Samsung Galaxy Note10 a Note10+ sú skvelé zariadenia. V redakcii máme väčší Galaxy Note10+ a nedávno sme ho označili za zariadenie roka 2019. Ponúka najkompletnejšiu výbavu zo všetkých dostupných smartfónov, ktoré sme mali možnosť testovať.

Výhod má hneď niekoľko. Od dlhej výdrže batérie až po unikátny S Pen, Galaxy Note10 a Note10+ so sebou prinášajú výhody, ktoré si obľúbili milióny ľudí. Ak chcete zo svojich zariadení dostať maximum, pripravili sme si pre vás niekoľko tipov. Niektoré z nich sú určené len pre Note10 a Note10+, iné zas využijete aj pri ďalších Samsung zariadeniach.

Skúsenejší majitelia môžu niektoré z tipov nižšie poznať už dávno, noví majitelia však nemusia. Majte preto na pamäti, že tipy nižšie nie sú určené pre úplne všetkých majiteľov zariadení Note. Ak ste vo svete Galaxy veteráni, kľudne nám v diskusii nižšie dajte vedieť, ktoré funkcie využívate najčastejšie. Pomôžete tak novým majiteľom, ktorí vám za to určite poďakujú.

Zobudenie zdvihnutím

Začnime zľahka. Funkcia Zobudenie zdvihnutím nie je vo svete smartfónov žiadnou novinkou. Každý moderný smartfón je vybavený celým radom senzorov, ktoré monitorujú to, ako je zariadenie otočené a či s ním hýbete. Tieto senzory sa dajú využiť na niečo, čo využijete každý deň.

Zapnutie displeja stlačením tlačidla na jeho zapnutie/vypnutie je síce jednoduchý spôsob, ako tak spraviť, no existuje ešte jednoduchší. Zamierte do Nastavení – ťuknite na Pokročilé funkcie – Pohyby a gestáa zapnite Zobudenie zdvihnutím.

Keď tak spravíte, displej sa automaticky zapne vždy vtedy, keď telefón chytíte do ruky, čo vám ušetrí čas a samozrejme aj nejakú námahu. Kto by mal dnes predsa čas stláčať hardvérové tlačidlá.

Always on displej vždy a všade

Samsung Galaxy Note10 a Note10+ majú AMOLED displej, ktorý so sebou prináša niekoľko veľkých výhod. Jednou z nich je aj Always on displej, ktorý vám aj na vypnutej obrazovke ukáže základné informácie ako čas či notifikácie.

Pri základnom nastavení sa však Always on display vypína a zobrazí sa až vtedy, keď ťuknete na displej. Celá pointa Always on display je však v tom, aby ste prístup k základným informáciám mali vždy vtedy, keď ich potrebujete. Našťastie, zmena tohto správania je veľmi jednoduchá.

Opäť zamierte do Nastavení – Zamknutá obrazovka – Always on Display (klitnutím sa zobrazia ďalšie nastavenia), kde nájdete 3 základné možnosti. Na výber máte možnosť zobraziť AoD ťuknutím (základ), „Vždy zobraziť“ alebo „Zobraziť podľa plánu“.

Na našom zariadení využívame možnosť „Zobraziť podľa plánu,“ kde si nastavíme časový rozsah, počas ktorého potrebujeme mať presný prehľad o tom, čo sa deje. My používame časový rozsah od 06:00 do 0:00, no vy si môžete zvoliť akúkoľvek inú kombináciu, ktorá vyhovuje priamo vám.

Zamknutá obrazovka – spúšťanie aplikácií

Obrazovka uzamknutého smartfónu vám dáva na výber spustenie dvoch aplikácií bez toho, aby ste ho museli najskôr odomknúť. V základnom nastavení máte k dispozícii aplikáciu telefónu a aplikáciu fotoaparátu. Nielen, že si tieto aplikácie môžete upraviť podľa seba napríklad na aplikáciu telefónu a kalendára alebo niečo úplne iné, ale si aj môžete zvoliť spôsob, akým ich otvoríte.

Ak na zariadení nevyužívate snímač odtlačkov prstov, aktivovať si môžete tzv. „Plávajúce tlačidlo“. To sa zobrazí v mieste, kde sa bežne nachádza snímač odtlačkov prstov. Podržaním prsta na mieste snímača odtlačkov a následným posunutím doprava alebo doľava spustí vami vybranú aplikáciu.

V prípade, ak sa rozhodnete aktivovať snímač odtlačkov prstov, odporúčame nastavenie odkazov na aplikácie nechať na nastavení „Dolné rohy“. To, ktoré aplikácie sa zobrazia, si samozrejme môžete vybrať.

