Úvod Konkurencia TÝŽDEŇ V ANDROIDE: To najlepšie z 2. – 8. júna

TÝŽDEŇ V ANDROIDE: To najlepšie z 2. – 8. júna

0

Po týždni sme tu opäť s rubrikou Týždeň v Androide, v ktorej pravidelne mapujeme najzaujímavejšie udalosti uplynulých siedmich dní. Aj tentokrát sme boli svedkami rôznych zvratov, predstavení a nových technologických vychytávok. Okrem iného sme boli svedkami predstavenia plastovej verzie HTC One M8, prezident LG nám vysvetlil, prečo je nový LG G3 vyrobený z plastu, autá z Google začali opäť fotiť Slovensko, niektoré zariadenia dostali Android 4.4.3 KitKat a Slovenskí operátori zaplatili milióny za LTE frekvencie.

 

[divider]Pridrahé patenty[/divider]

patentmKeď si kupujete nový smartfón, viete, za čo platíte? Okrem peňazí, ktoré idú výrobcovi samozrejme za hardvér, konštrukciu a aj za patenty. A nie sú to iba nejaké zanedbateľné čiastky. Poplatky, ktoré musia výrobcovia platiť za využívanie patentov dosahujú 30% z ceny priemerného 400 eurového smartfónu. Aspoň tak to vypočítali, Joe Muller, Tim Syrett a viceprezident Intelu Ann Armstrong.

 

[divider]Samsung Galaxy W[/divider]

samsung_galaxy_wAký veľký je displej vášho smartfónu? Plánujete si kúpiť niečo väčšie? Na výber odteraz máte okrem iného aj Samsung Galaxy W, smartfón s uhlopriečkou displeja sedem palcov. Čo Samsung Galaxy W ponúka? Okrem smiešne veľkého displeja aj štvorjadrový procesor Snapdragon 400 taktovaný na 1,6 GHz, 1,5 GB pamäte RAM a 3 200 mAh batériu. Zariadenie je však (aspoň zatiaľ) len na kórejskom trhu a stojí približne 360 eur.

 

[divider]Google nakupuje satelity[/divider]

satelitTechnologický gigant Google sa minulý týždeň opäť vybral na nákupy. Tentokrát mu do oka padlo 180 satelitov v celkovej hodnote 1 miliarda dolárov. Slúžiť budú na šírenie internetu. Podľa Wall Street Jurnal bude každý satelit vážiť 120 kg, čo je oproti súčasným 800 kg dosť málo. Kvôli výskumu v tejto oblasti Google pod svoje krídla zobral spoločnosť O3b Networks.

 

[divider]Samsung Z s Tizenom[/divider]

Dsamsungzo súčasného bipolárneho sveta sa pokúša prebojovať ďalší hráč. Je ním, paradoxne, najväčší výrobca Android zariadení na svete, Samsung. Po fotoaparátoch a hodinkách s Tizenom konečne predstavil aj smartfón. Galaxy Z pritom vôbec nie je zlý telefón. Ponúkne štvorjadrový procesor s taktom 2,3 GHz (asi Snapdragon 800), 4,8″ HD displej, 2 GB pamäte RAM a 8 Mpix zadný fotoaparát. Smartfón je bohužiaľ momentálne dostupný iba v Rusku, no po prípadnom úspechu by s mohol rozšíriť aj do ďalších krajín. Dúfajme, že toto je len prvá lastovička a nasledovať budú ďalšie a ďalšie zariadenia.

 

[divider]Operátori zaplatili za LTE[/divider]

lteZačiatkom roka prebehla obrovská aukcia, v ktorej sa dražili LTE frekvencie. Okrem iného sa medzi operátormi objavil nový hráč, SWAN. Frekvencie sa vydražili za približne 164 miliónov eur. Táto čiastka bola v utorok konečne kompletne splatená. Operátori si tak splnili svoju povinnosť voči štátu a my by sme sa mali začať tešiť na LTE internet. LTE sieť má zatiaľ iba Telecom, no v druhom polroku by mal svoju sieť ponúknuť každý operátor.

