Úvod Sociálne siete Facebook Facebook Slovákom úmyselne vybíja batérie. Riskuje tak životy v krízových situáciách

Facebook Slovákom úmyselne vybíja batérie. Riskuje tak životy v krízových situáciách

Bývalý zamestnanec sociálnej siete prehovoril o nekalých praktikách, ktoré môžu ohroziť bezpečnosť.

0
facebook

Už dlhšiu dobu sa hovorí o tom, že aplikácie Facebook a Facebook Messenger vybíjajú smartfóny viac, než by v skutočnosti mali. Vyplýva to nielen z domnienok, resp. špekulácií, ale aj zo slov bývalého zamestnanca sociálnej siete, Georga Haywarda. Dátový špecialista hovorí o tom, ako Facebook potajomky s cieľom testovania niektorých funkcií vybíja telefóny svojich používateľov.

Ako server The New York Post informuje, takéto správanie sa v brandži označuje ako „Negatívne testovanie“ a technologickým spoločnostiam umožňuje tajne vybíjať zariadenia svojich používateľom za cieľom otestovať funkcie závislé na stave batérie. Ako príklad uviedli napríklad načítavanie obrázkov na zariadeniach, ktoré sú takmer vybité.

Facebook
Zdroj: Facebook

Facebook a negatívne testovanie

Hayward dostal v spoločnosti Meta, ktorá je materskou firmou Facebooku, výpoveď kvôli tomu, že sa odmietol zúčastniť na negatívnom testovaní.

Povedal som nadriadenému, že toto môže niekomu ublížiť a ona mi povedala, že to, že niekoľko ľudí bude trpieť môže pomôcť oveľa väčšiemu počtu ľudí. Ktorýkoľvek dátový špecialista vám povie, že ľuďom sa predsa neubližuje,“ povedal v rozhovore pre The New York Post.

33-ročný Hayward sa preto rozhodol zažalovať spoločnosť Meta. Jeho právny zástupca, Dan Kaiser pripomenul, že úmyselné vybíjanie batérií ohrozuje bezpečnosť používateľov, a to „hlavne v situáciách, v ktorých musia komunikovať s ostatnými, vrátane bezpečnostných zložiek“. Bohužiaľ, žalobu musel neskôr kvôli pracovnoprávnej zmluve stiahnuť.