Úvod Konkurencia TÝŽDEŇ V ANDROIDE: To najlepšie z 5. – 11. mája

TÝŽDEŇ V ANDROIDE: To najlepšie z 5. – 11. mája

2

Posiedmich dňoch sme tu opäť s ďalším zhrnutím toho najlepšieho, čo sa počas uplynulého týždňa udialo. O zaujímavé udalosti nebola núdza, tak ako vždy.

Či už išlo o nové prieskumy, nepodarenú krádež smartfónu, alebo procesory Skybridge kombinujúce dve rôzne architektúry, noviniek bolo skutočne neúrekom. Ak ste našu stránku nenavštevovali úplne pravidelne, prípadne si chcete niečo pripomenúť, ste na správnom mieste, pretože rubrika Týždeň v Androide vám tak, ako vždy, prinesie to najlepšie zhrnutie diania z technologického sveta.

 

[divider]Galaxy Tab S[/divider]

samsungHneď v pondelok sme sa dozvedeli o novom tablete od Samsungu, ktorý by mohol byť predstavený už čoskoro. Samsung tento rok stihol predstaviť už sedem tabletov, z toho štyri s high-end špecifikáciami a s úžasnými QHD lcd displejmi. V čom teda budú dva nové modely Tab S iné? No v prvom rade, obidva, teda aj 8,4″ aj 10,5″ verzie budú mať QHD (2560 x 1600p) Super AMOLED displej. Ten sa oproti LCD panelom vyznačuje krajšími a sýtejšími farbami rovnako ako aj skutočnou čiernou. Zvyšok špecifikácií by mal byť tiež celkom zaujímavý, vyzerá to tak, že sa môžeme tešiť na procesor Exynos 5 Octa (snáď trochu výkonnejší ako ten v TabPro modeloch) a okrem iného aj snímač odtlačkov prstov.

 

[divider]Cerberus v akcii[/divider]

zlodejUkradli vám už niekedy váš telefón? Vždy je to veľmi nepríjemná skúsenosť. Stratíte všetky čísla, musíte deaktivovať SIM kartu, zháňať nový mobil. Našťastie je tu aplikácia Cerberus, ktorá môže pomôcť. Okrem iného totiž obsahuje aj špeciálny program, ktorý po troch nesprávne zadaných PIN kódoch odfotí predným fotoaparátom zadávateľa a fotku vám odošle na e-mail. Polícia grófstve Essex podľa nej teraz pátra po zlodejovi smartfónu. Zdá sa teda, že to skutočne funguje!

 

[divider]TESCO útočí[/divider]

hudlKoľko výrobcov špičkových high-end smartfónov poznáte? A viete, že onedlho k nim bude patriť aj obchodný reťazec TESCO? Po minuloročnom pokuse s lacným tabletom Hudl sa tento rok zameriava na smartfón a podľa dostupných správ by mal byť rovnako výkonný, ako Samsung Galaxy S5. Čo na to hovoríte? Riskli by ste to a kúpili by ste si smartfón od výrobcu TESCO, alebo radšej siahnete po tradičnejších značkách?

 

[divider]Samsung má verných zamestnancov[/divider]

jemepapierHladný zamestnanec, zlý zamestnanec. Alebo nie? No, neviem. Podľa toho, čo spravil istý loajálny pracovník môžeme o tomto prísloví pochybovať. Juhokórejskej spoločnosti totiž už dávnejšie prišli na to, že s ďalšími výrobcami DRAM modulov a televízií uzavrel kartelovú dohodu. Keď sa však polícia vydala na miesto, kde mali byť uskladnené usvedčujúce dokumenty, zamestnanci ich začali vo veľkom skartovať a počítače nahrádzať novými kusmi. Jeden pracovník dokonca začal niektoré papiere žuť a prehĺtať. Čo všetko človek neurobí, aby neprišiel o svoju prácu.

 

[divider]Sharp pripravuje displeje s 600 ppi[/divider]

sharpObčas sa oplatí zastaviť a trochu porozmýšľať. Prípadne pokračovať vo vývoji a vyrábať stále ostrejšie a ostrejšie displeje. Japonská spoločnosť Sharp pre nás pripravuj zobrazovacie panely s hustotou pixelov 600 ppi, čo je skutočne neuveriteľne veľa. Na prvé lastovičky sa môžeme tešiť počas jari 2015. Konkrétne by malo ísť o 5,5″ QHD displeje a neskôr aj 7 a 9 palcové varianty s rovnakou hustotou ppi. 4K rozlíšenie už hold klope na dvere. No neviem ako vy, ale ja by som radšej bral 4K TV alebo monitor.

 

[divider]HTC One (M8) Prime[/divider]

onem8-10-w25. marca 2014 bola predstavené nová vlajková loď spoločnosti HTC, ktorá buduje na úspechu svojho predchodcu. One (M8) je momentálne skutočne najkrajšie Android zariadenie a prakticky nemá slabiny. Ale predstavte si niečo ešte lepšie. Ako vyrobiť prémiovejší smartfón? HTC v tom má očividne jasno. Teda, aspoň sa o tom šepká na internete. HTC One (M8) Prime by mal disponovať 5,5″ QHD displejom, procesorom Snapdragon 805, 3 GB RAM a 18 Mpix duálnym fotoaparátom! Vyrobte aj 4,7″ verziu a na druhý deň ju budem mať vo vrecku, nech to stojí čo to stojí.

