OnePlus. Čínska spoločnosť, ktorá dokázala vyvolať poriadnu vlnu záujmu ako pri prvom vrcholovom smartfóne OnePlus One, tak pri jeho druhej generácii OnePlus Two. Teraz sa rozhodla atakovať strednú triedu a opäť s predzvesťou úspechu.

Už dávnejšie sa predstavitelia spoločnosti vyjadrili, že nový smartfón ponúkne hlavne príťažlivý vzhľad, ktorého súčasťou budú kvalitné materiály, zároveň však poskytne aj primeranú špecifikáciu.

Špecifikácia aj primeraná je, najskôr sa pozrieme na toľko prezentovaný vzhľad.

Dizajn

Smartfón OnePlus X bude k dispozícii v dvoch verziách a to v čiernom vyhotovení Onyx a v limitovanej edícii z keramiky.

Samozrejmosťou je kovový rám, ktorý z prednej a zadnej strany dopĺňa sklo. Ide teda o klasickú voľbu prémiového vzhľadu podobne ako pri Xperia Z5 alebo Galaxy S6, v tomto prípade ale za úplne inú cenu.

Najzaujímavejšou sa javí práve keramická verzia. Je odolná voči poškriabaniu a chváli sa extrémnou tvrdosťou až 8,5 stupňa Mohsovej stupnice.

Výrobca smartfón OnePlus X doslova upiekol v zirkónových formách pri teplote 1482 stupňov Celzia, pričom ho následne nechal chladnúť po dobu dvoch dní, čím dosiahol nadštandardnú tuhosť konštrukcie. Keďže ide o tvrdú keramiku, otázkou stále zostáva krehkosť.

oneplus-x-alert-slider

Štandardná verzia Onyx naopak prešla pri výrobe niekoľkými procesmi leštenia a povrchovej úpravy pre dosiahnutie čo najlepšieho vizuálneho dojmu.

Rozmery smartfónu sú 140 x 69 x 6,9 mm pri váhe 138 g (160 g verzia z keramiky), čím sa radí medzi kompaktnejšie kúsky. Pre porovnanie, nový HTC One A9 má takisto 5 palcový displej, je však širší, hrubší a aj vyšší ako OnePlus X.

Displej

Zobrazovací panel pre OnePlus X vyšiel z laboratórií Samsungu a vyrobený bol OLED technológiou. Jeho označenie je Active Matrix a ako sme už spomínali, má 5 palcov a rozlíšenie 1080 x 1920 pixelov s hustotou pixelov na palec na úrovni 441 ppi.

Oneplus-X

Výrobca tvrdí, že displej je veľmi jasný, čo zabezpečí pohodlné používanie aj pri slnečnom svetle, túto skutočnosť však overí až testovanie.

Výkon

Smartfón OnePlus X poháňa 2,3 GHz quad-core čip Qualcomm Snapdragon 801 s GPU Adreno 330,  pričom ide o relatívne starší čipset, v podstate ale stále poskytuje dostatočný výkon, hlavne v kombinácii s 3 GB operačnou pamäťou RAM.

16 GB interné úložisko môžete rozšíriť prostredníctvom micro SD kariet (do 128 GB), ktorej slot je však riešený dosť netradične.

OnePlus X má dva sloty na SIM karty, pričom v jednom je zároveň ukrytý aj ten pre pamäťovú kartu. Pokiaľ teda budete mať takúto pamäťovú kartu v OnePlus X vloženú, budete môcť používať len jednu SIM kartu.

oneplus-x1

Zariadenie ďalej podporuje 4G LTE konektivitu, beží na operačnom systéme Android vo verzii 5.1.1 Lollipop a je vybavené klasickým micro USB portom. (dohady o USB typu C sa teda nepotvrdili).

Fotoaparát

Výrobca OnePlus sa obrátil na Samsung nie len pri displeji pre model X, ale aj pri fotoaparáte. ISOCELL snímač s fázovým detekovaným zaostrovaním (0,2 sekundy) má 13 MPix, pričom ho dopĺňa 8 MPix selfie jednotka.

camera

Clona fotoaparátu má hodnotu f/2.2, čo je viac menej štandardom, vystačiť si budeme musieť iba s Full HD video záznamom. Na 4K teda môžeme zabudnúť, poteší však možnosť tvorby slow-motion videí v HD rozlíšení.

Dostupnosť a cena

OnePlus X, ktorý je mimochodom napájaný 2525 mAh LiPo batériou, bude stáť v Európe 269 € v Onyx verzii a dostupný bude od 5. novembra. Zákazníkov za „veľkou mlákou“ bude zariadenie stáť 249 dolárov.

Čo sa týka keramickej verzie, tá je určená pre fajnšmekrov a bude stáť 369 €. Vyrobených bude ale len 10 000 kusov a ako sme si už pri OnePlus spoločnosti zvykli, pripraviť sa budeme musieť opäť na pozvánkový systém.

Výrobca však sľúbil, že po mesiaci bude OnePlus X dostupný k zakúpeniu aj bez pozvánky, na mysli mal zrejme štandardnú Onyx verziu.

Detaily o OnePlus X teda poznáme, teraz nás zaujíma, čo si o zariadení myslíte vy. Zahlasujte si v ankete.