Samsung spolu so svojimi vlajkovými loďami, Galaxy S8 a S8+, predstavil aj zaujímavé príslušenstvo. Ide o stanicu DeX, ktorá je určená pre prepojenie vášho smartfónu s televízorom alebo monitorom. Stačí vám jeden HDMI kábel, kábel napájania a je to.

DeX (Desktop Experience) je niečo, čo znie fantasticky. Svoj počítač nosíte vo vrecku, prídete domov, spojíte ho so základňou a namiesto mobilného používateľského prostredia sa stretnete s niečím čo vyzerá ako Windows, resp. Chromebook.

Nádherný nápad, naozaj. DeX je krabička veľkosti popolníka, ktorá stojí 149,99 €. Do nej stačí pripojiť klávesnicu, myšku, monitor a kábel napájania a ste hotoví. DeX sa vďaka svojej veľkosti hravo zmestí na akýkoľvek stolík a navyše funguje ako nabíjačka.

Hardvérové a softvérové obmedzenia

DeX momentálne funguje len a jedine s Galaxy S8 a S8+ čo sa v budúcnosti môže a nemusí zmeniť. Dosť bude záležať na tom, ako veľmi si to používatelia obľúbia, aj keď je nutné dodať, že v minulosti podobné produkty veľa slávy nezožali.

Tento článok píšem práve cez DeX, ktorý je pripojený na monitor s maximálnym rozlíšením prevyšujúcim to, s ktorým dokáže pracovať nová dokovacia stanica od Samsungu. To v praxi znamená, že celý systém nevyzerá tak pekne, ako by mohol, a to je obrovská škoda. Hlavne v dobe, v ktorej sú 4K monitory na búrlivom vzostupe.

Monitor, ktorý má rozlíšenie 3 440 x 1 440 vyzerá pri svojom natívnom rozlíšení úžasne. DeX však zvláda maximálne rozlíšenie 1 920 x 1 080 pixelov, kvôli čomu sa deje presne to čo som opísal vyššie.

Galaxy S8 pritom nie je hlavný kameň úrazu. Jeho čipset s grafickým čipom je natoľko výkonný, že by takto vysoké rozlíšenie zvládnuť mohol. Škoda, možno si budeme musieť počkať na druhú generáciu.

Výhodou aj nevýhodou sú aplikácie

Výhodou DeXu sú nepochybne Android aplikácie, resp. ich počet a kvalita. V podstate všetky aplikácie, ktoré používate na telefóne môžete použiť aj cez DeX. Či už je to ten úplný základ ako Gmail, Google Disk, Chrome alebo Word, tak aj špecializované kúsky.

Všetky aplikácie sa vám zobrazia ako tradičné okná, na čo sme zvyknutí z Windowsu a ďalších desktopových operačných systémov. Multitasking teda nie je žiaden problém. Problém nastáva v tom, že DeX si nezapamätá čo ste robili naposledy, keď ste ho použili. To znamená, že vždy, keď budete pripájať S8 do DeXu budete začínať odznova. Najskôr o nič nejde, neskôr je to poriadna otrava.

Stretnete sa však aj s nekompatibilnými aplikáciami, resp. miernymi problémami pri aplikáciách, ktoré sa na prvý pohľad tvária ako kompatibilné. Ako príklad uvediem Gmail, ktorý mi sem tam umožnil skopírovať text, sem tam zas nie. Maličkosti, ktoré vás časom nahnevajú a presedláte späť na počítač či notebook.

Tak ako to je s tým DeX?

DeX teda má problémy, o tom niet pochýb. Nie všetky sú však tak zlé, ako by sa mohlo zdať a dá sa na ne zvyknúť. Samsung nie je všemohúci a pri optimalizovaní aplikácií sa tak musí spoľahnúť aj na svojich softvérových partnerov – vývojárov.

Je však jasné, že DeX takmer vymazáva hranicu medzi mobilmi a počítačmi. Jedno je však jasné, ešte nie je  na takej úrovni, aby to bolo dostatočné pre bežné používanie aj na tej najzákladnejšej pracovnej stanici.

Môj názor je taký, že ak si môžete dovoliť Galaxy S8 za 799 €, pravdepodobne si môžete dovoliť aj notebook či desktopový počítač. Zo strany Samsungu tak možno ide o počin, ktorý reprezentuje skôr to, že „to dokážu“. So všetkými problémami a obmedzeniami sa pravdepodobne tak dobre, ako Galaxy S8, predávať nebude.

PREHĽAD RECENZIE
Hodnotenie Samsung DeX
70 %