Tá stará a dobrá Čína, odkiaľ po páde režimu zaplavili náš spotrebiteľský trh dlhodobo nepoužiteľné elektronické produkty, už dávno neexistuje. Z krajiny lacnej pracovnej sily a enormne veľkej šmeliny je teraz dominantná ekonomika, kde operujú predovšetkým miestne spoločnosti. Ich pole pôsobnosti ale nezostáva obmedzené iba výhradne na Áziu. Tak ako aj iné medzinárodné korporácie, ani ambiciózne Xiaomi nehodlá zastaviť pri hraniciach svojej domácej krajiny.

Súčasnú strednú triedu Android smartfónov tvorí hneď niekoľko podkategórií, ktoré sa medzi sebou odlišujú cenou či špecifikáciami. Okrem tých slabšie vybavených preto medzi nimi nájdeme aj niekoľko TOP kúskov s ambíciami poraziť nižšie modely z high-end segmentu. O niečo veľmi podobné sa pokúsilo Xiaomi s jej ešte stále čerstvým modelom Mi 4c. A aký teda je? Čítajte našu recenziu, kde sme sa pozreli na všetky podstatné detaily, ktoré by vás mohli zaujímať.

Jedna z najkrajších konštrukcií na svete

Smartfón Mi 4c nesie veľa identických vizuálnych prvkov ako jeho starší a hlavne horšie vybavený súrodenec Mi 4i. Veľa rozdielov však nenájdete ani v oblasti konštrukčného spracovania alebo použitých materiálov. Plastové unibody telo s hranatým tvarovaním, bez dutých miest a matným povrchom preto nikoho, kto značku Xiaomi aspoň trošku pozná, vôbec neprekvapí.

Na výber je zo štyroch farebných kombinácií – bielej, čiernej, žltej a bledomodrej. My sme mali v redakcii tú poslednú a treba uznať, že sa naozaj podarila. Telefón vďaka tomu pútal pozornosť na každom rohu.

recenzia-xiaomi-mi-4c-titulka

Ergonómia je tradične na veľmi dobrej úrovni. Telo Mi 4c nemá v blízkosti našich dlaní žiadne ostré hrany ani nič podobné, čo by nám mohlo pri jeho držaní akokoľvek prekážať alebo nás tlačiť či rezať. Od Xiaomi by si teda mohlo brať príklad viacero TOP výrobcov, ktorým táto oblasť výbavy príliš nejde.

Vo vrchnej časti konštrukcie nájdete integrovaný IR blaster na ovládanie akéhokoľvek elektronického zariadenia s podporou pre diaľkové ovládanie (televízor, rádio, klimatizácia a iné). Spárovanie je navyše jednoduché, takže ho zvládne aj menej technicky zdatný používateľ. Hneď vedľa neho nájdete 3,5 milimetrový jack. Na prednej strane hneď vedľa reproduktoru je zase ukryté maličké LED svetlo na vizuálne notifikácie.

Jediné tri hardvérové tlačidlá umiestnili inžinieri na rovnaké miesto, aké zvolil aj v prípade modelu Mi 4i – teda pravú bočnú hranu. Tie sa stláčajú naozaj ťažko. Na druhú stranu sa ale aspoň nemusíme báť, že niektoré z nich stlačíme omylom.

recenzia-xiaomi-mi-4c-2

Hlavné power tlačidlo sa nachádza v blízkosti stredu, čo znamená, že je pre náš palec (praváci) perfektne dostupné. Vo výbave sa taktiež pod 5-palcovým displejom nachádzajú tri kapacitné tlačidlá na ovládanie systému, ktoré majú naozaj rýchle reakcie. S kapacitnými ovládacími prvkami od spoločnosti Xiaomi som bol pri každom jednom smartfóne z jej portfólia spokojný a výnimkou teda nie je ani Mi 4c.

Zaujal vás Xiaomi Mi 4 C? Zistite jeho aktuálnu cenu a kúpte ho online.

