Otázka ochrany životného prostredia bola, stále je a aj naďalej bude veľmi aktuálnou a dôležitou témou. Stav životného prostredia by preto nemal byť ľahostajný nielen jednotlivcom, ale tiež firmám. Zaujímalo nás, ako sa k tejto problematike stavajú spoločnosti na Slovensku, preto sme oslovili známeho predajcu mobilných telefónov a príslušenstva Mobilonline.

Pre odpovede na otázky týkajúce sa postoja k životnému prostrediu však nemusíme chodiť ďaleko. Stačí sa pozrieť na miesto, kde sídli centrála predajcu.

Majiteľ Mobilonline, Milan Kovalančík, spojil sily spolu s architektmi GutGut, aby tak mohli vdýchnuť nový život krásnej, no chátrajúcej budove Rakottayho smaltovne v Lučenci, ktorá kedysi plnila významnú funkciu produkcie smaltovaných výrobkov v celom Rakúsko-Uhorsku. Keďže ide o veľký komplex, ostalo tu veľa miesta aj pre ďalšie rastúce podniky, ktoré svojou prítomnosťou prispievajú k rozvoju mesta. Víziou Milana Kovalančíka je vytvorenie kreatívnej uličky plnej inšpiratívnych a inovatívnych firiem.

To, ako bývalá Smaltovňa vyzerá v súčasnosti, si môžete pozrieť vo videu nižšie.

Rekonštrukčné plány tu však nekončia. V súčasnosti prebieha veľká rekonštrukcia aj v druhej zachovalej budove bývalej Smaltovne, ktorá poskytne priestor pre luxusné lofty určené pre krátkodobý aj dlhodobý prenájom. Aj po rozsiahlych zmenách sú na budovách zachovalé pôvodné prvky ako nekryté tehlové steny a drevené trámy, ktoré sú doplnené podlahami z liateho betónu a veľkými oknami.

K šetrnému správaniu voči životnému prostrediu však predajca nepristupuje len zvonka, ale aj zvnútra. V spoločnosti teda nastolili niekoľko zmien, aby sa aj malými krôčikmi priblížili k veľkej zmene. Pre kolektív je teda úplne prirodzené, že triedia odpad, za čo môžu byť na seba náležito hrdí. Až 70 % odpadu vyprodukovaného v centrále je možné ďalej recyklovať.

Majiteľ Mobilonline Milan Kovalančík sa do čistenia prírody zapája so svojimi zamestnancami.

Pri vytváraní tohto článku sme boli pozvaní, aby sme sa tejto aktivity zúčastnili aj my. Spoločne k kolektívom Mobilonline sme vyzbierali množstvo voľne pohodeného odpadu v prírode okolo Lučenca. Odmenou pre všetkých bola opekačka v príjemnej spoločnosti a dobrý pocit z toho, že sme sa aspoň takýmto spôsobom mohli podieľať na krajšom okolí a čistejšej prírode.

Mobilonline7
Mobilonline6
Mobilonline5
Mobilonline3
Mobilonline1
Mobilonline2

Dôraz na zodpovedné balenie

Zodpovednosť voči prírode je však viditeľná nielen v správaní zamestnancov, ale aj v činnosti e-shopu. Papierové faktúry tak boli nahradené elektronickými, čím sa dokáže ušetriť až 5 ton kancelárskeho papiera ročne, a takisto úplne vyškrtli mikroténové vrecká, ktoré boli používané na kompletizáciu tovaru pred presunom do jednotlivých predajní a samozrejme tiež pre lepšiu prehľadnosť. Vzhľadom na to, že presun objednávok medzi centrálnym skladom a viac ako 50 predajňami funguje na dennej báze, dokázali ich ročne spotrebovať až 50 tisíc kusov, čo je naozaj enormné množstvo.

Tovar je medzi predajňami prevážaný v odolných eko boxoch.