Ako vypnúť/reštartovať telefón pomocou Bixby

Hlasová asistentka Bixby je už tradične aj na Galaxy Note10 a Note10+. Na Galaxy S10 a S10+ sme asistenta takmer vôbec nevyužívali, no pri Note10 a Note10+ Samsung spravil niekoľko zmien, ktoré ma presvedčili, že Bixby sa predsa len na niečo hodí.

Nové Galaxy Note10 sa nevypínajú rovnakým spôsobom ako predchádzajúce generácie. Ak totiž podržíte tlačidlo na vypnutie/zapnutie displeja, telefón vám neponúkne výzvu na výber reštartovania alebo vypnutia zariadenia. Namiesto toho sa spustí asistent Bixby. Pre vypnutie za použitia hardvérových tlačidiel musíte naraz stlačiť a podržať tlačidlá zapnutia/vypnutia displeja a tlačidlo pre zníženie hlasitosti.

Malým vylepšením môže byť využitie inteligentného asistenta, aby to spravil za vás. Postačí vám k tomu jednoduchý pokyn „Turn off phone“. Funguje to prekvapivo rýchlo a dobre. Bixby sa vás následne opýta či chcete tento pokyn potvrdiť alebo nie.

Na výber máte ešte jednu možnosť. V nastaveniach je totiž ukrytý ešte jeden spôsob, ako vypnúť Galaxy Note10 a Note10+. Zamierte do Nastavení – Pokročilé funkcie – Bočné tlačidlo, kde nájdete sekciu „Press and hold“. To zmeňte zo „Zobudiť Bixby“ na „Možnosti vypnutia“ a máte po problémoch.

Bočné tlačidlo vie spustiť ktorúkoľvek aplikáciu

Bočné tlačidlo toho dokáže oveľa viac, než len zobudiť Bixby alebo vypnúť telefón. Využiť ho môžete pre spustenie ktorejkoľvek aplikácie. My sme si zvolili aplikáciu fotoaparátu, keďže k nej chceme mať vždy čo najrýchlejší prístup.

Opäť teda zamierme do Nastavení – Pokročilé funkcie – Bočné tlačidlo. Keď tam budete, zmeňte nastavenie dvojitého ťuknutia tlačidla na ktorúkoľvek aplikáciu, aká sa vám páči.

Viaceré S Pen naraz

Jedna z vlastností, ktorú sme z nejakého dôvodu objavili len nedávno je možnosť využívať dve perá S Pen súčasne. Hodiť sa to môže napríklad vtedy, ak sa vám nechce neustále vyberať jedno a to isté pero. Vieme, je to unikátnejšia funkcia, preto ide skôr o zaujímavosť ako niečo, čo bude používať drvivá väčšina z vás.

Každopádne, poďme opäť do nastavení. Otvorte si Pokročilé funkcie – S Pen a zapnite možnosť „Použiť viaceré S Pen“.

Pri tomto nastavení vás Samsung upozorňuje, že zapnutie funkcie môže spotrebovať viac energie, keďže telefón musí namiesto jedného stylusu komunikovať hneď s dvoma.

Nahrávanie obrazovky aj s mikrofónom

Samsung do Note10 a Note10+ zabudoval funkciu, ktorá sa až po aktualizácii na Android 10 objavuje aj v iných modeloch. Reč je o nahrávaní obrazovky, resp. toho, čo presne na smartfóne robíte. Tým, že nahráte to, čo na telefóne robíte môžete pomôcť menej skúseným ľuďom pri riešení problému alebo sa napríklad nahrať ako hráte niektorú z hier. Vybrať si dokonca môžete či vás má smartfón snímať predným fotoaparátom alebo nie.

Predtým, ako zapneme nahrávanie si ho poďme nastaviť. Zamierte teda do Nastavení – Pokročilé funkcie – Snímky obrazovky a záznamník obrazovky – Nastavenie záznamníka obrazovky. Tu už nájdete konkrétne nastavenia týkajúce sa len nahrávania obrazovky.

Nastaviť si môžete či sa má obrazovka nahrávať bez zvuku, len so zvukom zariadenia (toho, čo telefón prehráva) alebo či sa má aktivovať aj mikrofón, aby nahral aj váš hlas. To sa môže hodiť pri komentovaní hrania hier alebo vysvetľovaní postupov pri nastavovaní telefónu.

Následne stačí zvoliť kvalitu videaveľkosť selfie bublinky, v ktorej bude umiestnený záznam z prednej kamery, ak si túto možnosť aktivujete.

