Úvod Sociálne siete Facebook Polícia SR vydala VAROVANIE: Takto vyzerá typický proruský profil na Facebooku!

Polícia SR vydala VAROVANIE: Takto vyzerá typický proruský profil na Facebooku!

27
Ilustračný obrázok
Vojna na Ukrajine, ktorú zahájilo Rusko koncom februára, neprebieha len v skutočnom svete, ale aj v tom virtuálnom. Svetová integrácia prostredníctvom internetu umožňuje komukoľvek verejne zdieľať a presadzovať svoje názory. Žiaľ, výnimkou nie sú ani osoby alebo iné entity, ktorých cieľom je šíriť falošné informácie na určitú tému, tzv. dezinformácie. Veľmi aktuálnym prípadom je už všetkým známa proruská propaganda. Polícia SR mala od začiatku invázie na Ukrajinu zaznamenať rast aktivity proruských, respektíve prokremeľských kanálov, ktoré o nej na internete šíria pochybné informácie. Reč pritom nie je len o oficiálnych ruských inštitúciach, ale aj anonymných profiloch na Facebooku.

Prokremeľská propaganda na Facebooku zosilnila

V priebehu včerajšieho dňa mala aktivita práve týchto profilov výrazne zosíliť. Pozorovať ju možno predovšetkým v sekcii komentárov pod príspevkami, ktoré sa týkajú prebiehajúcej vojny. Silno popierajú uvedené informácie, pričom v nejednom prípade hovoria, že telá obetí na Ukrajine sú len maskovaní herci, ktorí slúžia ako nástroje na obalamutenie svetovej mienky. Poniektoré sa zase snažia ospravedlniť inváziu Ruska odkazmi na predošlé veľké konflikty.

Ako spoznať falošný profil?

V súvislosti s rastom aktivity týchto profilov Polícia SR dáva do pozornosti niekoľko znakov, na základe ktorých možno rozlíšiť falošné dezinformačné profily od profilov skutočných ľudí. Medzi tie hlavné patrí neurčitá profilová fotka (napr. bežné predmety, autá, kvetiny, neznáma osoba stiahnutá z internetu). Ďalej možno falošný profil na základe jeho aktivity. Tieto kontá sú zväčša veľmi mladé a nepridávajú žiadne príspevky, chýbajú na nich kľúčové informácie a fotky. Posledným očividným znakom sú samotné mená, ktoré vedia byť podozrivé už na prvý pohľad, ako napríklad Janko Hraško, Viera Viera, Jano Bano a podobne. Kompletné vyjadrenie Policajného zboru si môžete prečítať v tomto príspevku.