Kompaktné rozmery konštrukcie umožňujú pevný uchop i rukám menšieho vzrastu. K dispozícii máme dokonca režim, ktorý dokáže virtuálne zmenšiť veľkosť uhlopriečky, aby ho bolo možné ovládať v jednej ruke ešte jednoduchšie. Matný povrch sa navyše celkom príjemne drží, hoci vie byť občas zradne šmykľavý, takže odporúčam tým nešikovným viac opatrnosti.

recenzia-xiaomi-mi-4c-6

Zadná strana Xiaomi Mi 4c ukrýva okrem loga modelového označenia hlasný a vizuálne výrazný reproduktor. Nezabudlo sa samozrejme ani na malé vystúpenie maličkej časti plastovej konštrukcie. To má za úlohu zabezpečiť kvalitnú reprodukciu zvuku aj v takej situácii, kedy je smartfón položený zadnou stranou na rovnomernej ploche. Absencia takéhoto malého, no podstatného detailu by vedela výrazne zhoršiť používateľské skúsenosti.

Nevýhodou je neprítomnosť slotu pre microSD kartu. Vystačiť si preto budeme musieť buď s 16 alebo 32 GB úložným priestorom. V dnešnej dobe rýchleho internetu a virtuálnych cloud úložísk to ale nepredstavuje až tak veľký problém ako pred pár rokmi.

recenzia-xiaomi-mi-4c-2-1

Prítomné sú taktiež dva kvalitné mikrofóny – jeden je hneď vedľa hlavného fotoaparátu a druhý zase pri porte USB Type-C v spodnej časti. Táto káblová USB konektivita je ale iba v technologickej verzii 2.0. Okrem obojstranného konektoru a portu teda určite neočakávajte vyššie prenosové rýchlosti alebo niečo iné. Univerzálnosť zapájania však mnohí nepochybne privítajú s otvorenou náručou. Výhody typu C oceníte predovšetkým v zlých svetelných podmienkach, kedy už nemusíte náhodne skúšať, či ste sa pri zapájaní nabíjačky trafili tou správnou stranou.

Japonský displej v nadštandardnej kvalite

Jedna z vecí, ktorá vás pri Mi 4c očarí ako prvá, je jej jasný zobrazovací Full HD IPS LCD panel s uhlopriečkou optimálnych 5-palcov. Tento produkt z dielne známeho japonského tria JDI (Sony, Hitachi a Toshiba) nájdeme asi vo všetkých mobilných zariadeniach so značkou Xiaomi. S každou novou generáciou však prechádzajú miernym vylepšením. Vďaka hustote 441 pixelov na jeden palec sú navyše všetky zobrazovaného detaily skutočne ostré, čo poteší asi každého náročnejšieho používateľa. Usporiadanie sub-pixelov je sRGB.

recenzia-xiaomi-mi-4c-5

 

O jeho nadštandardných kvalitách hovoria i prítomné technické špecifikácie, podľa ktorých má maximálny jas 450 nitov. Na priamom slnku s ním preto nebol vôbec žiadny problém. To isté platí pre nočné podmienky, kedy sťahujeme jas na najnižšiu možnú úroveň. V takom prípade padne vhod minimálna hodnota 1 nit úplne ideálne. Kontrastný pomer je pritom až 1609:1 (Xiaomi Mi 4i má 1055:1). Čierna farba teda vyzerá na displeji skutočne ako čierna.

Mnohých ale určite zarazí nadmerná sýtosť farieb. Samotná teplota farieb sa podľa testu Xiaomi Mi 4c na webe PhoneArena pohybuje okolo hodnoty 7,844K (referenčná hodnota je pritom 6,500K). Nastavenia telefónu ponúkajú výber z troch režimov – teplé, prirodzené a studené farby. Priznám sa ale, že som si pri ich prepínaní žiadny badateľný rozdiel ani moc nevšimol.

recenzia-xiaomi-mi-4c-1

V nastaveniach si taktiež môžete aktivovať takzvaný čítací režim, ktorý zredukuje vyžarovanie modrého svetla a tým dokáže zredukovať i negatívny vplyv zobrazovacieho panelu na naše krehké oči. Takúto vymoženosť dnes už ponúka množstvo Android aplikácií od tretích strán.

recenzia-xiaomi-mi-4c-4

Xiaomi aj tentokrát použilo senzor od Sony. Ten má maximálne rozlíšenie 13 MPx a k tomu clonu f/2.0, čo oceníte najmä v zlých svetelných podmienkach. Výsledná kvalita záberov je viac ako priemerná, a to už počas dňa alebo noci. Za zmienku stojí hlavne skvelá ostrosť detailov. Po západe slnka sa už ale vyžaduje lepšia stabilita polohy smartfónu, nakoľko vo výbave chýba optická stabilizácia obrazu. Jej absenciu taktiež pocítite pri natáčaní videí, kde bude trasenie vašich rúk celkom dobre vidieť.

