samsung galaxy note 8

Samsung minulý týždeň oficiálne predstavil Samsung Galaxy Note 8. Po pár dňoch sa telefón objavil aj u nás, na Slovensku, kde sme pochopiteľne nemohli chýbať ani my.

S novinkou sme strávili nejaký ten čas, a tak je na čase zhrnúť naše prvé pocity. Hneď na začiatok je nutné dodať, že Note 8 je jasnou snahou Samsungu vykúpiť sa z minuloročného problému s Note 7. Všetko čím je Note 8 ovplyvnili práve udalosti z konca minulého a začiatku tohto roka.

TEN DISPLEJ!

Najkrajšou a najzaujímavejšou časťou Samsung Galaxy Note 8 je bez debaty jeho nádherný, 6,3-palcový displej, ktorý je po vzore Galaxy S8 a S8+ obklopený len minimálnymi rámikmi. Rámiky (v rámci normy) mi nikdy neprišli nejak extrémne otravné, no držať v ruke tak pôsobivý telefón ako Galaxy Note 8 má svoje čaro, o tom niet pochýb.

Veľký displej sa rovná veľkému miestu pre prácu s legendárnym S Penom, ktorý Samsung opäť vymaznal takmer k dokonalosti. Písanie poznámok, kreslenie alebo len bežná práca pri navigácii v telefóne je vďaka nemu podstatne príjemnejšia.

Zaujímavou novinkou je nová funkcia párov aplikácií, ktoré si môžete nastaviť akokoľvek len chcete. V praxi to funguje tak, že keď na takýto „pár“ ťuknete, otvoria sa vám dve aplikácie zároveň. Ste tak pripravení spustiť multitaskingového ninju, ktorým je tajne každý z nás.

Fotoaparát – dve oči aké tu ešte neboli

Duálny fotoaparát na smartfónoch je tu už relatívne dlho. Takáto konfigurácia fotoaparátov sa do popredia dostala ešte v roku 2016. Samsung s jej implementáciou čakal až do druhej polovice 2017. Pre uvedenie duálneho fotoaparátu si spoločnosť nemohla vybrať lepšie zariadenie. Skutočne, Note 8 je nabitý snáď všetkým dobrým čo je na trhu čoho dôkazom je najlepší duálny foťák aký som mal možnosť otestovať.

Veľkým „párty trikom“ duálneho fotoaparátu Note 8 je optická stabilizácia oboch šošoviek. To v praxi znamená, že odfotíte kvalitnejšie snímky či už máte zapnutý širokouhlý alebo zoom objektív. Taký iPhone túto hardvérovú funkcionalitu nemá čo mu dal Samsung počas stredajšej prezentácie poriadne vyžrať.

Čo sa mi až tak nepáčilo

Na to, že Samsung Galaxy Note 8 stojí 999 € som na ňom našiel niekoľko chybičiek, ktoré by som zaradil medzi otravné, no nie názor meniace. Prvou chybičkou je umiestnenie snímača odtlačkov prstov, ktorý je príliš vysoko. Naozaj, mám veľké ruky a kolega Marek ešte väčšie, no dosiahnuť na snímač bol skutočný problém. Telefón si je treba prechytiť čo je pri ovládaní jednou rukou vyslovene nebezpečné (pre telefón a vaše bankové konto).

Ďalším bodom je batéria, ktorá má kapacitu len 3 300 mAh. Samsung sa síce snažil vysvetliť prečo nesiahol aspoň po 3 500 mAh kúsku z Galaxy S8+, no veľmi sa mu to nepodarilo. Obávam sa, že 3 300 mAh akumulátor môže byť na telefón, ktorý je určený pre produktivitu primálo, a to hlavne pri ľuďoch, ktorých bežný pracovný deň predstavuje viac ako 12 hodín.

Celkový prvý dojem?

Fantastický. Nejakým spôsobom sa Samsungu podarilo posunúť kvalitu zhotovenia nad úroveň Galaxy S8 a S8+, ktorá bola už aj tak poriadne vysoká. Telefón v ruke pôsobí pevne, ako by ste v ruke držali kus schopného hardvéru, ktorý sa vám nerozpadne a ktorý vás nesklame. A tým Galaxy Note 8 skutočne je.

Stojí za 999 €? Toto rozhodnutie nechám na vás. Ak by ste sa nás na telefón chceli niečo opýtať, sme tu pre vás. Do rúk sa nám na dlhodobejšie testovanie dostane už čoskoro.