Úvod Apple iPhone Apple čelí masívnemu problému: Slováci si iPhone 14 Pro nemusia byť schopní...

Apple čelí masívnemu problému: Slováci si iPhone 14 Pro nemusia byť schopní vôbec kúpiť!

Dostať sa k iPhone 14 Pro bude pred Vianocami doslva nemožné.

1

Situácia, ktorá sa aktuálne odohráva (nielen) vo fabrike na iPhone spoločnosti Foxconn sa naplno prejavila už aj vo svete. Masové protesty zamestnancov nespokojných s tým, ako sa k nim správa čínska vláda ovplyvňujú výrobu a celá firma sa tak dostala do sklzu, ktorý sa im tak skoro nepodarí zvrátiť. Je viac než isté, že veľké percento tých, ktorí si na Vianoce chceli dopriať iPhone 14 Pro, obídu na prázdno.

Podľa informácií publikácie Bloomberg mala v novembri klesnúť výrobná kapacita iPhone 14 Pro vo Foxconne o jednu tretinu, čím Apple prišiel o 6 miliónov vyrobených kusov, čo bude mať vplyv na globálnu dostupnosť tohto modelu. To či sa fabrike podarí dohnať resty a kedy by sa tak mohlo stať je nateraz nejasné.

Analytici predpokladajú ešte horšiu budúcnosť

Foxconn verí, že sa im to podarí už začiatkom roku 2023, analytici si tak istí nie sú. Sú dokonca toho názoru, že situácia sa ešte viac môže zhoršiť.

Za obrovské problémy vo Foxconne môže prevažne zhoršujúca sa pandemická situácia, resp. reakcia čínskej vlády na to, ako ju zvláda. Prísne opatrenia proti šíreniu koronavírusu výrazným spôsobom obmedzujú slobodu pracovníkov, ktorých proti ich vôli zatvárajú v špeciálnych karanténnych centrách alebo vo vlastných bytoch, z ktorých ich úrady nechcú pustiť.

Spôsob, akým čínska vláda zaobchádza s ľuďmi vyvolalo masové protesty šíriace sa naprieč krajinou. Vplyv to tak nebude mať len na výrobu iPhone 14 Pro, ale na ekonomiku ako takú.