Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) nedávno oznámil, že za vylepšenie ich softwaru FUN3D, ktorý využívajú pri simulácii prúdenia. Systém NASA momentálne využíva interne, no využívajú ho aj spoločnosti ako Boeing a Lockheed. Jeho úlohou je vývoj a optimalizácia nových lietadiel a motorov.

Projekt FUN3D začal ešte v 80-tych rokoch minulého tisícročia a v aktívnej fáze vývoja bol celé desaťročia. Teraz však NASA potrebuje aj tvoju pomoc. Za vylepšenie svojho softvéru ponúka cenu 14 000 € (prvé miesto) a 9 000 € (druhé miesto).

Má to však dva chytáky. Prvým z nich je, že aby ste FUN3D získali, musíte bývať na území USA. Druhým chytákom je fakt, že FUN3D je naprogramovaný v jazyku Fortran, ktorý vznikol ešte v 50-tych rokoch. Mnohí vedci ho milujú, bežní programátori sa s ním však pravdepodobne nestretli.

NASA od ceny za vylepšenie očakáva 10 až 100-násobné zrýchlenie, čo znie ako veľa na to, ako málo za takéto vylepšenie ponúkajú. Na tom, že pomôžete NASA je však niečo špeciálne, čo by si do svojho portfólia chcel dať snáď každý z nás.