 

[divider]HTC One E8[/divider]

HTC-One-E8-12Krátko po tom, čo bol predstavený HTC One M8 sa začalo špekulovať o jeho plastovej verzii. Všetky tieto špekulácie boli nakoniec, zdá sa, pravdivé, keďže oficiálne bol predstavený nový high-end smartfón HTC One E8. Je to prakticky kópia súčasnej vlajkovej lode HTC, no nájdu sa aj nejaké odlišnosti. Plastovú konštrukciu sme už spomenuli, no okrem nej sa One E8 odlišuje aj 13 Mpix fotoaparátom. To je pre niekoho vítaná zmena. Zariadenie by malo byť samozrejme lacnejšie, ako One M8. Špekuluje sa o cene 400 eur.

 

[divider]Huawei Ascend P7[/divider]

huawei-ascend-p7-cenaČínsky výrobca Huawei nedávno predstavil svoju vlajkovú loď Ascend P7. Tá sa momentálne dostáva do Európy. Dostupná bude za 373 eur, čo je na vlajkovú loď dosť málo, no pri pohľade na špecifikácie to dáva zmysel. Ascend P7 ponúkne 5″ full HD displej, štvorjadrový procesor HiSilicon taktovaný na 1,8 GHz, 2 GB pamäte RAM a za zmienku stojí aj 8 Mpix predný fotoaparát. Zaujme aj svojím tenkým profilom. Celé zariadenie je hrubé iba 6,5 mm a ukrýva v sebe 2 500 mAh batériu.

 

[divider]Samsung Galaxy F[/divider]

galaxyFO prémiovej verzii Galaxy S5 sa špekuluje už dlhšiu dobu. Dokonca sa na internet dostali videá, v ktorých sa toto zariadenie objavuje. Napriek všetkým tým „zaručeným informáciám“ Samsung naďalej mlčí, no zdá sa, že pre nás skutočne čosi chystá. Miesto Galaxy S5 Prime by sme však mali dostať smartfón z úplne novej série Galaxy F. V stredu sa objavili rendery tohto zariadenia a je celkom možné, že sú (ne)oficiálne. Informoval o nich samozrejme veľký informátor @evleaks.

 

[divider]Štatistiky[/divider]

android-statistikaMy v redakcii AndroidPortalu milujeme štatistiky. To platí dvojnásobne, ak je reč o operačnom systéme Android. Ak sa zaujímate o to, ako pokračuje adopcia najnovšieho Android 4.4.2 KitKat na zariadenia, máme pre vás viac menej dobré správy. Konečne prekročil 10% hranicu. Momentálne na ňom beží viac než 13,6% všetkých Android zariadení. Kraľuje samozrejme Android Jelly Bean, ktorý však už začal svoj dlhý pád a prvýkrát po dlhej dobe je pod 60%.

 

[divider]Nexus 8[/divider]

android-4-4-3-changelog-confirms-htc-flounder-nexus-8-google-molly-points-set-top-box-carPravdepodobne posledným zariadením zo série Nexusov bude tablet Nexus 8. Na čo sa teda môžeme tešiť? Podľa najnovších dohadov na veľa! Google sa so svojom úspešnou sériou smartfónov a tabletov plánuje rozlúčiť skutočne štýlovo. Nexus 8 by mal ponúknuť 64 bit procesor od Qualcommu, 3 GB pamäte RAM (ktoré robia ten 64 bit systém tak trochu zbytočným) a samozrejme najnovší systéme Android 4.5, ktorý má byť predstavený už počas konferencie Google I/O koncom júna. Je možné, že spolu s ním uvidíme aj Nexus 8.

Tak, a to je už na dnes všetko. Sledujte našu stránku a ak niečo zmeškáte, o sedem dní si opäť budete môcť prečítať Týždeň v Androide.