Úvod Recenzie RECENZIA Kingzone Z1 – čínsky rýchlik za bezkonkurenčnú cenu

RECENZIA Kingzone Z1 – čínsky rýchlik za bezkonkurenčnú cenu

15

Z Číny prúdi do celého sveta obrovské množstvo smartfónov podivných značiek. Väčšina  z nich má na prvý pohľad zaujímavé špecifikácie. Avšak po niekoľkodňovom testovaní človek zistí, že osemjadrový procesor nakoniec nie je až tak výkonný, full HD displej má otrasné farby a pozorovacie uhly, prípadne že batéria vydrží tak pol dňa. Keď nám teda do redakcie prišiel Kingzone Z1, boli sme veľmi skeptickí. Ide iba o ďalší lacný telefón z Číny, alebo sa naozaj oplatí? Všetko zistíte v našej recenzii.

kingzone-z1-3

Špecifikácia

Procesor: MediaTek MT6752A – 8 x 1,7 GHz, 28 nm, 32 bit
Grafický čip: Mali-T760
Displej: 5,5-palcový HD (1280 x 720) LCD IPS + Gorilla Glass 3
RAM: 2 GB LPDDR3
Úložný priestor: 16 GB + slot na microSD kartu (do 64 GB)
OS: Android 4.4.4 KitKat
Fotoaparáty: Zadný 13 Mpix, 1 x LED, full HD video60 fps, HD video 120 fps. Predný 8 Mpix, full HD video
Konektivita: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth v4.0, GPS, GLONASS, NFC, microUSB v2.0, LTE Cat.4
FM Rádio: Áno
Reproduktory: Reproduktor na zadnej strane a slúchadlo na volanie nad displejom
Batéria: 3 500 mAh
Rozmery a hmotnosť: 153 X 76 X 7.5 mm, 139 g
Konštrukcia: plastová a sklo Gorilla Glass 3 vpredu
Balenie: Manuál, (otrasné) slúchadlá, 1A nabíjačka, kábel, silikonový kryt, fólia na displej, micro USB do USB adaptér a Kingzone Z1

Kúpiť Kingzone Z1 (32 GB) za 140 €

IMG_8048

Priemerný displej

Kingzone Z1 ponúka relatívne veľký 5,5-palcový LCD IPS displej s HD (1280 x 720p) rozlíšením, ktorý v podstate nesklame. HD síce na obrazovke s takou uhlopriečkou nie je žiadne terno, no raster nie je viditeľný. Teda, za predpokladu, že si telefón nedávate zbytočne blízko k očiam a silou-mocou nehľadáte pixely. S kvalitou obrazu som teda problémy nemal, aj keď už som videl aj lepšie displeje. Za cenu nepresahujúcu 200 eur toho však veľa očakávať nemôžete.

Farby, ktoré Kingzone Z1 zobrazuje, sú jedným slovom priemerné. Farebné spektrum je relatívne veľké a pokryje väčšinu bežne zobrazovaných odtieňov (sRGB).

Sklamalo ma však ovládanie jasu. To, že automatika je náladová a v podstate nepoužiteľná, ma neprekvapilo. Je však škoda, že displej nie je veľmi jasný a nevie sa ani poriadne stmaviť. V noci ma tak pri pozeraní videí v posteli boleli oči a cez deń som mal občas problém s čitateľnosťou na Slnku.

Zarazilo ma tiež nevysvetliteľné kolísanie jasu. Všimol som si to až v úplnej tme pri pozeraní videí. Obrazovka sa každú chvíľu trochu rozjasnila a potom zas prešla do normálu. Toto správanie som postrehol naozaj iba v tme, ale rozhodne ma nepotešilo. Bolo dosť znervózňujúce.

Celkovo teda zobrazovací panel na Kingzone Z1 nehodnotím zle, ale nenadchol ma. Je to taký šedý priemer pre nenáročných užívateľov.

IMG_8060
IMG_8061
IMG_8062
IMG_8065
IMG_8070
kingzone-z1-1-1200-w

Zaujímavý dizajn a plastové telo

Plast bol svojho času jedným z najlepších dostupných materiálov. Bol pevný, pružný, dobre sa s nim pracovalo, dal sa roztopiť, odlievať, ohýbať a je aj celkom odolný. Pri smartfónoch sa však neteší veľkej obľube. Ľudia skôr dávajú prednosť kovovej alebo sklenenej konštrukcii.

