Ak si na telefóne bez stabilizácie skúšal natáčať video, určite si zistil, že tvoje ruky nie sú tak pevné, ako si si myslel. Po pozretí môjho videa som ostal v domnienke, že ďaleko od Parkinsona mať nebudem. Často nepomáha ani optická (OIS) či digitálna (EIS) stabilizácia. Čo na to? Stabilizátor.

Doteraz bývalo pravidlom, že kvalitný stabilizátor (gimbal), stál približne 500 eur a viac. To sa zmenilo príchodom lacnejších, no stále prekvapivo kvalitných riešení od spoločnosti DJI. Pred pár rokmi som ani netušil, že na ďalekom východe už jedna firma nejaký ten čas (čítaj veľmi dlho) vyrába profesionálne vybavenie, ktoré si rýchlo obľúbili aj náročnejší používatelia za veľkou mlákou. Áno, Američania prepadli výrobkom čínskej firmy Zhiyun.

Ukážka stabilizácie

Ich azda najľudovejší produkt, Zhiyun Smooth Q ma teda ako človeka, ktorý sa venuje aj videoprodukcii zaujal. Kombinuje totiž kvalitnú stabilizáciu pre smartfóny. Dve veci, ktoré sú môjmu srdcu veľmi blízke, aj keď ich v profesionálnom živote pravdepodobne nikdy nespojím. Kde ich však určite spojím sú výlety, dovolenka a rodinné udalosti. Hneď vysvetlím prečo.

Zhiyun Smooth Q: Dizajn

Podobne ako iné stabilizátory, aj Smooth Q ponúka veľmi podobný dizajn. Vzhľadom na jeho cenu výrobca namiesto kovovej konštrukcii siahol po plaste, ktorý síce menej vydrží, no je podstatne lacnejší. Aj napriek tomu z neho nemám pocit, že by sa mi mal v ruke rozpadnúť alebo že by som ho pri občasnom používaní okamžite pokazil. Práve naopak, ide o kvalitnejší plast, ktorý mi vôbec neprekáža. Jeho najbližším sokom čo sa dizajnu a funkcionality týka, musí byť DJI OSMO Mobile, ktorý je o slušných 200 € drahší.

Jedna vec, ktorú by som Zhiyun pri navrhovaní Smooth Q vytkol je nevyužitie gumy pre lepší úchop. Stačí, že sa vám spotí dlaň a ste nahratí. Používanie joysticku, resp. iných ovládacích prvkov tak môže byť svojim spôsobom mierne riskantné, keďže máte pocit, že by sa vám celý stabilizátor mohol vyšmyknúť z ruky. To ale hovorím o tom najhoršom ba až hororovom scenári.

Zhiyun Smooth Q: Funkcionalita

Pochopiteľne, hlavnou funkciou stabilizátora je stabilizovať natáčanie videa. Smooth Q však prináša aj ďalšie funkcie. Jednou z tých najhlavnejších je schopnosť nabíjať smartfón. V jeho vnútri sa totiž nachádza obrovská, 26 650 batéria (3 600 mAh), ktorá ti vydrží slušných 12 hodín natáčania.

Okrem kvalitného stabilizátora získavate prístup aj ku kvalitnej aplikácii, v ktorej môžete ovládať všetko, od otáčania stabilizátora, cez spúšťanie a vypínanie nahrávania až po približovanie. To však nie je všetko. Podobne, ako DJI OSMO Mobile, aj Zhiyun Smooth Q dokáže pomocou svojej aplikácie rozoznať tvár a tak držať zaostrenú osobu, ktorú chcete mať v zábere.

Zhiyun Smooth Q: Stabilizácia

Celkovo som veľmi, veľmi spokojný. Nečakal som, že tak *relatívne* lacný stabilizátor dokáže také divy, aké dokáže. Pri pohybe napraví takmer všetky nevyžiadané pohyby, tlmí prudké zmeny pohybu a oveľa viac. Prekvapilo ma ako vynikajúco pracoval aj joystick na rukoväti, pomocou ktorého môžete telefón otáčať vo všetkých troch dimenziách. Vynikajúce riešenie, ktoré má nespočetne veľa využití.

Zhiyun Smooth Q disponuje niekoľkými režimami líšiacimi sa od seba tým, ako ovládate kam smeruje fotoaparát. Na výber máte napríklad úplné uzamknutie, kde sa stabilizátor pozerá jedným smerom a nikam inam.

Zároveň však máte možnosť mať akési poloautomatické ovládanie, kde je snímanie zo strany na stranu ovládate rukoväťou no otáčanie hore či dole joystickom. Nakoniec samozrejme nechýba ani režim plnej kontroly, keď všetko ovládate vy či už cez aplikáciu alebo priamo cez joystick.

Čo ma celkom pobavilo, pretože to nie je spomenuté v manuáli je režim selfie. Stačí, keď trikrát ťuknete do tlačidla „MODE“ a stabilizátor behom sekundy otočí celý smartfón o 180 stupňov a môžete sa buď natáčať alebo fotiť. Fakt parádna vychytávka.

Zhiyun Smooth Q: Stojí to za tie peniaze?

Funkcionalita, ktorú Zhiyun Smooth Q ponúka sa hľadá len ťažko, hlavne v jeho cenovej kategórii. Jeho najbližšou konkurenciou je DJI Osmo Mobile, ktorý je, ako som už spomenul, o vyše 200 € drahší a preto by sa ho dalo odporučiť len oveľa ťažšie. Ak však hľadáte perfektný nástroj na vylepšenie záberov z dovolenky či výletu, práve ste ho našli.

Zhiyun Smooth Q je jeden z najlepšie vybavených stabilizátorov na trhu a za cenu pod 90 € sa veľmi nedá porovnať so žiadnym iným riešením. Má pekný dizajn, solídne spracovanie a vďaka šikovnej aplikácii je aj inteligentný. Nakoniec, vďaka enormnej batérii slúži aj ako power banka čo sa hodí viete kedy? Po natáčaní. Jeho perfektné schopnosti a všestrannosť z neho robia moju prvú voľbu vo výbere stabilizátora za ľudový peniaz.

Zľavový kód: AJZYGMB