Mobilonline si to však rýchlo uvedomili a preto pristúpili k ekologickejšiemu riešeniu – využívajú odolné eko boxy, ktoré plne nahradili mikroténové vrecká a čiastočne aj kartónové krabice, ktoré nemali dlhú životnosť. Pre doručenie zákazníkom sa však niekedy baleniu do kartónovej krabice vyhnúť nedá. V tom prípade sú však využité už použité kartónové krabice spolu s výplňou, v ktorých bol doručovaný tovar na centrálny sklad.

Vďaka využívaniu už použitého obalového materiálu tak dokáže ušetriť až 18 000 kartónových krabíc ročne.

Pri balení tovaru je vždy uprednosťnovaný už použitý obalový materiál.

Druhá šanca pre nepotrebnú elektroniku

Buďme k sebe úprimní. Pri rýchlom napredovaní technológií je výmena telefónu každý rok alebo každý druhý rok úplne bežná a nie každý používa ten istý telefón až do konca jeho dní. Čo však so zariadeniami, ktoré už nikto nepotrebuje? V spoločnosti sa preto postarali aj o tento problém.

Nepotrebné telefóny od zákazníkov vykupujú a v prípade dobrého stavu ich ponúkajú novým majiteľom. Ak telefóny nie sú odkúpené v pôvodnom balení, nie je to žiaden problém. Mobilonline krabičky nahradí vlastnými, recyklovanými a znovurecyklovateľnými variantami, v ktorých sú telefóny novým majiteľom doručované. Tejto téme sme sa podrobnejšie venovali v samostatnom článku.

Použité telefóny sú novým zákazníkom dodávané v balení z recyklovaných materiálov.

Do Mobilonline môžete odniesť aj svoj výrazne poškodený telefón, ktorý je však stále vo funkčnom stave. Predajca sa zaviazal, že za každý takýto odkúpený telefón venuje 1 euro na výsadbu nových stromčekov občianskemu združeniu Sadíme stromy.

Vedeli ste však, že do Mobilonline môžete priniesť aj nefunkčný telefón? Ak máte doma elektroodpad a neviete čo s ním, určite ho nevyhadzujte do komunálneho odpadu. Odovzdajte ho radšej do rúk predajcu, ktorý sa oň zodpovedne bezplatne postará. Platí to aj o drobnom elektroodpade, akým sú staré batérie do telefónov alebo napríklad tužkové batérie.

Podpora tých, ktorí to potrebujú

Mobilionline sa tiež pripojil k iniciatíve Daruj budúcnosť, ktorá spája darcov notebookov, počítačov, tabletov, telefónov a inej elektroniky s deťmi, ktorých rodičia si kúpu takéhoto zariadenia nemôžu v tejto ťažkej situácii dovoliť. Tento mesiac predajca daruje 9 telefónov „z druhej ruky“ tým, ktorí ich skutočne potrebujú. Školopovinným deťom sa tak nedostanú do rúk žiadne staré zariadenia, ale kvalitné kúsky, akými sú napríklad Samsung Galaxy S9 Plus, Galaxy S9, Galaxy S8 alebo Huawei P8.

Prispieť k zmene môžete aj vy

Spoločnosť si uvedomuje, že veľká zmena začína u jednotlivcov. Spoločne však tvoria tím, ktorý sa snaží o to, aby svojou činnosťou mohol k stavu životného prostredia okolo seba mohol pozitívne prispieť. Nielen však pre dobrý pocit, ale najmä preto, že planétu máme len jednu a je preto potrebné sa o ňu starať tak, aby tu bola aj pre ďalšie generácie.

Ak sa chcete k týmto aktivitám zapojiť aj vy, môžete. A to veľmi jednoducho. Ak máte doma napríklad telefón, ktorý nefunguje alebo ktorý už nepotrebujete, prineste ho na najbližšiu predajňu Mobilonline, kde sa oň zodpovedne postarajú za vás.