Prichádza leto a s ním aj viaceré príležitosti, pri ktorých by sa vám možno hodil nový telefón. Nie je však úplne jednoduché vysoliť 400, 500, 600 alebo dokonca viac eur za úplnú novinku z dielne najznámejších výrobcov. Práve kvôli tomu vznikli čínski výrobcovia, ktorí vyrábajú smartfóny za naozaj ľudové ceny.

Dosiahli toho vďaka tomu, že si na ne nedávajú takmer žiadnu maržu. Zariadenia teda nepreplatíte a pri sebe tak môžete mať výkonné smartfóny za zlomok ceny iných vlajkových lodí. Ako vážne to Číňania myslia? Pozreli sme sa na dve novinky, jednu od UMi a druhú od spoločnosti CUBOT. Obe z nich stoja do 115 EUR, pričom telefón od CUBOT dokonca atakuje hranicu 100 EUR.

cubot-dinosaur-hra

Procesor, pamäť a RAM

Začnime ale modelom od UMi. Volá sa TOUCH X a dostupný je v sivej a zlatej farbe. Na prvý pohľad veľmi atraktívne vyzerajúce zariadenie ponúka štvorjadrový 64-bit procesor MediaTek MTK6735 so 4 jadrami o takte 1.3 GHz, ktorému sekundujú 2 GB operačnej pamäte RAM.

>>>Zobraziť kompletnú špecifikáciu UMi Touch X<<<

CUBOT Dinosaur, najnovší model výrobcu, ktorý svoje zariadenia odprezentoval aj na MWC 2016 poháňa rovnaký procesor, MediaTek MTK6735 so 4 jadrami o takte 1.3 GHz. Rozdiel však okamžite vidíme v kapacite RAM, ktorá je v prípade tohto modelu až 3 GB.

umi-touch-x

O grafický výkon sa pri oboch smartfónoch stará čip Mali-T720. Obe zariadenia ponúkajú 16 GB pamäť, ktorá sa pri UMi Touch X dá pomocou microSD karty rozšíriť o ďalších 128 GB, pri CUBOT Dinosaur len o 32 GB.

>>>Zobraziť kompletnú špecifikáciu CUBOT Dinosaur<<<

umi-touch-x-zadna-strana

Displej

UMi svoju novinku vybavila 5,5-palcovým Full HD (1 920 x 1 080) LTPS displejom prekrytým 2.5D krycím sklom Gorilla Glass 3 od spoločnosti Corning. Zo skúseností vieme povedať, že UMi sa snaží displeje vyladiť čo najviac, ako len vie. Nie je to samozrejme na takej úrovni ako napríklad v prípade Samsungu, pre bežného používateľa však bohato postačí.

CUBOT taktiež siahol po 5,5-palcovom paneli, tentokrát však len s HD rozlíšením (1 280 x 720). Práve tu sa odzrkadľuje cenový rozdiel, ktorý predstavuje približne 10 EUR (CUBOT je lacnejší). Rovnako ako pri UMi, aj model Dinosaur poskytuje 2.5D krycie sklo.

umi-touch-x-predny-blesk

Fotoaparáty

UMi Touch X je vybavený 8 Mpx zadným fotoaparátom Sony IMX 219 s clonou f/2.0 a predným 2 Mpx senzorom. Zadnú stranu zdobí aj dvojtónový blesk, ktorý je špeciálne navrhnutý pre čo najlepšie vyváženie bielej. Zaujímavosťou je ešte jeden blesk, tentokrát na prednej strane pre čo najkvalitnejšie selfie fotky.

CUBOT Dinosaur taktiež využíva 8 Mpx zadný fotoaparát s interpoláciou na 13 Mpx. Nie je však jasné či ide o rovnaký senzor od Sony ako v prípade UMi Touch X, no je to pravdepodobné. Na zadnej strane sa však nachádza len jeden blesk. Prednú stranu zdobí 2 Mpx senzor s interpoláciou na 5 Mpx, tentokrát bez blesku.

cubot-dinosaur-zlata

Ostatné

Obe zariadenia ponúkajú podporu všetkých LTE frekvencií slovenských operátorov, dualSIM konektivitu, Android 6.0 Marshmallow, GPS, Bluetooth 4.1 a Wi-Fi (2.4 a 5 GHz). Rozdiely, ako môžete vidieť z obrázkov, nájdete v konštrukcii. UMi Touch X je kovový smartfón s elegantným dizajnom, zatiaľ čo CUBOT bol špeciálne navrhnutý tak, aby vám nevykĺzol z ruky. Nakoniec ešte spomeniem kapacitu batérie, keďže to je veľmi dôležitá súčasť akéhokoľvek telefónu. UMi Touch X ponúka 4000 mAh batériu, zatiaľ čo CUBOT Dinosaur4150 mAh akumulátor.

Je teda len a len na vás, ktorý z nich si zvolíte. Ktorý by ste si v tejto cenovej hladine vybrali vy?