Manuálne nastavenia obsahujú:

– ISO (od 100 do 3200)
– Expozícia (od 1/1000s do 1/2s)
– Vyváženie bielej (od 2000 do 8000K)
– Ostrenie

Nastavenia základnej aplikácie fotoaparátu ponúkajú tradične bohaté možnosti. Okrem panorámy máme k dispozícii manuálny režim, rybie oko (perfektná vec), úpravu pleti, refocus, nočný režim či známy tilt-shift. Spúšť môžete okrem klasického spôsobu stlačiť aj časovačom alebo veľmi šikovným zvukovým povelom. Rovnako poteší možnosť manuálneho výberu kontrastu, sýtosti farieb a ostrosti. Výber pritom pozostáva až zo siedmych rôznych úrovní. Takúto výhodu ocenia predovšetkým tí používatelia, ktorí sú pri FOTO výbave smartfónov extrémne nároční, ale zároveň aj skúsenejší.

Perfektným a hlavne užitočným detailom je to, že ešte pred stlačením spúšte dokážete jednoduchým gestom prostredníctvom pohybu prsta po displeji regulovať expozíciu – teda finálne množstvo svetla na zábere. Stačí prstom ťuknúť na objekt, na ktorý chcete zaostriť, a následne aplikácia zobrazí malé koliesko, ktorého pohyb do strán určuje jednotlivé úrovne svetelnosti.

xiaomi-mi-4c-foto-5 xiaomi-mi-4c-foto-4 xiaomi-mi-4c-foto-3 xiaomi-mi-4c-foto-2 xiaomi-mi-4c-foto-1 xiaomi-mi-4c-foto-7 xiaomi-mi-4c-foto-6

Galériu fotografií v originálnom rozlíšení nájdete TU

Funkcia HDR (Vysoký dynamický rozsah) má okrem automatického zapnutia aj PRO režim a živý náhľad. Jej prínos sa prejaví najmä v situáciach, kde sa prekrývajú svetelné scény s tmavými, vďaka čomu budú vo finálnom zábere obe vyvážené.

LED blesk ponúka dvojité osvetlenie cez svetlá s mierne rozdielnym odtieňom. V horších svetelných podmienkach bol výsledok skvelý. Objekt smartfón pri fotení osvetlil tak akurát, a to aj z pomerne krátkej vzdialenosti.

Automatické zaostrovanie je naozaj rýchle. Xiaomi Mi 4c za to môže ďakovať technológií PDAF (Phase Detection Autofocus), ktorú v sebe ukrýva špičkový obrazový senzor IMX258. Po stlačení spúšte fotoaparátu bola snímka vyhotovená v zlomku sekundy. Pri HDR to samozrejme trvalo trošku dlhšie.

Na trhu sú dva rozdielne modely – ten druhý má ISOCELL senzor od spoločnosti Samsung (aj s PDAF).

Natáčanie videí ponúka dve rozlíšenia – HD a Full HD, pričom v tom druhom prípade spomalené video už nezachytíte. Zrýchlené ale smartfón zvláda aj vo Full HD. Rovnako poteší možnosť natočiť časozberné videá bez nutnosti inštalovať aplikácie od tretích strán či užitočná funkcionalita HDR, pri ktorej kontinuálne zaostrovanie už ale nefungovalo. Kvalitu videí možno prirovnať ku kvalite fotografií.

VIDEO galéria

Predný selfie fotoaparát disponuje širokouhlým záberom, takže sa vám na 5 MPx fotku vojde oveľa viac objektov – alebo ľudí. Kvalita je perfektná. Prispieva k nej hlavne softvérový mejkap, ktorý automaticky upraví tváre do takej úrovne, akú si sami zvolíme, pričom sa dá vypnúť.

Obstojný výkon a vyladený systém

Smartfón počas testu bežal na operačnom systéme Android 5.1.1 Lollipop s nadstavbou MIUI v novej verzii pod označením 7 (vrátane slovenskej lokalizácie). A ako už zrejme tušíte, rozdiel v rýchlosti reakcií bol oproti predchádzajúcej verzii značne viditeľný, hoci už tá fungovala bez akýchkoľvek väčších problémov. Výrobca pritom na oficiálnej webstránke udáva, že zlepšenie času odozvy predstavuje až 30% nárast.

