V októbri roku 2015 sme si zakúpili smartfón Xiaomi Redmi Note 2 a vybrali, ktorý z nás ho bude používať dlhodobo ako primárny smartfón.

Xiaomi Redmi Note 2 v 32 GB verzii nás vtedy stál 176 eur, pričom sa nám podarilo vystihnúť vtedajšiu, mierne zníženú cenu v rámci predajnej akcie jedného z čínskych predajcov. Za tieto peniaze sme dostali 5,5-palcový FHD displej, 2 GB kapacitu operačnej pamäte RAM a procesor Mediatek MT6795, čiže Helio X10.

Zadný fotoaparát má 13 Mpx a clonu f/2.2, predná selfie kamera 5 Mpx a clonu f/2.0. 3060 mAh batéria sa musela popasovať aj s používateľským prostredím MIUI 7.0, ktoré bolo postavené na operačnom systéme Android vo verzii 5.0.2 Lollipop.

Aký je smartfón po roku používania, čo sa nám páčilo a naopak, čo nám chýbalo a prekážalo sa dozviete z riadkov nižšie.

Xiaomi Redmi Note 2: Konštrukcia, dizajn

Smartfón bol približne 70 % času používaný bez ochranného puzdra. Zbytok času, hlavne pri rôznych výletoch akciách a pod., na ňom bolo nasadené klasické trojeurové priehľadné puzdro z mäkkého plastu, či skôr gumy.

Zadný kryt zariadenia je odnímateľný a plastový. SIM karty a pamäťové karty sa nemenili často, no predsa len. Kryt aj po roku drží tak ako má. Pri silnejšom tlaku sa ozýva minimálne vŕzganie. Pri bežnej manipulácii však nie. Tlačidlá hlasitosti a napájania majú stále dobrú odozvu a žiadne zhoršenie sme nezaznamenali ani v tomto smere.

xiaomi_redmi_note_2
© redakcia

Plastový kryt si samozrejme vyslúžil niekoľko škrabancov a pri páde menší defekt pravého spodného rohu. Smartfón pád prežil bez iného poškodenia. Displej je bohate posiaty mikroškrabancami, ktoré sú viditeľné pri reflexii so svetlom. Žiadne väčšie poškodenie sme však nezaznamenali. Ak displej svieti, a to aj s menším jasom v noci, konzumáciu obsahu žiadny škrabanec neruší.

xiaomi_redmi_note_2
© redakcia

Mikro škrabance vznikli vcelku obvyklým nosením smartfónu vo vrecku spolu s kľúčami, mincami a podobne. Softvérové tlačidlá pod displejom stále svietia načerveno a stále reagujú tak, ako majú. Kruhové orámovanie fotoaparátu mierne vystupuje nad sklo šošovky a zrejme aj vďaka tomu je toto sklo takmer bez škrabanca. Po konštrukčnej a dizajnovej stránke je smartfón stále v takmer 100-percentnej kondícii.

xiaomi_redmi_note_2
© redakcia

Pri tomto bode si spomíname na redakčný Galaxy Note 4, ktorého pekné lesklé lemy hliníkovej konštrukcie po približne trištvrte roku postupne zosiveli a používaním sa zodrali úplne. Absencia krytu a spotené ruky jednoducho urobili svoje.

Xiaomi Redmi Note 2: Výkon a softvér

Pripomeňme si, že Xiaomi Redmi Note 2 poháňa osemjadro Helio X10  z dielne MediaTeku s 2 GB operačnou pamäťou RAM. Pre dáta je k dispozícii nielen 32 GB úložisko, ale aj microSD rozšírenie. Operačný systém Android vo verzii 5.0.2 Lollipop aktuálne dopĺňa beta verzia prostredia MIUI 8.

Smartfón Xiaomi Redmi Note 2 beží aj po roku stále hladko a svižne, takmer bez zaváhaní, pádov aplikácií a podobných neduhov. Používateľský komfort je na danú cenovú kategóriu až nevídaný.

Predinštalovanú globálnu verziu ROM-ky v anglickom jazyku sme po pár týždňoch vymenili za lokalizovanú verziu, ktorú sme si voľne stiahli zo serveru miuios.cz. Verzia MIUI 7 nás časom omrzela a siahli sme po beta verzii MIUI 8. Tá pracovala a stále pracuje príkladne. Ľudia, ktorí stoja za prekladmi a prípravou ROM-iek pre Xiaomi zariadenia odvádzajú skvelú prácu. Žiadny čínsky balast, drvivá väčšina textu preložená, integrácia Google aplikácií a časté opravy chýb a aktualizácie.

redmi_note_2
© redakcia
redmi_note_2
© redakcia

Smartfón sme nešetrili a neraz nás zariadenie upozornilo, že 32 GB interná pamäť je plná. Množstvo nainštalovaných aplikácií dopĺňali stovky fotografií, dokumentov a iných dát. Na chode zariadenia to cítiť nebolo. Páčilo sa nám automatické upozorňovanie na odpadové dáta a cache, ktoré neraz zaberali aj cez 1,5 GB. Skvelá je integrovaná aplikácia počasia, diktafón (aj pri hovoroch) alebo nástroje pre optimalizáciu a bezpečnosť. Priamo z nastavení si môžete uzamknúť konkrétne aplikácie heslom alebo zálohovať všetky dáta (aj pozadie, nastavenia, notifikácie a rozloženie ikon na domácej obrazovke) do Mi Cloudu. Pri prípadnej kúpe novšieho Xiaomi modelu len zálohu obnovíte a všetko budete mať prispôsobené tak, ako predtým.

