Pokroková automobilka Tesla Motors vizionára Elona Muska predstavila v apríli vylepšený Model S. Zmeny sa týkali hlavne dizajnu, no udiali sa aj pod kapotou a v technologickej výbave vozidla.

Niektoré technologické funkcie už poznáme z prvých modelov vozidla, niektoré sú len vylepšeniami už známych vlastností, iné si našli do tohto elektromobilu cestu vôbec po prvýkrát. Inovatívna Tesla Model S nie je príťažlivá len vzhľadom, ale aj modernou technologickou smart výbavou.

Ak nachvíľu zabudneme na vysokú cenu elektromobilu, 27 technologických inovácií nižšie by vás malo okamžite presvedčiť o kúpe elektromobilu Tesla Model S a jeho náskoku pred ostatnými, povedzme konvenčnými automobilkami.

#1 Tesla Model S dokáže vďaka prepracovanému a kompletnému pohonu na elektrinu v kombinácii s inteligentným softvérom dosiahnuť zrýchlenie, ktoré prekonáva moderné superšporty. Z 0 na 100 km/h sa dostanete za približne 2,8 sekundy.

tesla (1)
© Tesla Motors

#2 Unikátne uloženie batérií vo vozidle ho robí odolnejším voči bočným nárazom a skvele drží na vozovke. Postaralo sa o to veľmi nízke ťažisko, ktoré má priamy vplyv na bezpečnosť a jazdné vlastnosti.

baterie
© Tesla Motors

#3 Tesla Model S má najväčšie deformačné zóny v segmente automobilov. Časti vozidla určené na absorbovanie energie z nárazu sú tak veľké preto, lebo auto nemá spaľovací motor, výfukový systém ani palivovú nádrž.

© Tesla Motors
© Tesla Motors

 

#4 Model S má v natívnej výbave už aj autopilota. Ten je navrhnutý tak, aby uľahčil jazdu prevažne na diaľnici a rýchlostných komunikáciách. Systém kamier, radarov a sonar nepretržite sledujú premávku a dianie okolo vozidla, čím dáva vodičovi spätnú odozvu v reálnom čase a dokáže zabrániť kolízii automatickým brzdením.

tesla
© Tesla Motors

#5 Autopilot dostal do vienka funkciu „summon“. Vďaka nej môžete na diaľku vytiahnuť vozidlo z garáže alebo ho nechať autonómne vyparkovať z tesného miesta. Na diaľku si tiež môžete nastaviť hudbu alebo klimatizáciu na základe vlastných preferencií.

rr (1)
© Tesla Motors

#6 Model S dostal do výbavy po vzore Modelu X HEPA filter. Ten precízne odfiltruje všetky pele, baktérie a vírusy z ovzdušia pred jeho vstupom do kabíny. Zapnúť okrem toho môžete komplexnú filtráciu, ktorá vás ochráni aj pred biologickými zbraňami.

hepa
© Tesla Motors

#7 Ak by ste boli zo začiatku zmätení zo všetkých funkcií vozidla Tesla Model S, v 17 palcovom dotykovom palubnom displeji nájdete kompletný návod na používanie. Ten sa týka tiež OTA aktualizácií a následného zoznamu noviniek. Presne ako na smartfóne.

manual
© Tesla Motors

#8 Tesla Model S nemá klasický kľúč pre odomykanie. Namiesto toho dostanete diaľkový modul, ktorý si pripnete napríklad na kľúče a prostredníctvom neho dokážete otvoriť dvere, veká kufrov alebo port na nabíjanie.

kluc
© Tesla Motors

#9 Vyššie spomínaný modul vlastne vyzerá ako zmenšený elektromobil Tesla Model S. Pre otvorenie zadného alebo predného kufra stačí dvakrát poklepať na konkrétnu plochu na module.

kľuč
© Tesla Motors

#10 Zaujímavé je tiež otváranie veka nabíjacieho portu. Môžete ho otvoriť stlačením a podržaním kufra na kľúčenke, cez dotykový displej v kokpite, stlačením samotného veka, alebo stlačením tlačidla na akomkoľvek nabíjacom kábli Tesla.

veko
© Tesla Motors

#11 Tesla Model S môžete nastaviť tak, aby sa sám uzamkol po tom, ako vystúpite a opustíte vozidlo. Funkciu jednoducho nájdete v nastaveniach systému.

dvere
© Tesla Motors

#12 Ak je vozidlo Tesla Model S zamknuté, kľučky dverí sú v jednej rovine s dverami. Po priblížení k vozidlu sa kľučky dverí vysunú a vy môžete nastúpiť a odísť.

