Úvod Konkurencia Za 30% z ceny mobilu môžu patenty

Za 30% z ceny mobilu môžu patenty

2

Podľa najnovšej správy, 30% ceny, ktorú zaplatíte za nový smartfón tvoria poplatky za využívanie patentovaných technológií. Správu napísali Joe Mueller a Tim Syrett spolu s viceprezidentom Intelu, Ann Armstrong.

Informoval o tom portál PhoneArena.

Zjednodušene, autori štúdie sa dopracovali k záveru, že 120 dolárov z hypotetického 400-dolárového smartfónu je použitých na poplatky pre vlastníkov rozličných patentov. Mimochodom, priemerná cena smartfónu v roku 2012 bola 450 dolárov. Dnes je to 375 dolárov.

Práca odhaľuje, že výrobcovia telefónov platia 60 dolárov za právo používať komponenty, ktoré podporujú LTE konektivitu. Aktuálna cena za tieto súčiastky sa pritom pohybuje okolo hodnoty 12 dolárov. To je len jedna z mnohých položiek, ktoré musí výrobca za každý telefón zaplatiť, aby ho vôbec mohol predať. Preto sa ceny šplhajú do závratných výšok a smartfón, ktorého zmontovanie stojí dokopy 180 eur sa nakoniec predáva za trikrát viac.

Každopádne, otázne je, kedy to skončí. Snáď budeme v budúcnosti vidieť viac dohôd medzi výrobcami. Nedávno jednu uzavrel Apple s Google A Motorola Mobility. Ďalšia je medzi Google a Samsung. Práve tieto dohody by mohli výrazne znížiť konečnú cenu produktov.

patenty