Samsung Galaxy A7 (2018) je smartfón, ktorý si v obchode či u operátora všimnete hlavne kvôli dizajnu jeho zadnej strany. Prečo? Podobne ako Huawei P20 Pro totiž ponúka 3 zadné fotoaparáty. Ide o vôbec prvý pokus Samsungu uspieť s viac než dvoma fotoaparátmi. Pridajte si k tomu veľký a kvalitný displej a dostanete zariadenie, po ktorom bažia mnohí. Má však aj nedostatky, ktoré môžu a nemusia ovplyvniť tvoju voľbu.

V cenovej kategórii do 350 € je niekoľko silných modelov konkurenčných značiek. Všetky z nich však majú svoje pre a aj svoje proti. Napríklad taký POCO F1 od Xiaomi ponúka čistý, niekedy až nespútaný výkon, no vo fotoaparátoch a displeji zaostáva. Nokia 7 Plus má čistý softvér, no inde tak silná byť nemusí.

Samsung sa s Galaxy A7 (2018) pokúša prísť s magickou formulkou, ktorá by uspokojila každého zákazníka. Zariadenie ponúka dosť výkonu pre tých, ktorí sa radi hrajú, 3 fotoaparáty aj pre náročnejšieho fotografia a optimalizovaný softvér, ktorý sme si zamilovali už pri Galaxy S9Note 9.

Samsung Galaxy A7 (2018): Základná výbava

Samsung Galaxy A7 (2018) je prvým Samsung smartfónom s troma zadnými fotoaparátmi. Jeho hlavný snímač má rozlíšenie 24 Mpx a clonu f/1.7, sekundárny má rozlíšenie 8 Mpx a ultraširokouhlý objektív s clonou f/2.2, no a ten posledný má rozlíšenie 5 Mpx a clonu f/2.2. Najväčším lákadlom je jednoznačne širokouhlý objektív, ktorý má až 120-stupňový zorný uhol.

Ďalšou silnou stránkou Galaxy A7 (2018) je jeho krásny 6,0-palcový Super AMOLED Full HD+ displej, ktorý vyzerá fantasticky. Vďaka certifikácie Widevine L1 nebudete mať problém s pozeraním HD obsahu na všetkých platformách.

Samsung Galaxy A7 (2018): Špecifikácia

  • Displej: 6,0“ Super AMOLED, 2 280 x 1 080 (FHD+), 18,5:9
  • Čipset: Exynos 7785
  • Pamäť: 4 GB RAM, 64 GB úložisko (rozšíriteľné o 512 GB)
  • Fotoaparáty: 24 Mpx, 8 Mpx, 5 Mpx vzadu, 24 Mpx vpredu
  • Batéria: 3 000 mAh bez rýchlonabíjania
  • Operačný systém: Android 8.0 Oreo, Samsung Experience 9.0
  • Konektivita: 3,5 mm jack, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, GPS, A-GPS, GLONASS, BDS, FM rádio
  • Cena: 349 €

Samsung Galaxy A7 (2018): Dizajn

Už na prvý pohľad je jasné, že máme čo dočinenia so Samsung zariadením. Galaxy A7 je nádherne poskladaný, elegantný smartfón, ktorého kvalita sa na „prvý dotyk“ podobá tej, ktorú ponúka napríklad Galaxy S9. Inými slovami, keď A7 vyberiete z krabičky, budete vedieť, že ide o naozaj kvalitný kúsok technológie.

Zariadenie je z oboch strán odeté do skla. Jediným kúskom, ktorý sklenený nie je, je kovové šasi, ktoré je hmatateľné po bokoch. Sklo je ako magnet na odtlačky prstov, takže tak pekný ako pri rozbaľovaní už telefón asi nikdy nebude. Každopádne ide o nádherný smartfón, u ktorého si na svoje prídu páni aj dámy.

Veľkou zmenou v porovnaní s doterajšími zariadeniami radu Galaxy A je umiestnenie snímača odtlačkov prstov. Ten sa Samsung rozhodol presunúť na bok, priamo do tlačidla zapínania a vypínania. V tomto mieste je konštrukcia mierne skosená, aby si snímač vedel nahmatať čo najrýchlejšie. Tlačidlo je krásne klikateľné, no pre zapnutie displeja ti na snímač stačí prst len priložiť, po rozpoznaní odtlačku sa displej automaticky zapne a zariadenie odomkne.

Zadná strana je, tak ako už pri Samsung smartfónoch býva zvykom, taktiež elegantná. Dizajnérom sa podarilo fotoaparáty usporiadať tak, aby neboli tŕňom v oku. Sú súčasťou jedného veľkého modulu, pod ktorým sa nachádza ešte jeden kúsok foto výbavy – LED blesk.

Predná strana je veľmi podobná iným Samsung zariadeniam, teda až na hrubšie rámiky po všetkých stranách. Tu sa ukazuje, že Galaxy A7 (2018) je predsa len model spadajúci do strednej triedy. Telefón nemá výrez v displeji, čo je rozhodnutie, ktoré Samsung aplikuje pri všetkých svojich modeloch. Dizajnovo mi pripomína Pixel 2 XL z minulého roku.

