počas slnečného dňa bolo rovnako možné už po pár dňoch používania vidieť jemné škrabance. Niečo také sa mi pri Xiaomi Mi 4c bez skla Gorilla nestalo ani po viac ako dvoch týždňoch.

htc-one-a9-recenzia-2

HTC však ponúka originálne príslušenstvo v podobe otváracieho puzdra Dot View, ktoré dokáže takéto nepríjemné poškodenia účinne eliminovať. Toto plastové puzdro navyše umožňuje zistiť niektoré dôležité informácie bez toho, aby sme ho museli vôbec otvárať a zapínať displej. Stačí jednoducho dvakrát poklepať po prednej strane a na pár sekúnd uvidíte čas, dátum, zostávajúce percentá batérie či posledné notifikácie z aplikácií v podobe klasických pixelov. Dotyková vrstva displeja je teda stále aktívna, vďaka čomu nám umožňuje zdvihnúť aj prichádzajúci hovor. Ide preto o veľmi praktický doplnok s naozaj podareným retro štýlom.

recenzia-htc-one-a9-7

Spodná časť konštrukcie ukrýva 3,5 milimetrový jack, microUSB slot a hlasný reproduktor. Umiestnenie stereo reproduktorov ako pri HTC One M9 budete preto hľadať v tomto prípade asi len veľmi ťažko. Dobrou správou ale je, že výrobca zachoval prítomnosť špičkovej audio technológie BoomSound, ktorej taktiež asistuje Dolby Digital. Aby sa ale pri počúvaní hudby dali využiť, je nevyhnutné pripojiť slúchadlá alebo externé reproduktory. Skvelou správou pre hudobných nadšencov je prítomnosť audio kapacít vo vysokom rozlíšení, a to vrátane podpory pre 24-bitové FLAC audio. Reprodukovaný zvuk je čistý a naozaj hlasný. Maximálnu hlasitosť som nevydržal ani pár sekúnd.

Zarazila ma ale absencia obojstranného slotu USB Type-C, keďže ho všetky konkurenčné smartfóny (LG Nexus 5X, OnePlus Two, Xiaomi Mi 4c) vo svojej výbave zákazníkom ponúkajú.

Pri displeji tentokrát zvolili inžinieri z HTC technológiu AMOLED, zrejme kvôli jej výbornej energetickej efektivite a malej hrúbke panelu. Staršie smartfóny výrobcu (One M7, M8, M9) doteraz ponúkali výhradne iba Super-LCD alternatívu.

Farby obrazovky One A9 sú pestré a bohato sýte, čo sa samozrejme v nastaveniach dá veľmi jednoducho prepnúť na štandardný rozsah farieb sRGB, ktorý má k realite trošku bližšie. A rozdiel bolo okamžite vidieť. Pochváliť musím ale hlavne perfektnú čitateľnosť na priamom slnku, krásnu čiernu farbu či skvelé pozorovacie uhly. Jas displeja (maximálne 326 nitov, čo nie je príliš veľa) bolo však treba neustále ručne regulovať, automatický režim za veľa nestál. V noci mi dokonca prišla minimálna úroveň jasu príliš vysoká, keď to porovnám napríklad so Xiaomi Mi 4c.

Rozlíšenie zobrazovacieho panelu má postačujúce Full HD, takže je k dispozícii až 441 ppi. Obraz má preto ostré detaily a ako milovník AMOLED displejov musím teraz uznať, že už dlhšie som sa nepozeral na niečo tak pekné. Pozeranie filmov je preto na One A9 naozaj dobrou multimediálnou skúsenosťou, a to hlavne ak zapojíte priložené slúchadlá z krabičky.

Páči sa vám HTC One A9? Zobraziť v obchode a kúpiť online.

htc-one-a9-recenzia-3

Hlavnú čerešničku na torte predstavuje prítomnosť operačného systému Android v najnovšej verzii pod označením 6.0 Marshmallow už od samotnej kúpy. Ide vôbec o prvý Android smartfón na súčasnom spotrebiteľskom trhu s takouto výraznou konkurenčnou výhodou – ak samozrejme nepočítame dva nové kúsky z modelového radu Nexus od Huawei a LG.

Prítomná nadstavba Sense vo verzii 7 bola počas testovania rýchla a svižná, pričom musím vyzdvihnúť jej vizuálnu originalitu. Po prvom zapnutí ma potešila absencia maximálne zbytočných predinštalovaných aplikácií, jedinú od tretej strany (nepočítam prítomné aplikácie od Google) predstavuje informačná News Republic, no tá sa dá behom pár sekúnd odinštalovať. Prístupu k personifikovaným informáciám taktiež ponúka integrovaný BlinkFeed. Okrem správ je na tomto šikovnom mieste (na domácej obrazovke posuniete prst z ľavej strany displeja do pravej) možné zobrazovať aj novinky zo sociálnych sietí.

