Úvod Sociálne siete Facebook Facebook má novinku: Toto zaplaví vašu časovú os!

Facebook má novinku: Toto zaplaví vašu časovú os!

0

Možno ste na svojej Facebook nástenke s novinkami už natrafili na 3D fotografie, ktoré dokázali meniť perspektívu podľa interakcie. 3D efekt sa prejavil pri rolovaní, ťuknutí na snímku alebo pri naklonení zariadenia.

Fotografie s vizuálne zaujímavým 3D efektom Facebook na svojej sociálnej sieti sprístupnil ešte v roku 2018. Užívatelia ich však mohli na sociálnu sieť nahrávať iba z podporovaných zariadení, prevažne pár málo vlajkových lodí.

Facebook totižto potreboval informácie o hĺbke, ktoré dokázali zachytiť len smartfóny s dvoma alebo viacerými fotoaparátmi. Tieto informácie v zariadeniach slúžia na to, aby došlo v portrétovom foto režime k oddeleniu snímaného objektu od pozadia (bokeh efekt).

Facebook už ale informácie o hĺbke nepotrebuje. 3D fotku vie vyrobiť aj z bežnej 2D snímky. Facebook o tom informuje vo svojom blogu, na čo upozornil web EngadgetVentureBeat.

Spoločnosť zdokonalila algoritmy strojového učenia a umelej inteligencie, ktoré teraz dokážu odhadnúť hĺbkovú štruktúru snímok aj bez doteraz potrebných údajov o hĺbke. Je pritom jedno, či ide o portrét alebo fotografiu s komplexnou scénou.

Neurónová sieť Facebooku dokáže 3D obraz spracovať behom zlomku sekundy na drvivej väčšine mobilných zariadení. 3D fotky tak môže vidieť na svojom smartfóne takmer každý, kto používa sociálnu sieť Facebook.

Nahrávanie 3D fotografií je však stále obmedzené, aj keď sa Facebooku podarilo podporu významnejšie rozšíriť. Užívateľ bude potrebovať iPhone 7 a novší, akékoľvek zariadenie Pixel (okrem Pixel 3a), Galaxy Note 8 a Note 9 a ďalšie Android smartfóny, ktoré pochádzajú zo strednej a vyššej strednej triedy.