Kolobežky a deti idú dokopy už odjakživa. Za posledných pár rokov ich na uliciach stretávame čoraz častejšie. Čo sa však stane, ak si podobnú „srandu“ chce užiť aj dospelejší človek? Presne takúto otázku si pravdepodobne položili v čínskom Xiaomi a hneď sa pustili do práce. Výsledok? Elektrická kolobežka, na ktorú sa vás ľudia budú vypytovať ešte dobre dlhú dobu.

Kolobežka od Xiaomi, známa aj ako Xiaomi M365 alebo Xiaomi Scooter sa na Slovensku predáva v niekoľkých obchodoch, ktoré ju +sem doviezli, no kúpiť si ju môžete podobne, ako my, priamo z Číny.

Špecifikácia

  • Krútiaci moment: 16 Nm
  • Výkon motora: 250 W (500 W max)
  • Maximálna rýchlosť: 25 km/h
  • Maximálny dojazd: 30 km
  • Brzdy: Predná so systémom E-ABS, zadná kotúčová (mechanická)
  • Ostatné: KERS, tempomat, mobilná aplikácia, predné a zadné svetlo
  • Pneumatiky: 8,5“
  • Maximálna nosnosť: 100 kg
  • Batéria: 18 650 mAh (280 Wh)
  • Čas nabitia batérie: 5 – 6 hodín
  • Váha: 12,5 kg

Zároveň treba počítať s dlhším časom dodania, kým daný obchod vybaví všetko potrebné s colným úradom krajiny, do ktorej to posiela. Nemusí to pritom byť práve Slovensko. Tak či onak, kolobežka nám približne po mesiaci čakania prišla a fakt to stálo za to. Čítajte ďalej.

Veľmi kvalitná náhrada platenia za MHD

V prvom rade nejde o bežnú kolobežku a dokonca ani o bežnú elektrickú kolobežku. Ide o drahšiu záležitosť čo je však cítiť. Toto mestské približovadlo v podstate ani nie je určené pre deti. Na výšku totiž meria slušných 114 centimetrov čo sa nedá meniť. Okrem toho, kolobežka vďaka (alebo kvôli?) batériám váži 12,5 kilogramov čo určite nie je najmenej. Má to ale jednu veľmi veľkú výhodu. Kolobežka je poriadne rýchla. Pre deti až príliš.

Ďalšou silnou stránkou, ktorá ma celkom prekvapila, aj keď som sa na to snažil pripraviť je kvalita spracovania. Môžete zabudnúť na lacný plast, namiesto ktorého si budete užívať pevnú hliníkovú konštrukciu, na ktorú sa môže spoľahnúť aj ťažší jedinec. Kolobežka totiž podľa špecifikácie úplne v pohode zvláda aj stokilového chlapa.

xiaomi-kolobezka-14
xiaomi-kolobezka-13
xiaomi-kolobezka-12
xiaomi-kolobezka-10
xiaomi-kolobezka-8
xiaomi-kolobezka-2
xiaomi-kolobezka-16
xiaomi-kolobezka-17
xiaomi-kolobezka-15

Jej elektromotor vás na vzdialenosť 30 kilometrov (maximálny dojazd) odvezie pohodovou rýchlosťou 25 km/h čo sa v aute môže zdať ako plazenie, no pri kolobežke je to viac než dosť. Vzhľadom na to, že ide o elektromotor sa po meste budete preháňať prakticky bez žiadneho hluku.

Vzhľadom na to, že kolobežku vyrobil jeden z najväčších technologických gigantov v Číne si ju pochopiteľne viete prepojiť s telefónom. V mobilnej aplikácii od Ninebot (originál od Xiaomi nám nefungovala) potom objavíte komplexnú telemetriu, ako napríklad aktuálnu rýchlosť, dojazd, stav batérie, prejdenú vzdialenosť a oveľa viac. Nechýba ani tempomat. Na kolobežke.

Čo dodať, v kolobežke od Xiaomi okrem toho nájdete aj systém KERS (Kinetic Energy Recovery System), teda systém rekuperácie energie, ako aj brzdy s E-ABS systémom, ktoré vás z 25 km/h na nulu zastavia vo vzdialenosti 4 metre. Veľmi, veľmi pôsobivé.

Vo výbave okrem toho nájdete predné (veľmi silné) svetlo, vďaka ktorému fakt uvidíte kam idete. To naozaj oceňujeme. Na zadnej strane zas červené svetlo, ktoré pri jazde v noci svieti, pri brzdení alebo rekuperácii zas bliká.

Základnom kolobežku sú pochopiteľne kolesá, ktoré sú väčšie než som čakal a hlavne sú nafukovateľné, takže hravo zvládajú aj nerovný povrch, samozrejme odtiaľ potiaľ.

No a čo všetko toto technologické dielo poháňa? Gigantická, 18 650 mAh (280 Wh) batéria. Vzhľadom na to, že je tak veľká trvá dobrých 5 hodín kým sa nabije (20 % za hodinu).

V reálnom svete sa kolobežka používa skutočne vynikajúco. Nakoniec, vždy keď si ju niekto vyskúšal si ju chcel zobrať domov alebo sa okamžite vypytoval, kde sa dá kúpiť. To samo o sebe vypovedá o zaujímavom zacielení tohto produktu.

V pražských uliciach sme sa hravo dostali z bodu A do bodu B rýchlejšie, než keby sme cestovali autobusom alebo električkou. Jednou nevýhodou môže byť fakt, že v nákupných centrách vás SBS služba pravdepodobne požiada, aby ste z kolobežky zostúpili a šli po svojich. Bezpečnosť a tak, veď viete.

Jazda je vďaka perfektnému umiestneniu ovládacích prvkov veľmi príjemná a hlavne intuitívna. Na ľavej strane riadidiel nájdete brzdu a zvonček, na pravej zas ovládaciu jednotku pre zrýchlenie.

Kolobežka sa dokonca dá za pár sekúnd zložiť do podstatne kompaktnejšej formy ideálnej pre ľahký transport či už v meste (metro, autobus) alebo autom. Nedá sa však povedať že ide o ideál pre nosenie v rukách.

Na čo som si netrúfol bolo uzamknutie kolobežky napríklad niekde v obchode. Teoreticky sa to dá vyriešiť reťazou cez zadné koleso, no viete akí sú ľudia, ktorí sa chcú priživiť na váš účet vynaliezaví. Okrem toho, v balení by som ocenil držiak na telefón, aby som teda tú peknú aplikáciu mohol využiť aj počas jazdy, nie len po nej.

Xiaomi M365, aka Xiaomi kolobežka je vynikajúci dopravný prostriedok v mestách, ktoré sú preplnené autami a v ktorých sa vám nechce potiť v pojazdných saunách. Je rýchla, je stabilná, je tichá, je kvalitne vyrobená. Jednoducho, Xiaomi odviedol naozaj poctivú prácu, ktorú musíme oceniť. Ak ste na tom podobne ako ja a kľudne by ste sa nazvali „veľkým dieťaťom,“ táto šialenosť od Xiaomi je presne pre vás.

PREHĽAD RECENZIE
Kvalita spracovania
90 %
Stabilita
90 %
Rýchlosť
90 %
Dojazd
95 %
Pohodlie pri jazde
85 %
Technologická výbava
95 %