Screenshot_2015-10-26-19-43-02_com.antutu.ABenchMark
Screenshot_2015-10-26-19-43-12_com.antutu.ABenchMark
Screenshot_2015-10-27-13-12-41_com.Slack
Screenshot_2015-10-27-23-38-24_com.miui.securitycenter
Screenshot_2015-10-27-23-38-31_com.miui.securitycenter
Screenshot_2015-10-27-23-38-45_com.miui.securitycenter
Screenshot_2015-10-28-14-47-30_com.primatelabs.geekbench
Screenshot_2015-10-28-14-47-43_com.primatelabs.geekbench
Screenshot_2015-10-28-14-47-48_com.primatelabs.geekbench
Screenshot_2015-10-28-18-14-04_com.miui.home
Screenshot_2015-10-28-22-04-26_com.miui.securitycenter
Screenshot_2015-10-28-22-04-28_com.miui.securitycenter
Screenshot_2015-10-28-22-04-31_com.miui.securitycenter
Screenshot_2015-10-28-23-00-07_com.miui.home
Screenshot_2015-11-08-18-24-38_com.android.camera
Screenshot_2015-11-08-18-24-46_com.android.camera
Screenshot_2015-11-08-18-25-06_com.android.camera
Screenshot_2015-11-08-18-25-15_com.android.camera
Screenshot_2015-11-08-18-25-34_com.android.camera
weather

Galéria používateľského prostredia nadstavby MIUI 7 + výkon

Nadstavba ponúka niekoľko zaujímavých spôsobov interakcie so smartfónom. Jednou z takých je napríklad ovládanie po hranách displeja. Za zmienku ale taktiež stojí dvojité poklepanie po displeji, ktorého ho okamžite rozsvieti, čím sa aspoň trošku ušetria hardvérové tlačidlá.

Screenshot_2015-10-26-19-43-02_com.antutu.ABenchMarkVýsledok z populárnej benchmark aplikácie AnTuTu ma však celkom prekvapil. S čipsetom Qualcomm Snapdragon 808 (šesťjadrový CPU, Adreno 418 GPU) dokázal Mi 4c poraziť aj tohtoročný high-end LG G4, ktorý ho má tiež. Dôležitú rolu tu teda podľa všetkého zahrala absencia náročného Quad HD rozlíšenia či prítomnosť vyladenejšej grafickej nadstavby MIUI.

Jeho výkon sa dokonca vyšplhal na úroveň súčasnej vlajkovej lode HTC – One M9. Tá v sebe ukrýva mierne lepší Snapdragon 810.

Hranie graficky náročnejších hier prebiehalo pomerne hladko – smartfón nepodal vrcholový výkon, hrať sa to ale dalo. Rovnako dobre fungoval multitasking, ktorému poskytuje dostatočne veľký priestor prítomná 2 GB operačná pamäť RAM. Tú však má len 16 GB verzia. Ak si zaobstaráte 32 GB model, dostanete až 3 GB RAM.

S MIUI 7 sa taktiež zlepšila výdrž zabudovanej batérie. Nie je to síce veľa, no 10% určite poteší. Pri 10-tich hodinách to spraví jednu hodinu navyše, čo vôbec nie je zlé. A čo sa týka celkovej výdrže, jeden deň mierne náročnejšieho používania Mi 4c zvládne s prehľadom. Pri záťaži bez prestávky vydrží smartfón v priemere cez 6 hodín, čo je podľa dostupných informácií z webu PhoneArena viac ako HTC One A9 a menej ako LG Nexus 5X.

USB Type-C a USB Type-B (microUSB)

3080 mAh kapacitu nabijete za 120 minút. Prvých desať minút nabíjania sa postaralo zhruba o 8% a 50% trvalo asi 60 minút. Pri dlhšie zhasnutom displeji boli automaticky vypínané niektoré ´dravé´ synchronizačné procesy na pozadí, čo vedelo pri ohľaduplnom používaní počas dňa výdrž celkom efektívne predĺžiť. Prirovnať by sa to dalo napríklad k takej funkcionalite Doze z nového Android 6.0 Marshmallow.

Ak plánujete používať až dve SIM karty, určite počítajte s výrazne nižšou výdržou.

