Úvod Výrobcovia Samsung Samsung má vylepšiť technológiu pre rozpoznávanie tváre pomocou softvéru, poputuje do Galaxy...

Samsung má vylepšiť technológiu pre rozpoznávanie tváre pomocou softvéru, poputuje do Galaxy S9

0
rozpoznavanie tvare

Technológia pre rozpoznávanie tváre je v mobilnom segmente pomerne stará. Prvýkrát sa objavila v operačnom systéme Android vo verzii Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich a nestála za nič. 

Technológia pre rozpoznávanie tváre bola nielen v tej dobe skôr marketingovou pomôckou, ako reálne využiteľnou funkciou v praxi. Technológia tvár často nerozpoznala, proces bol pomalý, narúšalo ho napríklad odrazené svetlo či priame slnko a systém ste školácky oklamali fotkou alebo videom rozpoznávanej osoby.

Podľa neoficiálnych správ portálu ETNews Samsung postaví technológii FaceID od Apple konkurenciu. On ju už postavil pri Galaxy Note 7, no je potrebné ju poriadne vylepšiť. Cieľovou stanicou inovácií má byť pochopiteľne Samsung Galaxy S9, ktorý bude predstavený niekedy v prvých mesiacoch budúceho roka.

Samsung ale nemá ísť cestou hardvérových povýšení. Predné kamery a skener očnej dúhovky majú byť totožné, resp. veľmi podobné tým, ktoré nájdeme v súčasnej vlajkovej lodi.

samsung
Skener očnej dúhovky zaujal už pri nebohom Galaxy Note 7

Samsung má kvalitné, rýchle a presné rozpoznávanie tváre zabezpečiť softvérovými vylepšeniami. Samsung chce svoje zariadenia vylepšovať skôr pomocou softvéru a aktualizáciami, ako hardvérovými inováciami.

Môže sa zdať, že softvérové riešenie stačiť nebudú. Pri pohľade na Google Pixel 2 alebo Huawei Mate 10 Pro zistíme, že toho softvér dokáže veľa. Obe zariadenia využívajú pri svojich fotoaparátoch pokrokový softvér s prvkami strojového učenia.

Výsledkom je pôsobivé, presné a rýchle rozpoznávanie objektov a výnimočná kvalita fotografií. Google Pixel 2 / 2 XL a Huawei Mate 10 Pro majú jedny z najlepších, resp. najlepšie fotoaparáty.

Niečo podobné by sme si predstavili aj pri rozpoznávaní tváre. Pokiaľ nebude pre odomknutie stačiť jeden letmý pohľad na zariadenie za takmer akýchkoľvek svetelných podmienok, snímač odtlačkov bude stále preferovanejší, rýchlejší a pohodlnejší. Hlavne, ak bude umiestnený pod displejom. Teda snáď, niekedy (ehm Qualcomm).