Keď som si telefón pozrel po obvode, našiel som tlačidlá hlasitosti umiestnené na pravej strane, hneď nad tlačidlom vypínania so vstavaným snímačom odtlačkov prstov. Na ľavej strane je len slot pre 2 SIM karty a jednu microSD kartu. Presne tak, A7 (2018) má až 3 sloty, čo je skvelou správou pre tých, ktorí chcú súčasne používať 2 SIM karty a zároveň aj microSD kartu. Na spodnej strane je 3,5 mm jack pre slúchadlá a, bohužiaľ, micro USB port. V dnešnej dobe by som čakal USB C, čoho sme sa nedočkali. Ak to dokážeš prehryznúť, po dizajnovej stránke budeš veľmi, veľmi spokojný.

Samsung Galaxy A7 (2018): Displej

Pri displeji to bude veľmi jednoduché. Samsung Galaxy A7 (2018) totiž ponúka nádherný, 6,0-palcový Super AMOLED displej s pomerom strán 18,5:9 a rozlíšením 2 220 x 1 080 pixelov. Ide o krásny panel, ktorý ponúka nádherné a vyvážené podanie farieb. Je dosť ostrý, jasný a príťažlivý už na prvý pohľad.

Inými slovami, je lepší než azda akýkoľvek telefón v tejto cenovej kategórii. To z neho robí perfektný nástroj pre pozeranie videoobsahu, hranie hier alebo prácu s fotkami. Problém som s nim nemal ani pri ´priamom slnku alebo naopak v úplne tmavej izbe.

Samsung Galaxy A7 (2018): Výdrž batérie

Samsung Galaxy A7 ponúka 3 300 mAh batériu, čo sa pri 6,0-palcovom displeji môže zdať ako hraničná hodnota. Vďaka skvelej optimalizácii používateľského rozhrania Samsung Experience však môžem povedať, že som neostal sklamaný.

Môj bežný deň zahŕňa niekoľko telefonátov, SMS správ a samozrejme komunikáciu cez sociálne siete (Messenger, WhatsApp a Instagram). Pridajte si k tomu pozeranie YouTube videí a nevinných pár minút vo Fortnite alebo PUBG Mobile a dostanete deň, ktorý je relatívne náročný. Som si istý, že mnohí telefóny trápia viac, no tam už treba počítať aj s nabíjaním pred spaním. Ak ste na tom podobne ako ja a na telefóne cez deň pozeráte dosť videí či už na YouTube alebo Netflixe, tak vedzte, že hodina a pol pozerania spotrebuje približne 15 % batérie.

Ja som telefón vypájal z nabíjačky o siedmej ráno a do desiatej večer vydržal nabitý deň čo deň. Treba si však dávať pozor na nabíjanie počas dňa. Telefón totiž neponúka rýchlonabíjanie, takže z 0 na 100 % sa dostanete až po dvoch hodinách.

Stále nechápem, prečo sa Samsung rozhodol pre micro USB port namiesto USB C, ktorý nájdeme aj v tých najlacnejších zariadeniach od Nokie. Každopádne, buď si na to zvyknete alebo nie. Voľba je len na vás.

Samsung Galaxy A7 (2018): Fotoaparáty

Dostávame sa k tomu, kvôli čomu je Galaxy A7 tak zaujímavou voľbou – k fotoaparátom. Na papieri ide o veľmi solídnu voľbu, ktorá ponúka fotoaparát na azda všetky príležitosti.

Jeho základ tvorí 24 Mpx senzor s clonou f/1.7 a PDAF zaostrovaním. Hlavnému senzoru pomáha 5 Mpx senzor, ktorý meria hĺbku záberu. Samsung tento fotoaparát využíva pri funkcionalite dynamického zaostrovania, ktoré iste poznáte z modelov Galaxy S9 či Note 9. No a nakoniec, moja najobľúbenejšia novinka zo všetkých – ultraširokouhlý objektív na treťom, 8 Mpx senzore. Od čias, kedy so širokouhlým objektívom prišiel LG som len čakal, kedy sa takéto riešenie dostane aj do ďalších zariadení. Ten čas je tu a ja nemôžem byť spokojnejší.

V aplikácii fotoaparátu je podľa očakávaní ohromné množstvo rôznych režimov, nastavení a funkcií. Dobrou správou je, že Samsung sa o svoju aplikáciu fotoaparátu stará naozaj ukážkovo. Všetko je prehľadne zoradené, a tak je jej používanie jedno z najpríjemnejších vôbec. V aplikácii nechýbajú režimy ako dynamické zaostrenie, pomalý pohyb, Emoji AR či hyperčasozber.

