Pod vianočným stromčekom si určite mnohí z nás nájdu smartfón, respektíve ním niekoho blízkeho obdarujú. Nákup smartfónu či inej elektroniky je v overených kamenných obchodoch hračkou, problémová ale môže byť „druhá ruka“.

Kúpa použitého smartfónu pritom vôbec nemusí byť zlou voľbou. V prvom rade ide o ekonomické riešenie, ušetríte životné prostredie a dnes už ani nekúpite zastaraný model. Ľudia smartfóny menia každý rok, poprípade dva a často tak môžete natrafiť na minuloročný high-end smartfón za skvelú cenu. Ten vám napríklad aj po roku poskytne plnohodnotnú funkcionalitu a zážitok z používania. Pár prípadných škrabancov alebo ošúchaný kryt sa dá ľahko oželieť. Rizikom je na druhú stranu kúpa napodobeniny, kradnutého smartfónu alebo skrytá vada. V roku 2014 zlodeji ukradli po celom svete rekordných 3,1 miliónov smartfónov. Ide pritom iba o nahlásené prípady, konečné číslo by tak môže byť a pravdepodobne aj je oveľa vyššie.

Najlepšou voľbou je kúpa smartfónu od kolegu, známeho alebo člena rodiny. Poznáte sa, viete ako sa správa k veciam a ide hlavne o dôveru. Je nepravdepodobné, že by vás chcel „občiahnuť“ bratranec alebo dobrý sused. Smartfón si môžete okrem toho najskôr vyskúšať na pár dní a potom sa rozhodnúť.

Obráťte sa na známe adresy

Na prvej rane sú ďalej inzertné webové stránky. U nás patria asi medzi najpopulárnejšie bazos.sk alebo bazar.sk. Pokiaľ natrafíte na smartfón, o ktorý máte záujem, porovnávajte. Získate tak prehľad o približnej cene. Vyhnite sa extrémne výhodným cenám. Pravdepodobne pôjde o kradnuté zariadenie alebo napodobeninu. Stále platí pravidlo, že vám dnes nikto nedá nič zadarmo.

Ak ste sa rozhodli pre konkrétny inzerát, sledujte nasledujúce aspekty. V prvom rade sú dôležité fotografie. Určite by ich malo viac ako len jedna alebo dve a na snímkach by malo byť konkrétne predávané zariadenie. Vyhnite sa ponukám s rôznymi prezentačnými snímkami, ktoré sú stiahnuté z internetu. Na fotografiu v inzeráte stačí kliknúť pravým tlačidlom na myške a zvoliť „Hľadať tento obrázok v službe Google“. Následne uvidíte, na akých stránkach bola daná fotografia ešte použitá.

mobil4 mobil3

Detailný popis je samozrejmosťou

Pri predávanom smartfóne by mal byť figurovať aj detailný a presný popis s parametrami, vlastnosťami, dôvodom predaja, nemali by chýbať informácie o prípadnom poškodení, záruke a podobne. Ak sa rozhodnete predajcu kontaktovať, zvoľte telefónne číslo. Emailová komunikácia je síce moderná, no osobný hovor je v tomto prípade prospešnejší. Môžete sa priamo o tovare porozprávať, dohodnúť sa na detailoch, spôsobe prevzatia, platbe a tak ďalej. Pokiaľ v inzeráte chýba telefónne číslo a figuruje tam iba emailová adresa, nájdite si radšej iný inzerát.

Pokiaľ ste sa s predávajúcim skontaktovali a podarilo sa vám poprípade zjednať cenu o pár eur, na rade je prevzatie. Preferujte osobné stretnutie na verejnom mieste. Smartfón si môžete reálne vyskúšať a ak vám predajca zatajil napríklad väčšie poškodenie alebo nepriniesol príslušenstvo napriek tomu, že ho v inzeráte avizoval, jednoducho kúpu ignorujete.

Najlepšie osobne

Aj keď je Slovensko malá krajina, cestovať z Bratislavy do Košíc kvôli smartfónu je časovo nevýhodné a zbytočne nákladné. Zamerajte pozornosť na kontakty vo vašich sociálnych sieťach, v adresári alebo v rodine. Možno natrafíte na dobrého známeho, tetu, strýka alebo niekoho iného blízkeho, kto v blízkosti miesta bydliska predávajúceho študuje, pracuje alebo daným miestom pravidelne prechádza. Môže kúpu smartfónu vybaviť za vás. Ak nie je možné kúpu uskutočniť ani takýmto spôsobom, nezostáva vám nič iné, len využiť služby doručovateľských spoločností. Či už zvolíte dobierku alebo kuriéra, nikdy neposielajte peniaze vopred. Automaticky by ste mali od odosielateľa žiadať aj poistenie balíka. Navýšiť cenu o pár eur kvôli poistke sa určite oplatí.

Napriek vysokej opatrnosti sú dnes podvodníci dobre pripravení. Často sa postarajú o pekné fotografie, zabezpečia si originálne balenie pre kradnutý smartfón alebo využívajú telefónne čísla napísané na nezainteresované osoby.  Dobrou pákou na podvodníkov je identifikačné IMEI číslo každé smartfónu. Ak si ho od predávajúceho vypýtate, určite vám ho poskytne. Samozrejme nepredáva pochybný tovar. Toto číslo si následne môžete overiť na →tejto adrese← a zistiť, či daný smartfón nebol kradnutý. Zároveň pri kúpe porovnajte IMEI číslo smartfónu s IMEI číslom na originálnom balení. Musia sa zhodovať.

IMEI číslo nájdete najčastejšie pod batériou alebo na zadnej strane smartfónu.
IMEI číslo nájdete najčastejšie pod batériou alebo na zadnej strane smartfónu.

Dúfame, že sa nenecháte nachytať a nepokazíte si tak vianočné sviatky.