Kingzone Z1 ma teda kvalitou spracovania nijak nenadchol. Na druhej strane, ponúka naozaj zaujímavý dizajn. Prednej strane dominuje 5,5-palcový displej. Nad ním nájdete fotoaparát, senzory, 4G-LTE logo a červené slúchadlo na telefonovanie. Červených prvkov na zariadení nájdete viac. Touto farbou sa môžu popýšiť aj podsvietené kapacitné tlačidlá pod displejom, diery na dolnej strane a fotoaparát vzadu.

Výrobca siahol po zlatom rámiku po hranách smartfónu. Rovnaký nájdete v bielej, aj v čiernej verzii. Horná strana obsahuje jack na pripojenie slúchadiel a micro USB port. Na bokoch sú tlačidlá na ovládanie hlasitosti a zapnutie/ vypnutie displeja. Nakoniec, vzadu sa nachádza fotoaparát s rozlíšením 13 Mpix, LED blesk, reproduktor a (nepoužiteľný) senzor odtlačkov prstov.

Zadný kryt je odoberateľný a nájdete pod ním 3 500 mAh batériu, dva SIM sloty a slot na microSD kartu. K zadnému krytu mám určité výhrady. Neho nešťastná textúra je totiž ideálnym miestom na usádzanie prachu. Ak si telefón nebudete čistiť, po čase sa vám poriadne zašpiní. Navyše nie e veľmi odolný a už som ho stihol trochu poškrabať. Pravdepodobne vtedy, keď som ho posúval po stole.

Celkovo na mňa telefón pôsobí dobre, ale rozhodne som videl aj krajšie zariadenia. Napriek veľkosti sa nedrží zle a na ovládanie vám väčšinou postačí jedna ruka.

O výkon sa stará MediaTek

Väčšina čínskych telefónov používa procesory od MediaTeku. Tie nie sú vyslovene zlé, ale na Slovensku sa netešia veľkej popularite. Prednosť dávame čipsetom od Qualcommu a pred ostatnými výrobcami sa máme na pozore. Myslím si, že táto ostražitosť nie je na škodu, no občas treba dať šancu aj značkám ako MediaTek, Exynos či HiSilicon Kirrin. Hlavne ich high-end procesory sú väčšinou veľmi výkonné a ak ich spárujú s poriadnou grafikou od Mali, výsledok naozaj stojí za to. Veď, stačí sa pozrieť na novučký 64-bit Exynos 7420, ktorý v benchmarkoch láme rekordy.

V Kingzone Z1 nájdete osemjadrový 64-bit MediaTek MT6752 s taktom 1,7 GHz a high-end mobilnú grafiku Mali-T760. Nemyslím si, že v telefóne za podobnú cenu môžete nájsť niečo lepšie. Konkurencia väčšinou do mobilov strednej triedy montuje Snapdragon 410, výnimočne aj Snapdragon 615. Mediatek MT6752 je výkonnejší ako obidva dokopy a verte mi, je to poznať. Reakcie Smartfónu sú rýchle, hry a aplikácie sa spúšťajú takmer okamžite a dosiaľ som nepostrehol ani jeden lag. A to nehovorím iba o hrách, ale aj o samotnom systéme. Všetko beží úplne krásne, čo ma naozaj zaskočilo. Pri produktoch z Číny som zvyknutý na pravý opak.

kingzone-z1-4

Fotoaparát

Fotoaparáty na Kingzone sú na prvý pohľad veľmi zaujímavé. Vzadu je 13 Mpix jednotka, zatiaľ čo vpredu sa na vás pozerá 8 Mpix jednotka. S fotením v podstate nie je problém. Aplikácie reaguje rýchlo a v menu máte na výber z množstva rôznych režimov. Kvalita fotografií však nie je nijak slávna. V dobrých svetelných podmienkach telefón väčšinou nemá problém, i keď v niektorých obrázkoch môžete postrehnúť veľké množstvo šumu. Rovnako je to aj s fotením v interiéri. Ak je svetla málo, veci sa ešte zhoršia. Aj v poriadnej tme sa však dajú zachytiť celkom slušné snímky. Chce to však trochu trpezlivosti.

IMG_20130710_203031
IMG_20130710_203049
IMG_20130709_200046
IMG_20130710_203653
IMG_20130710_203756
IMG_20150329_012508
IMG_20150323_225546
IMG_20150329_142054

Predná „selfie“ kamera je vybavená senzorom s vysokým rozlíšením. 8 Mpix sa často nevidí. V podstate ale fotí rovnako, ako konkurencia. Opäť ak je dosť svetla, zachytíte viac detailov. Ak ho dosť nie je, kvôli šumu nepostrehnete rozdiel medzi kvalitným 2,1 Mpix fotoaparátom a týmto 8 Mpix monštrom.

