nokia 3

Nokia v roku 2014 nadobro opustila smartfónový trh. Stalo sa to po tom, ako sa nechali odkúpiť Microsoftom, ktorý Nokiu využil ako exkluzívneho partnera vyrábajúceho Windows Phone smartfóny. O tom, ako to dopadlo vieme azda všetci. Po niekoľkých rokoch sa firme HMD Global podarilo získať práva na označenie Nokia čoho výsledkom sú novinky postupne prichádzajúce na trh. Jednou z nich je aj Nokia 3.

Nokia 3 je najlacnejším kúskom výrobcu, ktorý beží na operačnom systéme Android. Na Slovensku sa predáva za 149 € čo znamená, že pri navrhovaní museli spraviť niekoľko poriadne veľkých kompromisov. Jej najväčšou konkurenciou je Moto G5 (209 €) či drahší Galaxy J5 (2017). Prehliadnuť by ste nemali ani niekoľko vynikajúcich kúskov z dielne Xiaomi.

V tejto krátkej recenzii (toho čo by som mohol pospomínať naozaj nie je veľa) sa pozrieme na niekoľko hlavných problémov, ako aj silných stránok. Poďme teda na to. Oplatí sa investovať do telefónu za 150 € len preto, lebo nesie logo Nokia?

Dizajn: Najsilnejšia stránka

Aj napriek trojročnej absencii čo je na trhu so smartfónmi absolútna večnosť, sa Nokia 3 podarila. Podobá sa na zariadenia radu Lumia, ktoré Nokia ponúkala s Windows Phone. Telefón ponúka matný plast, do ktorého je vryté logo Nokie.

Telefón je vzhľadom na menší displej celkom malý a ľahký. Váži len 140 gramov a hrubý je len 7,5 mm. Nechýba ani 3,5mm výstup pre slúchadlá a slot pre microSD kartu. Na druhú stranu, nečakajte USB C, rýchle nabíjanie ani nič čo by telefón robilo odolným voči vode či prachu.

Presne takto si predstavujem lacné telefóny. Žiadne polorozpadnuté plasty, žiadne vŕzgajúce časti, jednoducho nič, z čoho by som mal pocit, že sa to do dvoch týždňov rozpadne.

Displej: Skoro stačí

Displej na Nokia 3 je takým solídnym základnom, ktorý neprekvapí ani nesklame. Na Full HD panel z Moto G5 či G4 nemá, no aj tak postačuje. Hovoril som to už niekoľkokrát a poviem to znovu. Pri 5 palcoch HD rozlíšenie úplne stačí. Pri väčšej uhlopriečke by som do telefónu bez Full HD displeja nešiel.

Panel na Nokia 3 je vďaka kontrastu 1 119:1 dostatočne jasný. Dá sa čítať aj na priamom slnku, čo je vynikajúce. Kde však zaostáva je presnosť farieb.

Za 150 € mu chýba kvalitnejší procesor

Najväčší problém, na ktorý som pri používaní tohto modelu natrafil je jeho procesor. Štvorjadrový čip MediaTek MT6737 s jadrami o takte 1.4 GHz nie je dosť výkonný ani na bezproblémovú navigáciu v menu systému. Nepomáhajú mu ani 2 GB RAM, ktoré na papieri vyzerajú relatívne dobre, v praxi však vôbec. Pri otváraní aplikácií si okamžite všimnete, že mu to trvá dlhšie, než by malo. Po pár minútach máte chuť to vzdať.

Zadnú stranu síce zdobí 8 Mpx f/2.0 fotoaparát, veľa pekných záberov z neho nečakajte. Fotografiám chýba farebnosť, ostrosť či poriadne vyváženie bielej. Fotoaparát zachraňuje hlavne režim HDR, ktorému sa relatívne dobre darí zosvetliť tiene, no od drahších modelov to má ešte veľmi ďaleko.

nokia-3-foto-1
nokia-3-foto-2
nokia-3-foto-3
nokia-3-foto-4
nokia-3-foto-6
nokia-3-foto-7
nokia-3-foto-8
nokia-3-foto-9

Na príležitostné „Facebookové“ zábery to však úplne stačí. Fotenie v situáciách s nedostatkom svetla sú úplne tragické. Digitálny šum je viditeľný aj pri šere, nie to ešte pri úplnej tme.

Čo sa výdrže batérie týka, zo zariadenia som dostal približne 10 hodín, takže ani nie jeden produktívny deň. Ak však používate prevažne len Facebook, WhatsApp, SMSky či Instagram, budete v pohode. Ak chcete výdrž batérie čo najviac predĺžiť, znížte jas displeja a vypnite Wi-Fi, keď vo vašom okolí žiadna nie je.

Ak však chcete na telefóne robiť aj niečo iné ako pozerať si fotky na Instagrame či novinky na Facebooku, Nokia 3 si nekupujte. Len tak tak zvláda chod systému. Hranie hier je podstatne horšie než na podobne drahých smartfónoch. Na telefón si tak odložte aspoň 200 €.

PREHĽAD RECENZIE
Konštrukcia
75 %
Dizajn
75 %
Displej
68 %
Foto/video
60 %
Výkon
60 %
Softvér
85 %
Výdrž
70 %