Keď už to máte hotové a nastavené presne podľa seba, potiahnutím po domovskej obrazovke z hora dole otvorte rýchle nastavenia a nájdite Záznamník obrazovky. V mojom prípade je táto funkcia ukrytá až na druhej strane všetkých nastavení.

Po zapnutí záznamníka sa vám hore zobrazí malý panel s dodatočnými nastaveniami. Na výber máte napríklad pero, pomocou ktorého môžete kresliť na obrazovku, možnosť zapnúť/vypnúť selfie kameru alebo celý záznam ukončiť.

Screenshoty so Smart Select

Screenshoty na smartfónoch nie sú ničím novým. Na Note10 a Note10+ sú však obohatené o funkcionalitu S Pen, ktorá je určená produktívnejším jedincom. Postará sa o to funkcia Inteligentný výber, ktorá pri screenshotoch odomyká viac možností.

Pri ťuknutí na Inteligentný výber sa vám otvorí lišta plná nastavení. Poďme si ich rozobrať pekne od začiatku. Prvým nastavením je možnosť vyrezať z obrazovky štvorec alebo obdĺžnik (napr. fotku). Ikonka obláčika sa využíva vtedy, keď chcete vyrezať niečo, čo je nepravidelného tvaru. Napríklad nejaký objekt na fotke. Krúžok vystrihne časť obrazovky v tvare kruhu alebo elipsyGIF zas natočí krátky klip toho, čo máte na obrazovke a automaticky ho prekonvertuje na animovaný obrázok, tzv. GIF.

Poslednou možnosťou je štvorec s ikonkou pripináčika. Táto možnosť je nesmierne nápomocná. Screenshot, ktorý nasnímate sa totiž pripne k obrazovke a viete sa tak k nemu vrátiť vždy, keď potrebujete. Povedzme, že idete vytočiť číslo, ktoré sa nedá skopírovať. Stačí spraviť screenshot, pripnúť ho na obrazovku, otvoriť aplikáciu telefónu a číslo pohodlne opísať bez toho, aby ste sa museli prepínať z jednej aplikácie do druhej.

Tajné kódy

Každý telefón má v sebe zabudované „tajné kódy“. Píšeme to do úvodzoviek, keďže až tak tajné zas nie sú. Využívajú sa na zobrazenie IMEI, skontrolovanie nastavení alebo spustenie diagnostiky. Výnimkou nie je ani Galaxy Note10 a Note10+. Čo tieto kódy dokážu popisujeme nižšie. Majte však na pamäti, že fungovať nemusia všetky. Niektoré môžu blokovať operátori alebo samotný výrobca. Ak nefungujú, nič sa nedeje, telefón aj napriek tomu funguje správne. Dodáme, že toto ani zďaleka nie je úplný zoznam.

  • Zobrazenie IMEI čísla: *#06#
  • Zobrazenie informácií o softvéri a hardvéri: *#12580*369#
  • Kontrola mikrofónu a reproduktorov : *#0283#
  • Kontrola fotoaparátu: *#34971539#
  • Kontrola batérie: *#0228#
  • Status GSM: *#0011#
  • Kontrola hardvérovej verzie: *#2222#
  • Kontrola softvérovej verzie (PDA, CSC, MODEM): *#1234#
  • Kontrola produktového kódu : *#272IMEI#*
  • Diagnostika: *#9090#
  • Spustenie základného testu: *#0*#
  • Menu rýchleho testu: *#7353#
  • Zmena USB nastavení: *#0808#
  • Kontrola informácií o softvéri: *#1111#
  • Resetovanie počtu natelefovaných minút: *#22558463#

Ovládanie jednou rukou

Displeje smartfónov sú čoraz väčšie a väčšie. To sa odrazilo aj na jednoduchosti ovládania jednou rukou, čo je pri väčších modeloch takmer nemožné. Mnohí nevedia, že sa v ich zariadení nachádza špeciálny režim určený pre ovládanie jednou rukou.

Aktivovať ho môžete opäť v Nastaveniach – Pokročilé funkciePohyby a gestá – Režim ovládania jednou rukou. Na výber máte z dvoch možností. Aktivovať ho môžete gestom (potiahnutím z pravého alebo ľavého spodného rohu diagonálne smerom hore) alebo stlačením domovského tlačidla 3x. Nastavenie je len na vás.

Veľkosť zmenšeného okienka si následne môžete upraviť podľa vašich predstáv. Režim ovládania jednou rukou vypnete ťuknutím na prázdne čierne miesto okolo aktívnej časti.

Tento obsah vznikol v spolupráci so spoločnosťou Samsung Electronics Czech & Slovak.