Úvod Apple iPhone Apple sa zľakol Číny: Výrobu iPhonov chce urýchlene preniesť do tejto krajiny!

Apple sa zľakol Číny: Výrobu iPhonov chce urýchlene preniesť do tejto krajiny!

3

Zmluvný výrobca iPhonov, spoločnosť Foxconn, plánuje investovať takmer 900 miliónov eur do fabriky v Indii, informoval server TECHBYTE. Investícia je určená pre fabriku v indickom meste Sriperumbudur.

Rozšírenie fabriky má do regiónu priniesť 6 000 pracovných miest. Celkové práce pritom majú trvať až tri roky. Za rozhodnutím investovať má stáť samotný Apple, ktorý sa obáva, že v prípade vyhrotenia vzťahov medzi USA a Čínou by mohli prísť o výrobné kapacity.

Fabrika momentálne vyrába iPhone XR, po rozšírení sa do nej presunie výroba aj ďalších, pravdepodobne prémiovejších modelov. Investičné plány sa spoločnosti nateraz rozhodli nekomentovať.

Pre Apple je India veľmi zaujímavou príležitosťou. Predaje iPhonov v krajine tvoria len 1 % všetkých predaných smartfónov. Miestni obyvatelia ich vnímajú ako symbol vyššieho postavenia. Ak by smartfóny vyrábal priamo v krajine, vyhol by sa tak poplatkom z dovozu a dokázal by znížiť ceny. Tým by si do budúcnosti mohol výrazne pomôcť.

S rozhodnutím presunúť výrobu z Číny do Indie sa stotožňuje aj výskumník Neil Shah. Ten tvrdí, že pracovná sila je v Indii lacnejšia než v Číne. Okrem toho, mnohí dodávatelia Apple sú práve z Indie. S podobným nápadom sa má pohrávať aj juhokórejský Samsung.