Trochu nám chýbala 4G konektivita (absencia podpory pre 800 MHz pásmo), no v používaní to neprekážalo. Väčšinu času sme sa pohybovali po väčších mestách, kde bolo dostatočné 3G pokrytie. To pre konektivitu stačilo. Predsa len by sme si už ale vybrali zariadenie s podporou 800 MHz pásma.

xiaomi_redmi_note_2
© redakcia

V posledných týždňoch sa nám občas stalo, že sme po práci s náročnejšou aplikáciou alebo viacerými aplikáciami museli počkať na načítanie spúšťača a domácej obrazovky. 2 GB kapacita operačnej pamäte RAM už pracuje na hrane a zaslúžila by si minimálne 1 GB vylepšenie. Zaujímavé je, že daný čipset stále nemá problém poradiť si s náročnejšími aplikáciami a hlavne hrami. MOBA titul Vainglory utiahne bez problémov a s hladkým chodom. Bez kompromisného nastavenia nižšej grafickej kvality to ale nepôjde. Takáto hra alebo jej podobné iné hry a náročné aplikácie si zoberú ďalšiu daň. Hovoríme o výdrži na jedno nabitie a aj teplote.

xiaomi_redmi_note_2
© redakcia

Smartfón sa pri náročnom používaní zohreje, aj keď musíme povedať, že nejde o žiadne limitné teploty. Viac nás trápila batéria, ktorá pri hraní doslova mizne. Pri bežnom používaní nám vedela vydržať na jedno nabitie takmer celý a niekedy aj cely deň. Za 10 – 15 % výdrže navyše by sme sa nehnevali. Žiadna sláva nie je fotoaparát, či skôr kamera. Fotografie síce zhotovíte relatívne v slušnej kvalite a pre Instagram a Facebook sú viac ako dobré. Rovnako tak zaznamenáte dovolenku, výlet, občasné momenty a zábavné sú tiež integrované filtre a pár nastavení. Fotoaparát by mohol rýchlejšie zaostrovať.

xiaomi_redmi_note_2
© redakcia

Redmi Note 2 dokáže zaznamenať video vo FHD 1080p kvalite, ktoré sa nemusí vždy podariť práve vďaka lenivému zaostrovaniu. Spomalené video zhotovíte maximálne v HD 720 kvalite, pri jeho prehrávaní však zistíte, že spomalenie nie je nejak extrémne pomalé a raster je až veľmi badateľný. Vzhľadom na cenu ale pri fotoaparáte žmúrime obe oči. Viac sme jednoducho dostať nemohli.

Xiaomi Redmi Note 2: Čo ďalej

Ak by sme nemali na výber, Xiaomi Redmi Note 2 by sa dal bezproblémovo používať aj naďalej. Samozrejme hovoríme o bežnom používaní, ktoré spočíva hlavne v komunikácii, surfovaní po internete, občasnom fotografovaní a nejakej tej záchodovke (rozumej jednoduchej hre). Všetko s maximálnym používateľským komfortom.

Ale… máme radi technológie a rok s jedným smartfónom je pre nás viac ako dosť. Predsa len nás to ťahá k výmene. Dôvody sú zrejmé. Prvou na rane je výdrž batérie. Pri celodennom naháňaní jednoducho potrebujeme istotu, že si budeme môcť vybaviť e-mail alebo nájsť konkrétnu informáciu na internete aj o deviatej – desiatej večer. Samozrejme s tým, že predtým ráno odchádzame z domu so 100 % kapacitou.

Druhým dôvodom je fotoaparát. Pri používaní zariadenia sme sa neraz ocitli v situácii, ktorá by si jednoducho lepší a kvalitnejší záber zaslúžila.

xiaomi_redmi_note_2
© redakcia

Tretí dôvod na výmenu vidíme v 2 GB kapacite RAM. Aplikácií používame veľa, multitasking často. 3 GB je základ. Ako nástupcu nehľadáme trhača benchmarkov ani frézované prémiové konštrukcie z leteckého hliníka. Dôležitý je pomer ceny a kvality, a hlavne používateľský komfort. V úvode sme spomínali, že za Xiaomi Redmi Note 2 sme dali 176 eur. Cena bola znížená vďaka limitovanej predajnej akcii. Po roku používania teda kúpu hodnotíme ako veľmi dobrú a múdru investíciu.