Či už ste fanúšikovia Androidu alebo Apple a ich iPhonu, nič nenaštve viac, ako keď váš ten váš favorit sklame. Či už je to padanie aplikácií, teda softvérové problémy alebo hardvérová chyba, vie to nahnevať.

Keď príde na otázku, ktorá platforma (Android alebo iOS) je lepšia, stretávame sa s rôznymi názormi. Podľa novej štúdie sú Android smartfóny podstatne spoľahlivejšie, než tie ktoré bežia na platforme iOS.

Android má nižšiu mieru chybovosti než iOS

Spoločnosť Blancco Technology Group, známa zo svojich porovnávacích analýz rôznych platforiem v novom reporte informuje o tom, že Android smartfóny a tablety sú podstatne menej chybové, než zariadenia s iOS. Na Androide každý mesiac aktívne bežia viac ako 2 miliardy smartfónov, tabletov a iných zariadení. Je tak zároveň najpopulárnejším mobilným operačným systémom na svete.

Report uvádza, že celková miera chybovosti iOS zariadení sa počas prvého štvrťroku zastavila na 68 %, zatiaľ čo pri Android zariadeniach to bolo 50 %. Miera chybovosti však v porovnaní so štvrtým štvrťrokom 2016 narástla pri oboch platformách. Koncom roka iOS hlásil chybovosť 62 %, Android 47 %.

Čo sa považuje za chybovosť?

Podľa reportu ide o problémy so zariadením či už softvérové alebo hardvérové, ktoré sa nedajú napraviť. Spoločnosť dáta zozbierala z miliónov Android a iOS zariadení, a preto si je isté, že ich poznatky sú pravdivé a reprezentatívne. Testovanie prebehlo v Ázii, Európe a Severnej Amerike.

Android lepší aj v ďalších oblastiach, ako napríklad pri aplikáciách, ktoré na ňom „padajú“ menej často než na iOS. Podľa správy mali aplikácie na iPhonoch padať až trikrát tak často ako na Androide. Okrem toho, iPhony mali oveľa viac problémov s GPS konektivitou a prehrievaním, než ich Android protivníci.

Android mal problém s kamerou a slabým signálom. Problémy s aplikáciou fotoaparátu hlásili 3 % majiteľov Android smartfónov, na slabý signál sa sťažovalo 6 % ľudí.

Drahý telefón sa hneď nerovná lepšej kvalite

Štúdia zistila, že najnovšie smartfóny z dielne Apple, iPhone 7 a 7 Plus vykazovali najvyššiu mieru chybovosti. Miera chybovosti iPhone 7 sa z Q4 2016 na Q1 2017 zvýšila z 3 % na 10 %. Pri iPhone 7 Plus rovnaká miera vzrástla z 3 % na 11 %.

Najhoršími výrobcami, čo sa problémov týka, sú pri Androidoch Motorola, Samsung a LG. Galaxy S7 bol celkovo najhorším smartfónom s chybovosťou až 9 %. Druhé miesto s 8 % obsadil Galaxy S7 edge a tretie miesto s 5 % obsadil Galaxy S5.