Úvod Sociálne siete Facebook Facebook nútia zbaviť sa WhatsAppu aj Instagramu

Facebook nútia zbaviť sa WhatsAppu aj Instagramu

Facebook má na krku veľkú žalobu.

0
facebook

Federálna obchodná komisia USA (FTC) a skupina 46 amerických štátov podala na spoločnosť Facebook žalobu, v rámci ktorej ju obviňujú z protimonopolného konania, informuje agentúra Reuters. 

Americkým úradom sa nepáči obchodná stratégia Facebooku, ktorú uplatňuje pri svojom podnikaní. Podľa úradov Facebook skupuje menších konkurentov, čím získava silnejšie postavenie na trhu.

Podľa newyorskej prokurátorky Letitie Jamesovej Facebook už takmer 10 rokov využíva svoje dominantné postavenie na to, aby obmedzil konkurenčné služby. Podľa žaloby sa tak deje na úkor bežných spotrebiteľov.

Facebook mal prostredníctvom akvizícií získať menších súperov skôr, ako boli schopní ohroziť jeho dominantné postavenie. Ide hlavne o sociálnu sieť Instagram a komunikačnú platformu WhatsApp.

Facebook kúpil Instagram v roku 2012 za 1 miliardu dolárov. Aplikáciu, ktorá sa zameriavala na upravovanie a zdieľanie fotografií, Facebook postupne vylepšoval. Veľkú popularitu získala funkcia Príbehov, ktorú gigant do aplikácie neskôr začlenil.

lustr. foto: Facebook

O dva roky neskôr Facebook prevzal aplikáciu WhatsApp, zaplatil za ňu 19 miliárd dolárov. Akcie Facebooku v reakcii na prevzatie vzrástli, hodnota akvizície tak stúpla na 21 miliárd dolárov.

Tieto transakcie prešli schválením Federálnej obchodnej komisie, ktorá chce teraz docieliť, aby sa tieto služby od Facebooku odčlenili. To znamená, že by ich mal Facebook predať, čo by malo prispieť k spravodlivejšej hospodárskej súťaži.

Právne zastúpenie Facebooku považuje žaloby za „revizionistickú históriu“, hovorí o trestaní úspešnej spoločnosti, čo nemá oporu v zákone. Instagram a WhatsApp sa stali podľa zastúpenia úspešnými až po tom, ako Facebook investoval do ich rozvoja miliardy dolárov.

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg mal zamestnancom v internej komunikácii ozrejmiť, že neočakáva, že súdny spor bude mať dopad na prácu jednotlivých tímov a úlohy, ktoré vykonávajú. Podľa neho je súdny spor len jedným z krokov v celom procese, ktorý môže trvať roky.

Podľa BBC ide o jeden z najvýznamnejších právnych krokov, aké kedy podnikla americká vláda voči Facebooku. Podľa úradov by žiadna spoločnosť nemala mať takú veľkú moc nad osobnou a sociálnou interakciou používateľov.