Úvod Apple iPhone Výroba iPhone 12 Pro je len o niečo drahšia, no Apple si...

Výroba iPhone 12 Pro je len o niečo drahšia, no Apple si od zákazníkov pýta stovky eur navyše

4

To, že Apple je expertom v maximalizovaní ziskovosti svojich zariadení je dobre známa vec. Marže jednotlivých modelov patria k najvyšším z celého priemyslu. Rovnakú rovnicu sa americká spoločnosť samozrejme rozhodla nasadiť aj pri najnovších iPhonoch.

S výpočtom nákladov na výrobu iPhone 12 a iPhone 12 Pro prišla spoločnosť Fomalhaut Techno Solutions. Telefóny najskôr rozobrala a neskôr pripravila odhad ceny jednotlivých komponentov. Zistila pri tom, že iPhone 12 sa dá „poskladať“ za 373 dolárov, iPhone 12 Pro za 406 dolárov. Cenový rozdiel medzi jednotlivými modelmi je tak minimálny, cena, za ktorú si ich kupujú zákazníci je však vyššia.

iPhone 12 sa totiž predáva od 899 €, iPhone 12 Pro od 1 149 €.

Pochopiteľne, cena komponentov nie je celkovým obrazom nákladov. Apple musí uhradiť logistiku, pracovnú silu, marketing, výskum a vývoj či už hardvérový alebo softvérový. No a nakoniec si samozrejme musí nechať aj niečo navyše, nech neskrachuje.

Čínske spoločnosti dodávajú len 4,6 % komponentov.

Marža je aj napriek tomu vysoká, hlavne pri pohľade na to, koľko iPhonov dokáže Apple za jeden rok predať. Zaujímavý je aj pohľad na to, odkiaľ pochádzajú jednotlivé súčiastky tvoriace iPhone. Len 4,6 % z nich dodali firmy z Číny. Najviac, až 26,8 % pochádza z Južnej Kórey. Ide o pekný obraz snahy Apple zbaviť sa závislosti na Číne.

Apple postupne do iných krajín presúva aj výrobu zariadení. Stále sa síce spolieha na fabriku Foxconnu v čínskom Šen-čene, výrobné haly však otvoril už aj v Indii a Brazílii.