Plynulý operačný systém

Ako som už napísal, s operačný systém na Kingzone Z1 je veľmi plynulý. To bude z väčšej časti kvôli tomu, že tam nájdete Android 4.4.4 KitKat s veľmi malou nadstavbou. Výrobca si do telefónu nahral vlastné aplikácie na počúvanie  hudby, telefonovanie, SMS-kovanie, kreslenie a podobne. Nepáči sa mi však, ako telefón zachádza s energiou. Neviem, či je to procesorom, poškodenou batériou alebo softvérovou chybou, ale Kingzone Z1 nevydrží dlhšie ako jeden deň. Hovorím pritom o stand-by režime, keď má telefón vypnutý displej a v podstate nič nerobí. Nepomohli ani rôzne aplikácie na šetrenie energie.

V čase písania tejto recenzie sedím vo vlaku a počúvam hudbu. Predtým som asi 20 minút hral Asphalt 8. Stihol som vybiť už 25% energie, čo je neskutočne veľa. Dúfam, že ide iba o softvérovú chybu, ktorú výrobca čoskoro opraví.

Balenie

Účelom recenzie je ohodnotiť telefón a nie krabičku, v ktorej prišiel, no v tomto prípade musím spraviť výnimku. Potešilo a prekvapilo ma totiž, koľko doplnkov som k zariadeniu dostal. Okrem povinnej výbavy v podobe nabíjačky a USB do micro USB káblu som v nej našiel aj OTG kábel. Vďaka nemu si môžete k telefónu pripojiť napríklad USB kľúč, alebo MP3 prehrávač. Balenie obsahovalo aj silikónové puzdro na mobil a tie najhoršie slúchadlá na svete. Naozaj, ak by som si mal vybrať medzi týmito slúchadlami a live koncertom Justina Biebera, vybral by som si ten koncert. Baby, baby, babyyyy!

(Myslím, že to hovorí za všetko)

kingzone-z1-5-1200-w

Náladová výdrž batérie

Ako som už spomínal pri operačnom systéme, Kingzone Z1 má strašnú výdrž batérie. Tak strašnú, že musím prehliadnuť všetky klady telefónu vrátane jeho nízkej ceny a nateraz mu dať červenú. 3 500 mAh pri 5,5-palcovom HD displeji na papieri vyzerá dobre, ale skutočnosť, bohužiaľ, nie je tak ružová. Naozaj dúfam, že ide iba o softvérovú chybu, ktorá sa čoskoro opraví.

Keď vypnem mobil, nabijem ho a nakoniec zapnem, všetko je relatívne v poriadku. Za hodinu zmizne približne jedno percento, s čím sa dá žiť. Ako náhle však zapnem zopár aplikácií, spotreba energie sa neúmerne zvýši. Už pri počúvaní hudby mám pocit, že sa telefón zvnútra trhá na kusy. Pri hraní hier percentá síce ubúdajú rovnako rýchlo, ako pri každom inom zariadení. Problém je však v tom, že po vypnutí hry miznú ďalej a to aj keď telefón úplne vyčistím.

Na konci dňa tak zariadenie nemá šťavu a obrazovka pritom ubrala iba 2-5% energie, miesto obvyklých 30-60%.

Potom som však z telefónu vybral SIM-kartu a prestal som ho použvať. Na moje počudovanie sa za dva dni z batérie nestratilo ani 10% energie. Aj aplikácie sú odrazu šetrnejšie. Musím sa teda priznať, že výdrž Kingzone Z1 ma poriadne zmiatla.

Zhrnutie

Kingzone Z1 je dobrý telefón a páči sa mi. Naozaj. Patrí síce do strednej triedy, ale výkonnou grafikou, fotoaparátom, rýchlosťou systému a zaujímavým dizajnom sa zaraďuje skôr medzi high-end produkty. Naozaj veľká škoda tej náladovej výdrže. Inak by to bol jeden z najlepších telefónov na trhu a odporučil by som ho úplne každému. Ak sa výrobca rozhýbe a opraví tento problém, veľmi rád aktualizujem túto recenziu a zariadenie vychválim do neba.

Kingzone Z1 nám zapožičal obchod Everbuying.net, kde si ho môžete kúpiť od 143€. Do 1. mája máte možnosť použiť kupón EBKZZ, vďaka ktorému cena klesne len na 156,99€.

Ďalšie odborné recenzie na smartfón  Kingzone Z1 nájdete na Recenzie.SME.sk

Zobraziť rozšírenú špecifikáciu KINGZONE Z1