 

[divider]Najprv vyrobíme OnePlus One 64 GB[/divider]

01-2Spoločnosť OnePlus je zatiaľ vo svete smartfónov úplný nováčik, no už stihla vytvoriť okolo seba veľký rozruch. So svojím produktom OnePlus One zaujali prakticky celý svet, a to hlavne vďaka najlepším možným špecifikáciám a neuveriteľnej cene. Podľa pôvodného plánu mala najprv na trh prísť 16 GB verzia, no v spoločnosti sa rozhodlo, že dajú prednosť trochu drahšej 64 GB variante. Prečo? No predsa preto, lebo 16 GB model nikto nechce. Veď tých tridsať eur za extra 48 GB nie je až tak veľa a na krásnej 5,5″ obrazovke bude pozeranie filmov jeden veľký zážitok.

 

[divider]AMD má pre nás nový SoC[/divider]

amdSkombinovať architektúru ARM s x86 bol ešte nedávno skutočne veľký oriešok. Spoločnosti AMD sa to však čiastočne podarilo. Predstavila totiž SoC (systém na čipe) založený na jadre Cortex A57 s nízkymi energetickými nárokmi a implementovaným GPU, ktorý je pinovo kompatibilný s pripravovaným x86 procesorom Puma. To je celkom zaujímavé, keďže procesory s architektúrou x86 sú považované za výkonnejšie, no zároveň drahšie a hlavne „hladnejšie“, čo znamená, že na smartfónoch a tabletoch ich určite neuvidíme. Skombinovaním s technológiou ARM však môžeme dostať hybrid, ktorý by bol ideálny čo sa výkonu, aj spotreby energie týka. Nechajme sa prekvapiť, ako to všetko dopadne.

 

[divider]Vlajková loď od Huawei[/divider]

huaweiascendp7Čínsky výrobca Huawei v stredu predstavil svoju novú vlajkovú loď. Ascend P7 s iba 6,5 mm hrubým telom ponúkne len to najlepšie. Čo sa konštrukcie, tešiť sa môžeme na sklo, sklo a ešte raz, sklo. Zaujímavejší je však 5 palcový full HD displej, 2 GB RAM a štvorjadrový procesor od relatívne neznámeho výrobcu HiSilicon s taktom 1,8 GB podporovaný GPU Mali 450. Celé zariadenie je napájané 2 500 mAh batériou, čo je vzhľadom na miniatúrnu hrúbku zariadenia skutočne úctyhodné číslo.

 

[divider]Porcia ROOT Android aplikácií[/divider]

piatkova_porcia141-620x3501-600x350121111-21 (2)Vo štvrtok ste si mohli prečítať článok doslova nabitý Android aplikáciami, ktoré potrebujú na správne fungovanie ROOT vášho telefónu Bol to zatiaľ iba prvý diel, no rozhodne očakávajte pokračovanie. Ak ste teda fanúšikmi aplikácií, máte sa ešte na čo tešiť.

 

[divider]Android 4.4 Kitkat pre Galaxy SIII[/divider]

android-4-4-s3Ak vlastníte smartfón Galaxy SIII a chcete naň najnovší Android, možno by ste sa mali začať obzerať po nejakej custom ROM. Na podporu od Samsungu radšej zabudnite. Chystaná aktualizácia od tohto juhokórejského výrobcu totiž nebola schopná načítať aplikácie, čo znamená, že tento smartfón je s najnovším Androidom prakticky nepoužiteľný. Teda, minimálne s verziou od Samsungu. Už dlhšiu dobu je totiž dostupný napríklad CyanogenMod 11.

 

[divider]LG G3 a laser[/divider]

htc-one-mini-2Ak sa vám páči nová vlajková loď od HTC, radšej by ste chceli niečo menšie a hlavne lacnejšie, upriamte svoju pozornosť na starý One, prípadne One Mini. Ten nový má totiž na trh prísť s cenovkou presahujúcou 500 eur. Otázkou teda ostáva, čo tento smartfón ponúkne. Už dlhšie sa hovorí o Procesore Snapdragon 400 s taktom 1,2 GHz a 4,1 Ultrapixelovom fotoaparáte, tentokrát však bez hĺbkového senzoru nad ním. Dúfajme, že sa mýlime. Za 520 eur sa totiž dajú kúpiť aj lepšie telefóny (napríklad iPhone 5S).

 

[divider]Galaxy S5 Mini[/divider]

s5miniNo a keď už sme pri Mini verziách veľkých vlajkových lodí, bude vhodné spomenúť aj Samsung Galaxy S5 Mini. Tento smartfón na trh príde pravdepodobne bez snímača rýchlosti tepu, a odtlačky prstov si na ňom asi tiež neoskenujete. Čo sa ostatných parametrov týka, štvorjadrový Snapdragon 400 s taktom 1,2 GHz, 1,5 GB RAM a 2 000 mAH batéria plus 8 Mpix zadný fotoaparát, to sú viac menej minuloročné špecifikácie v novom šate. Dúfajme teda, že sa mýlime a Samsung si pre nás pripravil niečo zaujímavejšie.

 

Každopádne, toto je koniec dnešného zhrnutia uplynulého týždňa. Ďakujem vám za prečítanie a rozhodne sa vidíme o sedem dní s ďalšími zaujímavými správami. Dovtedy sledujte našu stránku, poprípade fanstránky – Facebook, Google+, alebo Twitter. V opačnom prípade je tu pre vás Týždeň v Androide.