klucky
© Tesla Motors

#13 Pre zamknutie a odomknutie dverí zvnútra stačí, ak sa dotknete ikony v ľavom hornom roku dotykovej obrazovky. Samozrejme to ide aj cez Tesla prívesok na kľúče.

kluce
© Tesla Motors

#14 Volant Tesla Model S je navrhnutý tak, aby vodič mohol ovládať všetky podstatné aspekty vozidla bez toho, aby z neho musel sňať svoje ruky.

volant
© Tesla Motors

#15 Tlačidlom na ľavej strane môžete preskočiť, prepnúť, zastaviť, alebo zmeniť hlasitosť prehrávanej hudby a médií.

tlacidlo
© Tesla Motors

#16 Tlačidlom na pravej strane môžete ovládať Bluetooth, pripojené smartfóny, hlasové príkazy alebo rôzne iné funkcie elektromobilu Tesla Model S. Symbol menu pri rolovacom tlačidle umožní ovládanie klimatizácie a jasu displejov.

tlacidlo
© Tesla Motors

#17 Volant je samozrejme úplne nastaviteľný. Malou páčkou ho môžete posunúť smerom hore a dole, alebo dopredu a vzad. 

volant
© Tesla Motors

#18 V nastaveniach vozidla si tiež môžete zvoliť silu odozvy riadenia. Volantom môžete otáčať úplne ľahko jedným prstom, alebo pevnou rukou pri športovom móde.

volant
© Tesla Motors

#19 Súčasťou autopilota je nastavenie, ktoré vám umožní prispôsobiť si automaticky udržiavanú vzdialenosť od vozidla pred vami. Hodnota „1“ odzrkadľuje veľmi blízku vzdialenosť, hodnota „7“ najdlhšiu vzdialenosť.

vzdialenost
© Tesla Motors

#20 Doplnkový balíček výbavy nazývaný „sub-zero“ vám zohreje volant, ako aj všetky sedadlá vo vozidle. Skvelé počas zimných mesiacov.

subzero
© Tesla Motors

#21 Panoramatické strešné okno vozidla Tesla Model S môžete otvoriť do požadovanej polohy len ťahaním dotykového ovládača po zvislej priamke. Okno sa zastaví v tej polohe, v akej necháte virtuálne tlačidlo. Niečo, ako manuálne nastavenie jasu pri smartfónoch.

strecha
© Tesla Motors

#22 Panoramatická strecha je inteligentná. Ak zvolíte možnosť „otvoriť“, strecha sa otvorí len na 75 % aby sa eliminoval hluk pri jazde. Až dvojitým poklepaním sa otvorí úplne. Pri zvolení možnosti „vetrať“ sa strešné okno otvorí len čiastočne.

tzuu (1)
© Tesla Motors

#23 Tesla Model S má dažďový senzor umiestnený na vnútornej strane čelného skla v spodnej časti spätného zrkadla. Automatický režim stierania prispôsobuje rýchlosť stieračov podľa toho, ako intenzívne prší. Hodnoty sníma daný senzor. Ak prestane pršať a okno je suché, stierače sa sami zastavia.

stierace
© Tesla Motors

#24. Pri stieračoch si môžete zvoliť štyri režimy stierania. Automatický s nízkou citlivosťou, automatický s vysokou citlivosťou, kontinuálne pomalé stieranie alebo súvislé a rýchle stieranie. Stlačením tlačidla zotriete okno jednorázovo.

stierace
© Tesla Motors

#25 Pokiaľ si ráno nájdete na čelom skle sneh alebo ľad, cez dotykový displej uvediete vozidlo do servisného režimu. Ten umiestní stierače do blízkosti rozmrazovacích otvorov, čo bude viesť k rozmrazeniu okna pomocou prúdiaceho vzduchu z klimatizácie smerom na čelné okno.

sneh
© Tesla Motors

#26 Pruženie vozidla si môžete meniť podľa situácie alebo cesty, na ktorej sa nachádzate. Ešte lepšie je, že Tesla Model S si pamätá nastavenie na základe polohy vozidla. Ak budete opätovne prechádzať po hrboľatej ceste, mäkké nastavenie pruženia za vás Tesla automaticky zapne sama.

pruzenie
© Tesla Motors

#27 Posledný bod zaujímavej funkčnej výbavy zaklincuje opäť servisný režim. Keď napríklad dorazíte na svojich cestách do hotela a auto necháte obsluhe aby ho zaparkovala, prostredníctvom 4-miestneho PIN kódu môžete zablokovať a obmedziť funkcie vozidla. Obmedzenie sa týka maximálnej rýchlosti, odstránení osobných dát z displeja a hlasových príkazov, ale aj trvalé zamknutie kufrov či zablokovanie tempomatu. Rovnakým PIN kódom tento režim vypnete.

obsluha
© Tesla Motors