Používateľské prostredie nadstavby výrobcu nesie veľa identických prvkov s čistým OS Android, k čomu sa poslednou dobou prikláňa čoraz viac popredných výrobcov. Oproti predchádzajúcej generácii Sense 6 prešla tá súčasná niekoľkými drobnými vizuálnymi zmenami, prostredníctvom čoho ju chcelo HTC priblížiť ešte viac k obľúbenému Material UI a jeho minimalistickému dizajnu. Prehľadné porovnanie zmien nájdete na tomto odkaze.

Ďalšou vecou, ktorá pútala pozornosť, bola inteligentná obrazovka na automatické menenie ikoniek buď podľa polohy alebo aktuálne pripojenej Wi-Fi. Nastaviť si môžete tri rozdielne rozloženia – domov, práca alebo vychádzka. Niečo podobné už nejaký ten čas dokáže aj zopár Android aplikácií z Google Play.

V nastaveniach zobrazenia sa dá zapnúť režim na používanie rukavíc. Takúto funkcionalitu oceníme predovšetkým počas zimy, kedy takmer každý nosí ruky zakryté pred mrazom.

Systém ponúka vlastný nástroj v podobe aplikácie na zmenu vizuálnych tém používateľského prostredia. Používateľ si iba vyberie, ktorú by chcel aktivovať, a o všetko ostatné sa už postará sám smartfón.

Zabudnúť nesmiem ani na šikovné FM rádio, ktoré bez slúchadiel samozrejme nefunguje, či dva typy šetriacich režimov (jeden jemný a druhý drastický). Drastický po jeho aktivácii obmedzí značnú časť funkcionality One A9, čo pre zmenu platí aj o výdrži batérie. Nebudete môcť napríklad navštevovať Facebook alebo chatovať cez WhatsApp. Aktivácia zároveň premení prostredie systému na jednoduchšiu alternatívu s veľkými ikonami.

Screenshot_20151116-155524
Screenshot_20151111-100458
Screenshot_20151111-100608
Screenshot_20151111-102529
Screenshot_20151111-102541
Screenshot_20151111-111557
Screenshot_20151111-130707
Screenshot_20151111-142208
Screenshot_20151112-231852
Screenshot_20151116-121517
Screenshot_20151116-163541
Screenshot_20151116-163622
Screenshot_20151116-163629
Screenshot_20151116-163634
Screenshot_20151116-163650

Screenshoty používateľského prostredia Sense 7

Snadpragon 617:
– štyri jadrá Cortex-A53 s taktom 1.5 GHz
– štyri jadrá Cortex-A53 s taktom 1.2 GHz
– Adreno 405
– X8 LTE (LTE Cat. 7)
– Quick Charge 2.0, 3.0
– LPDDR3 933MHz
(oficiálna web stránka)

HTC sa miesto staršieho, no ešte stále dobre výkonného čipsetu Snapdragon 808 priklonilo radšej k jeho mladšiemu a aj slabšiemu mid-range súrodencovi Snapdragon 617 (28 nm) s mierne väčším počtom  jadier procesora (6 vs. 8 jadier), ktorý ponúka Quick Charge 3.0 alebo Adreno 405 GPU. Benchmark aplikácia AnTuTu, kde smartfón získal zhruba 40,000 bodov (výrazne menej ako Xiaomi Mi 4c), ukazovala počas náročného grafického testu zhruba od 15 do 20 fps, čo znamená, že sa pri kvalitných herných tituloch budete musieť pripraviť na občasné sekanie. Hrateľné to ale určite bude. Aplikácia GeekBench 3 ohodnotila jednojadrový výkon počtom 738 bodov (menej ako Nexus 5) a viacjadrový zase 3,036 bodmi (o 200 viac ako Galaxy S5 a výrazne viac ako Nexus 5).

Prekvapilo ma po testoch, že sa HTC nepriklonilo radšej k modelu 808, s ktorým konkurenčný Číňan (Mi 4c) za polovičnú cenu  – veľkú rolu tu samozrejme zahrala prítomnosť vynovenej nadstavby MIUI 7 – len o vlások neporazil HTC One M9. Za také peniaze, ktoré pýta výrobca za One A9, by si to zákazník hádam aj zaslúžil.

Screenshot_20151116-123745
Screenshot_20151116-123323
Screenshot_20151116-123330
Screenshot_20151116-123712
Screenshot_20151116-123734

Screenshoty z benchmark aplikácií

Čipsetu od spoločnosti Qualcomm asistuje 2 GB (32 GB verzia má 3 GB) operačná pamäť RAM, smartfón však i napriek tomu zvládal náročnejší multitasking s dostatočne pohotovými reakciami. Prsty v tom sčasti má optimalizovaná nadstavba Sense 7.

Po prvotnom zapnutí bolo zo 16 GB interné úložiska dostupných iba niečo pod 10. Našťastie sa pri vývoji myslelo na externé riešenie v podobe microSD kariet, ktoré má slot hneď vedľa maličkého šuplíka SIM karty mobilného operátora.