Zariadeniu vďaka prítomnosti Snapdragon 808 nechýba ani podpora pre technológiu Quick Charge 2.0. Tú sme ale vyskúšať nemohli, keďže bola v krabičke nabíjačka pre ázijské elektrické zásuvky. Smartfón sme preto dobíjali pomocou alternatívy pre tablety (5V, 2000 mA), ktorá sa od originálnej rýchlonabíjačky príliš nelíšila, nakoľko tá dokáže za 60 minút doplniť iba 40% kapacity.

Slušné audio

Reprodukovaný zvuk zo Xiaomi Mi 4c výrazne odbočoval od priemerného štandardu iných smartfónov. Prsty v tom má špeciálna audio funkcia Dirac HD Sound, kde si navyše môžete vybrať konkrétny typ slúchadiel od Xiaomi. Zaujímavosťou ale je, že funkcia išla zapnúť aj pri inej značke slúchadiel alebo po zapojení reproduktorov. Či však bol medzi tým nejaký rozdiel, už povedať neviem (nevlastním Xiaomi slúchadlá). Samozrejmosťou nastavení zvuku je taktiež prítomnosť užitočného ekvalizéru.

V oblasti konektivity chýba NFC. Zo senzorov tu máme proximity, gyro, akcelerometer či kompas. Pripojenie ku 3G aj 4G sieťam fungovalo skvele (až na chýbajúcu podporu pre 800 MHz LTE pásmo, takže mobilný internet mimo veľkých miest extra rýchly opäť nebude). Tak ako pri iných čínskych smartfónoch, aj v tomto prípade sa dajú používať až dve SIM karty naraz. Ja som mal počas celej doby testovania kombináciu sietí mobilných operátorov O2 a SWAN. Počas klasického telefonovania poskytoval smartfón kvalitný prenos hlasu, a to i v hlučných prostrediach.

Lokalizácia polohy v interiéri (s GPS anténou a bez Wi-Fi) prebehla takmer okamžite, na mape bola ale vidieť asi 2 až 3 metrová odchýlka, a to aj ešte po desiatich minútach. Pri pešej navigácii po meste sa táto odchýlka v aplikácii Google Maps objavila znovu. A spolu s nesprávnym ukazovaním aktuálneho smeru (šípka mojej aktuálnej polohy bola otočená úplne iným smerom, akým som išiel) mi celkom efektívne sťažovali cestu do môjho cieľa.

gps-xiaomi-mi-4c

Kráľ strednej triedy

Každý rok príde na spotrebiteľský trh smartfón, ktorý reprezentuje svoju príslušnú triedu ako TOP model. Adeptov je v rámci nových generácií už teraz hneď niekoľko. HTC One A9 aj LG Nexus 5X predstavujú pre Mi 4c naozaj ostrú konkurenciu. Jeden z nich má kov, druhý zase kvalitný fotoaparát. Nevyrovnajú sa mu však v jednom veľmi dôležitom a hlavne rozhodujúcom aspekte – v dostupnosti.

Prejsť do obchodu a kúpiť Xiaomi Mi 4c.

Cena novinky od čínskej spoločnosti Xiaomi neprekračuje 300 EUR, zakiaľ čo dva spomenuté modely z Južnej Kórey a Taiwanu zákazníkov vyjdu na viac ako 450 EUR (One A9 dokonca viac ako 500 EUR). A ako sme sa počas posledných mesiacov po invázii čínskych značiek na slovenský trh na vlastné oči presvedčili, agresívna cenová politika má na spotrebiteľov veľmi veľký vplyv. Už teraz je preto jasné, aký model bude v blízkej budúcnosti na čele rebríčku najpredávanejších Android smartfónov zo strednej triedy. A ktorý má najlepšie predaje, má aj kráľovskú korunu, pretože úspech smartfónu neurčuje prémiový materiál či úroveň hardvérovej výbavy, ale sám zákazník a jeho dopyt.

Za zapožičanie Xiaomi Mi 4c ďakujeme nášmu partnerskému e-shopu xiaomiforsale.com

Ďalšie odborné recenzie na smartfón Xiaomi Mi 4c nájdete na Recenzie.SME.sk

PREHĽAD RECENZIE
Dizajn
9
Displej
10
Foto/video
8
Výdrž batérie
7
Výkon
9
Softvér
10
Konštrukcia
10