Hlavné dva fotoaparáty fungujú tak ako na „každom druhom“ telefóne. Čo z Galaxy A7 robí tak atraktívnu voľbu je práve spomínaný ultraširokouhlý objektív na treťom fotoaparáte. Ten ti umožní fotiť zábery so zorným uhlom až 120 stupňov.

Širokouhlý objektív neumožňuje meniť zaostrenie z bodu na bod a ani rozmazávať pozadie. Je to preto, že všetko, na čo namierite je okamžite zaostrené. Takéto riešenie objektívu sa volá „fixed focus“ a umožňuje fotiť naozaj nádherné zábery. Problém nastáva jedine vtedy, keď sa dostanete do situácie s priamym slnkom oproti vám alebo do situácie s nedostatočným osvetlením. Širokouhlý objektív neumožňuje manuálne nastavenie expozície. Tým posledným obmedzením je f/2.4 clona, ktorá fyzicky nedokáže prepustiť tak veľa svetla na senzor ako objektív primárneho senzora s clonou f/1.7. Čím nižšie číslo, tým viac svetla prechádza na senzor a tým fotoaparát funguje lepšie aj v zhoršených svetelných podmienkach.

Fotografie zo širokouhlého objektívu sú nádherné. Samsung ľuďom dáva nástroj, vďaka ktorému môžu byť kreatívnejší a svoje okolie dokážu zachytiť z úplne inej „perspektívy“ ako doteraz. Neveril som tomu ako veľmi mi chýbal širokouhlý fotoaparát, no Galaxy A7 (2018) mi otvoril oči. Je to naozaj skvelý dodatok do výbavy, ktorý tu mal byť už dávno.

Samsung Galaxy A7 (2018): Výkon

Samsung Galaxy A7 (2018) dokáže pri bežných veciach fungovať porovnateľne dobre ako podstatne drahší Galaxy S9 či S9+. Do menších problémov sa dostáva až vtedy, keď na ňom chcete vyskúšať svoje schopnosti v multitaskingu. Vnútri nájdete osemjadrový procesor Exynos 7885 a 4 GB RAM, čo je rovnaká výbava akú ponúka aj Galaxy A8. Procesor sa skladá zo šiestich menej výkonných jadier Cortex-A53 a dvoch výkonných jadrách Cortex-A73 tikajúcich na 2.2 GHz.

Aplikácie sa otvárajú rýchlo, no sem tam sa stretnete s pomalšou animáciou zatvárania a otvárania, čo pôsobí ako „zasekanie“. Stáva sa to hlavne pri náročnejších aplikáciách ako fotoaparát, Netflix či Instagram. Nie je to však nič, čo by ma akokoľvek obmedzovalo.

Čo sa hranie hier týka, tam sa Galaxy A7 (2018) statočne popasoval s hrami ako Modern Combat 5 či Asphalt 9. PUBG Mobile mu už robil problém, takže ak chcete telefón na hranie tých najnáročnejších z najnáročnejších hier, hľadajte inde.

Samsung Galaxy A7 (2018): Multimédiá

Vďaka veľkému displeju je Galaxy A7 (2018) skvelou voľbou pre ľudí, ktorí radi konzumujú obsah. K zážitku napomáha aj slušne hlasný reproduktor, no sila práce s multimédiami sa ukazuje hlavne pri zapojení slúchadiel. Galaxy A7 totiž ponúka vylepšenia zvuku Dolby Atmos, ktoré funguje len so slúchadlami.

Mnohých by tiež mohlo potešiť zabudované FM rádio, ktoré je v dnešnej dobe skôr vzácnosťou. Mňa osobne potešila kombinácia skvelého displeja, 3,5 mm výstupu pre slúchadlá a možnosti okrem 2 SIM kariet pamäť rozšíriť aj pomocou microSD karty. Je to ako taký malý zázrak pre všetkých ľudí, ktorí si potrebujú telefón nakonfigurovať presne podľa svojej chuti. Pridajte si k tomu slušnú výdrž batérie a dostanete telefón, na ktorý je radosť pozerať.

Samsung Galaxy A7 (2018): Verdikt

Samsung Galaxy A7 (2018) ponúka prémiovú kvalitu spracovania, fantastický displej a vo svojej triede neuveriteľne všestranný fotoaparát. Ide o perfektnú voľbu pre ľudí, ktorí telefón nepoužívajú namiesto notebooku či hernej konzoly. Je to pre ľudí, ktorí radi fotia, pozerajú videá a jednoducho fungujú na internete. Jedinými slabými stránkami je chýbajúca LED dióda, micro USB port namiesto USB C a slabší výkon procesora.

Galaxy A7 (2018) nie je určený pre mobilných hráčov. Naopak, určený je pre ľudí, ktorí pozerajú veľa seriálov a filmov. Okrem toho, ak hľadáte najlepší fotosmartfón do 350 €, práve ste ho našli.

PREHĽAD RECENZIE
Konštrukcia
90 %
Dizajn
95 %
Displej
92 %
Fotoaparáty
90 %
Výkon
80 %
Systém
90 %
Výdrž
90 %