Hodnoty manuálneho režimu:

– vyváženie bielej (2300K až 7500K)
– expozícia (-2 až +2)
– ISO (100 až 1600)
– rýchlosť uzávierky (2 až 1/1800)

13 MPx hlavný a mierne vyčnievajúci fotoaparát (podobne ako pri iPhone) celkom prekvapil. Fotil viac ako dobre nielen počas dňa, ale aj v nočnom exteriéri či tmavom interiéri. Za povšimnutie tu stojí prítomnosť optickej stabilizácie obrazu či bohatých nastavení základnej aplikácie, kde môžete počítať s manuálnym režimom, časozberným alebo zrýchleným záberom, či horizontálnou a vertikálnou panorámou. Rýchlosť ´cvaknutia´ je však pri vypnutom HDR značne nízka. HDR záber ale na druhú stranu dokáže vyhotoviť trošku rýchlejšie, a to dokonca aj ako Mi 4c so senzorom IMX220 od Sony.

Manuálne nastavenia obsahujú reguláciu vyváženia bielej, expozície, ISO, rýchlosti uzávierky a zaostrenia.

Na fotografovanie v zlých podmienkach je vo výbave dvojitý LED blesk skvelej kvality. S One A9 natočíte maximálne Full HD videá, ktoré sa taktiež nemusia za svoju kvalitu hanbiť. Tejto funkcií užitočne pomáha optická stabilizácia, vďaka ktorej smartfón eliminuje trasenie našich rúk alebo rýchly pohyb.

IMAG0152

IMAG0156

IMAG0164

IMAG0029

IMAG0167

IMAG0006 IMAG0040

IMAG0008

FOTO v plnom rozlíšení

Ďalšiu veľkú pochvalu musím udeliť prednému UltraPixel foťáku s rozlíšením 4 MPx, ktorý má kapacity zachytiť nielen viac svetla, ale aj skutočne širokouhlé zábery, takže sa vám do neho vojde (šírka aj výška) oveľa viac objektov. Rovnako dobre zvláda HDR, čo pomôže v prostredí, kde je prítomných viacero výrazných svetelných prechodov. Pre selfie maniakov teda predstavuje skutočne dobrého spoločníka.

Iba 2150 mAh batéria dokázala HTC One A9 udržať pri živote tradične dlhú dobu – od rána až do večera, avšak iba za predpokladu ohľaduplného používania. Trošku väčšia kapacita by jej teda rozhodne nezaškodila, a to kľudne na úkor hrúbky konštrukcie. Rezervy sú ešte stále dobré.

Nabitie plnej kapacity trvalo zhruba dve hodiny a desať alebo pätnásť minút. Prvých 29% dal smartfón za asi 30 minút, za celú hodinu asi raz toľko.

Veľkou prednosťou tohto ne-čínskeho modelu je podpora pre všetky dôležité frekvencie sietí našich operátorov, vrátane problémového 800 MHz pásma pre stabilné 4G pripojenie mimo väčších miest. Konektivita ďalej zahŕňa šetrný Bluetooth 4.1 alebo Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac. Kvalita hovorov má veľmi dobrú úroveň, kde treba vyzdvihnúť najmä čistý prenos zvuku.

GPS navigácia funguje tak, ako má. V exteriéri mi po zapnutí aplikácie Google Maps našlo – pri dátach a vypnutej Wi-Fi – pozíciu okamžite, a to asi s trojmetrovou odchýlkou. Rovnako dobre fungoval kompas, teda určovanie môjho aktuálneho smerovania.

htc-one-a9-recenzia-7

Páči sa vám HTC One A9, no stále hľadáte odpoveď na otázku, prečo je tak moc drahý? Tento produkt je vyrobený pre ľudí, ktorí chcú konštrukciu v obdobnej kvalite ako iPhone, no operačný systém iOS im príliš nevonia. Za zhruba päť stoviek tak dostanete nielen smartfón s elegantným a poriadne pevným telom, ale aj schopnú výbavu, vrátane takých detailov (microSD,  optická stabilizácia obrazu, nový Android), aké mnohí zákazníci od súčasných výrobcov bežne požadujú. Nevýhodou pre HTC je však fakt, že nielen Slováci v súčasnosti poznajú viacero  overených spôsobov, ako si zaobstarať špičkovo vybavený Android smartfón z prémiových materiálov od niektorého z jeho čínskych konkurentov za približne polovičnú cenu One A9. Už dávno predsa nie je rok 2012 – doba sa mení a s ňou aj možnosti spotrebiteľov.

Zobraziť aktuálnu cenu mobilu. Ďalšie odborné recenzie na smartfón HTC One A9 nájdete na Recenzie.SME.sk

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
9
Displej
9
Foto/video
8
Výdrž batérie
7
Výkon
6
Softvér
10
Konštrukcia
10